Minister Dejan Židan si je razstavo v petek ogledal skupaj z radovljiškim županom Cirilom Globočnikom in umetnostno kritičarko Anamarijo Stibilj Šajn. / Foto: Gorazd Kavčič

Razstava v podporo čebelarjem

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je v petek v radovljiškem Čebelarskem muzeju odprl prodajno likovno razstavo, katere namen je podpora prizadevanjem za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel.

Radovljica – V Čebelarskem muzeju v Radovljici je že od začetka septembra na ogled prodajna razstava del slovenskih umetnikov z naslovom Čebela v umetnosti. Razstavo so pripravili Čebelarska zveza Slovenije in Čebelarski muzej z namenom promocije razglasitve 20. maja za mednarodni dan čebel. Razstavo je na priložnostni slovesnosti v petek odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Minister je v nagovoru poudaril pomen pobude za svetovni dan čebel predvsem z gospodarskega vidika pa tudi z vidika združevalnega pomena pobude, v kateri sodelujejo vsi Slovenci. Spomnil je, da tudi vse bolj uveljavljeni dan slovenske hrane izhaja iz pobude slovenskih čebelarjev, ki so otrokom v šolah in vrtcih pred nekaj leti začeli ponujati medeni zajtrk. Minister je poudaril, da se vse te aktivnosti vsebinsko združujejo v pobudo Slovenije za razglasitev 20. maja, rojstnega dne slavnega čebelarja Antona Janše, za svetovni dan čebel. Minister je prepričan, da bo Slovenija s pobudo uspela, kot rok za uspešno izvedbo projekta pa je navedel jesen 2017.

Vstop na razstavo, ki je odprta po urniku Čebelarskega muzeja, je prost.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 2. marec 2008 / 07:00

Sončki na smučkah

V gorenjskem društvu za cerebralno paralizo Sonček so poskrbeli, da ta teden na snežnih strminah v Kranjski Gori lahko uživajo tudi otroci z motnjami v gibanju.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

Rop v Jeko-inu na Jesenicah

Jesenice - Danes popoldne so oropali Jeko-in na Jesenicah. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, je neznani storilec ob 16.50 vstopil v poslovne prostore podjetja Jeko-in na Cesti ma...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

Nova pravila za taksiste

Za opravljanje taksi prevozov z avtomobili občina Cerklje na Gorenjskem po novem zahteva pridobitev dovoljenja in plačilo 240 evrov takse. Taksisti na brniškem letališču tega še niso storili.

Škofja Loka / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

Nasprotujejo lokaciji čistilne naprave

Na javni obravnavi prostorskega načrta za komunalno ureditev naselij Godešič, Reteče in Gorenja vas-Reteče je bilo največ nasprotovanj glede lokacije čistilne naprave, ki bo v Gorenji vasi.

Prosti čas / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

Razvedrilna Slovenija

V Razvedrilnem programu TV Slovenija so si pri oblikovanju programske ponudbe letos zastavili cilj zapolniti "vikend prime time" termine z gledanimi, vendar nacionalni televiziji primernimi razvedriln...

Prosti čas / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

V spomin Miku Sossu

Dolgoletni Avsenikov basist je svojo barko, s katero je jadral po Jadranu, imenoval po najbolj znani Avsenikovi skladbi Golica.