Enolončnica in juha

Priprava enolončnic je zelo priročna, saj ne zahteva veliko dela, hkrati pa enolončnice s pravilno izbiro sestavin lahko predstavljajo povsem hranljiv obrok. Razne zelenjavne juhe predstavljajo odlično rešitev, da v svojo prehrano vključimo več zelenjave. Posebej za ta čas je primerna juha iz brstičnega ohrovta. Brstični ohrovt je namreč poznan kot antioksidant, ščiti pred virusi in bakterijami, deluje protirakavo in protivnetno.

Za pripravo enolončnice z mletim mesom potrebujemo: 400 g mletega mesa, 1 žlico svinjske masti, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 korenčka, 2 pesti narezane kolerabe, 5 listov zelja, 2 pesti krajših testenin (npr. polžkov), 1,5 l vode, 1 žličko soli ali 1 žlico domače 'vegete', 1 lovorjev list, 0,5 žličke suhega timijana.

Čebulo olupimo ter jo nasekljamo. Prepražimo jo na svinjski masti. Dodamo mleto meso in česen ter mešamo, da meso na vseh straneh porjavi. Po vrsti dodajamo očiščeno in na kocke narezano zelenjavo, od najbolj trde do najbolj mehke. Vse skupaj dušimo 5 minut. Potresemo s soljo ali domačo 'vegeto', s timijanom, dodamo lovorjev list in zalijemo z 1,5 l vrele vode. Enolončnico kuhamo 45 minut, primešamo testenine ter kuhamo še približno 15 minut.

Nasvet: Zelenjavo izbiramo glede na tisto, kar imamo na voljo (lahko dodamo krompir, blitvo, repo …). Ko je enolončnica kuhana, jo pred postrežbo pustimo stati v posodi 10 minut. Namesto z vodo lahko zalijemo tudi z jušno osnovo in prilagodimo količino soli.

Za pripravo juhe iz brstičnega ohrovta potrebujemo: 350 g brstičnega ohrovta, 4 dl vode, 2 dl mleka, 1 žlico masla, 1 čebulo, 3 stroke česna, 2 ščepca soli, 2 ščepca popra, kislo smetano.

Čebulo in česen olupimo ter drobno nasekljamo. V posodi raztopimo žlico masla in prepražimo čebulo s česnom. Dodamo opran brstični ohrovt, osolimo in popramo ter vse skupaj zalijemo z vodo in mlekom. Kuhamo približno 30 minut, oziroma dokler ohrovt ni kuhan. Iz posode vzamemo nekaj brstičnih ohrovtov in jih prihranimo za kasneje. Ostalo juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Brstični ohrovt, ki smo ga prej vzeli iz posode, narežemo na polovice ter ga vrnemo k pretlačeni juhi. Juho nalijemo v globoke krožnike in na vsak krožnik juhe damo žlico kisle smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 17. maj 2021 / 18:01

Čar porcelana je njegova navidezna krhkost

Uršula Oitzl Magister s Sela pri Žirovnici je arhitektka, ki se v zadnjem času veliko posveča ustvarjanju manjših unikatnih izdelkov, zlasti iz porcelana. Zase pravi, da je v prvi vrsti družinski člov...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 4. junij 2008 / 07:00

Playboyevo dekle leta 2008 je postala Sabina Mali

Včeraj so v ljubljanski kavarni Sputnik organizatorji ene že tradicionalnih zabav slovenske izdaje najbolj znane revije za moške predstavili 'plejmejtke' Tadejo Štruc, Evo Svete, Lucijo Ledinek,...

Radovljica / sreda, 4. junij 2008 / 07:00

Potujmo, rešujmo, tekmujmo

Radovljica - OŠ Antona Janše Radovljica je v soboto že enajstič zapored pripravila državno tekmovanje Potujmo, rešujmo, tekmujmo, na katerem se je 64 mladih iz dvajsetih slovensk...

Splošno / sreda, 4. junij 2008 / 07:00

Potok Belca, čigava skrb?

V prejšnji številki Belce smo obelodanili problematiko potoka Belca. Glede na pretresljive napovedi je bil odziv vaščanov daleč pod pričakovanji. Zato pa smo dobili pozitiven dopis Agencije Republike...

Splošno / sreda, 4. junij 2008 / 07:00

V pričakovanju drugega krajevnega praznika

Konec avgusta bo potekal že drugi Naaaj dan, ki naj bi bil iz leta v leto večji magnet za ljudi. Verjetno se spomnite poletnega dneva iz lanskega leta, ko se je pred Kulturnim domom Predoslje trlo lju...

Kranj / sreda, 4. junij 2008 / 07:00

Priložnost za ekološki in izletniški turizem

Predoslje morajo razviti svojo blagovno znamko in izoblikovati celostno podobo, s katero bo kraj prepoznaven in konkurenčen na turističnem trgu, je prepričan Danilo Šenk, predsednik Krajevne skupnosti...