Zadišalo je po langašu
Kranjčane je konec tedna obiskal tudi prekmurski pozvačin, tisti, ki vabi na svatbo sorodnike, sosede, znance in prijatelje. Kranjski rovi so gostili Pomurje, Glavni trg pa decembrsko Kransko kuhno.
V praznično okrašenih Rovih pod starim Kranjem se je predstavilo Pomurje. Vino, prleške in prekmurske kulinarične dobrote, izdelki domače in umetnostne obrti so v rove vabili dva dni: v soboto in nedeljo. Takoj pri vhodu nas je pozdravil Sašo Kovačič iz kleti Kovačič iz okolice Ljutomera. Izdelke iz slame je predstavila Bernarda Žižek iz Beltincev. Mimogrede nam je zaupala, da predstavlja vrhunec ustvarjalnosti domačega pletarstva dožnjek oziroma ročno spleteni lestenec (korona) iz slame. In koliko časa porabi za en dekorativni izdelek? Manj, kot je potrebno, da sploh dobi material zanj, nam je smeje razložila Bernarda. Ta namreč začne pot na njivi ...
Tjaša Kos, Kristina Vargazon, Irena Križanič, Tamara Flegerič in Brigita Čufar so s svojim nasmehom in ženskim žlobudranjem prav poživile sobotno opoldne v rovih. Kristina in Irena sta predstavljali kmetijo Vargazon, medtem ko Tamara in Tjaša Kulturno in izobraževalno društvo Kelih. Tjaša je bila sicer tokrat tudi v vlogi vinarke, je pa predsednica omenjenega društva, ki se zadnje čase zavzema tudi za to, da bi se recept za priljubljeno pogačo, prleško gibanico, poenotil. Brigita je predstavljala sadjarstvo Ficko. Iz Lendave sta se oglasila Mira in Štefan Somi z dobrotami, kot sta tunka v zaseki in prekajena rebra, ki jih na Gorenjskem baje kar dobro prodajajo. Ekološka vina Šoster je zastopal domači sin Pavel, spremljala ga je Monika, njegovo dekle.
Precejšna je bila ponudba domačega bučnega olja, izbor sladkih marmelad in takšnih brez sladkorja. Janjo Trplan iz Zadruge za razvoj podeželja Pomelaj smo lahko gledali pri izdelavi 'cekrčka' iz koruznega ličja, za stojnico pa je skrbela Dragica Horvat. Tudi glasba primerna ponudbi je donela iz rovov, na koncu pa smo lahko pri Veri Bezjak iz TD Lipovci pokusili langaš, priljubljeni prekmurski hitri prigrizek. Seveda v ponudbi ni manjkal tudi bograč.
Po obisku rovov pa smo obiskali še Kransko kuhno. Sončna sobota je v stari del mesta tokrat pripeljala tudi umetnostnega kovača Vlada Zupančiča iz Slovenj Gradca, ki je potožil, da velikega zaslužka ni bilo, ljudi pa je mirno ogovarjal živopisen prekmurski pozvačin in z velikim veseljem razlagal vlogo in zgodovino lika. Pravijo, da bolje ko je pozvačin oblečen, večja bo gostija.