Po 1177 letih ponovno slovenska konjenica

Slovenska konjenica (4)

Prvi eskadron 8. konjeničkega puka, ki so ga sestavljali sami Slovenci v Čakovcu na Hrvaškem, je bil leta 1921 s t. i. vidovdansko ustavo ukinjen. Od takrat dalje pa so slovenske rekrute za konjenico razvrščali po vsej državi.           

Po drugi svetovni vojni v skupni državi Jugoslaviji ni bilo borbene konjeniške enote.

Leta 1991 se je osamosvojila in postala nova država tudi Slovenija. S tem se je organizirala tudi naša vojska. Dne 1. aprila 2005 pa se je ustanovila konjeniška enota Slovenske vojske (SV). Po 1177 letih (828–2005), ko je frankovska nadoblast ukinila slovensko konjenico, je po dolgi trnovi poti ponovno ponosno vzklila nova slovenska konjenica.

Iz revije Slovenska vojska z dne 20. maja 2005, leto XIII/9, avtor VŠ/BT, predstavljam kratek povzetek novinarske konference ob predstavitvi ustanovitve konjeniške enote SV. Takratni direktor Kobilarne Lipica Vojtovszky je govoril o prilagoditvi in treniranju lipicancev za potrebe enote SV. Poveljnik enote SV za protokol nadporočnik Uroš Trinko pa je seznanil z delovanjem konjeniške enote, da je cilj njenega delovanja vključitev konjeniške enote v sprejem z vojaškimi častmi in preostali protokol, da pa bo teh nalog vsako leto več. Konjeniki bodo imeli dve uniformi, in sicer bojno in gardno uniformo SV (slika). Dodatki pa se bodo postopoma dopolnjevali.

Tri konjenike so že 10. maja 2005 predstavili v Lipici. Ob tradicionalnem praznovanju Dneva lipicanca, ki je bilo 22. maja 2005 na Bledu, pa sta bila predstavljena dva konjenika konjeniške enote SV, 20. maja 2007 pa so na hipodromu Brdo prikazali dresurno jahanje trije konjeniki SV.

Evropska ekonomska kriza je leta 2008 povzročila tudi v Kobilarni Lipica težave ter tako upočasnila njen nadaljnji razvoj in načrte. Konec leta je zbolelo nekaj lipicancev tako hudo, da sta dva od osmerice protokolarnega programa poginila. Tako se je upočasnil razvoj Kobilarne Lipica in leta 2009 se je ustavilo delovanje konjeniške enote SV.

Za vedno mi je ostal v spominu dogodek, ko je konjeniška enota SV končala svojo točko v programu na hipodromu Brdo ter svoje lipicance usmerila s prizorišča in se je začelo bučno ploskanje gledalcev, da so vojaki obrnili konje, se vrnili in se poklonili navdušeni množici. Za trenutek je utihnil aplavz, kot da bi hotela navdušena množica prisluhniti duhu Primoža Trubarja: Stati inu obstati!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 19. januar 2009 / 07:00

Dnevi, ki jih ne pozabiš (1. del)

Zgodba o srečanju Gregorja z Michaelom

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 19. januar 2017 / 23:00

Proti virusom se različno »borijo«

Gripa in druga sezonska virusna obolenja so že na pohodu, nekaj naključnih sogovornikov smo zato vprašali, kako skrbijo za svoje zdravje, da se, kolikor se le da, ubranijo pred prehladi, g...

Razvedrilo / četrtek, 19. januar 2017 / 22:49

Zlata poroka zakoncev prestor

Zakonca Prestor z Zgornjega Brnika sta praznovala zlato poroko. Vedno sta se trudila, da bi bila vsem dobra vzornika za vnaprej, za popotnico za življenje. Njuno največje bogastvo je, da sta bila sreč...

Kranj / četrtek, 19. januar 2017 / 22:48

Umetnost ne pozna meja

Na Osnovni šoli Franceta Prešerna Kranj so pretekli četrtek premierno uprizorili gledališko predstavo z naslovom Razstava, ki je nastala kot skupni projekt omenjene šole in Osnovne šole Milivoja Omora...

Rekreacija / četrtek, 19. januar 2017 / 22:48

Iz košarke v gorski tek

Timotej Bečan je eden izmed upov slovenskega gorskega teka. Njegova višina, 191 centimetrov, je malce neobičajna za tekača. Deset let je treniral košarko in igral za člansko ekipo Medvod.

Nasveti / četrtek, 19. januar 2017 / 22:46

Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerim...