Adventni venec

December. Pogledujem v zvezek, v katerega je moja mama s kaligrafsko pisavo vpisovala recepte za vsak dan in vse praznike. Oživijo spomini, ki dobijo barvo, zvok in glasove ter zadišijo. Poljubčki in lešnikova potica so stalnica za advent. Na prvo adventno nedeljo zatrepeta prvi plamenček na adventnem vencu. Od kod pravzaprav ta lepa navada?

Hamburg sredi prve polovice 19. stoletja. Ledene zime, revščina v velikem pristanišču, zapuščeni otroci, ki se spreminjajo v tatiče, da bi dobili kaj za pod zob. Protestantski pastor, teolog, učitelj, reformator razmer v zaporih Johann Hinrich Wiechern (1808–1881) zbira v veliki kmečki hiši, imenovani das Rauhe Haus, najrevnejše otroke, ki dobijo streho nad glavo in hrano, obenem pa so deležni šolanja, da bi se česa izučili in se tako izognili kriminalu. Ko napoči december, so otroci še posebej zvedavi. Kdaj bo že božič? In Wiechern 1839 na staro kolo pritrdi štiri bele večje sveče, za vsako nedeljo po eno, vmes pa 20 manjših rdečih za vsak dan in ponazori advent. Od 1860 pletejo adventne vence iz jelovih vej. Ker v domovih ni prostora za velike vence, se ti manjšajo in na njih ostajajo le štiri sveče. Simbolika venca: krog kot večni tok življenja in želja po duhovni svetlobi božiča s Kristusovim rojstvom … S severa Nemčije se običaj seli proti jugu. Leta 1925 zagori prva sveča na vencu v katoliški katedrali v Kölnu, 1930 v Münchnu. Danes jih najdete vseh vrst, trendi dovoljujejo marsikaj. Do tistega največjega na svetu ni daleč, če se zapeljemo v Mariazell. Venec je pritrjen nad mestnim vodnjakom, v premeru ima 12 m, tehta pa šest ton. Ko se vračamo, lahko zavijemo še v Vrbo na Koroškem/Felden, kjer se spleten iz 80.000 lučk blešči na Vrbskem jezeru. Srečno pot!

Karibski kokosovi poljubčki

Za eno peko potrebujemo: 50 g kandiranega sadja, ananas, papaja, mango, 4 beljake, 130 g sladkorja, 1 žlico vaniljevega sladkorja, 65 g skute, 200 g kokosove moke.

Kandirano sadje drobno zrežemo. Beljake s soljo stepemo v trd sneg in počasi dodajamo sladkor. Pridamo še kandirano sadje in kokosovo moko. Pečico ogrejemo na 180°. Pekač obložimo s papirjem za peko. S čajnima žličkama oblikujemo kupčke in jih zlagamo na pekač. Na 180° pečemo poljubčke 15–17 minut. Poljubčke popolnoma ohladimo v pekaču.

Poljubčki za diabetike

Za eno peko potrebujemo: 3 beljake, ščep soli, 25 g sadnega sladkorja, 45 g sladila za diabetike, 2 žlici limoninega soka, 175 g kokosove moke, 100 g čokoladnega obliva.

Pečico ogrejemo na 150°. Beljake s soljo stepemo v trd sneg. Počasi dodajamo sadni sladkor, sladilo in limonin sok. Na koncu previdno vmešamo še kokosovo moko.

Pekač obložimo s papirjem za peko. Z dvema čajnima žličkama oblikujemo kupčke in jih polagamo na papir, a ne preblizu. Poljubčke pečemo 20 minut in jih v pekaču popolnoma ohladimo.

Čokoladni obliv stopimo po navodilu. Spodnji del poljubčkov pomakamo v vročo čokolado in jih polagamo na kos alufolije. Počakamo, da se popolnoma ohladijo in jih spravimo v pločevinasto škatlo.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 13. december 2018 / 11:13

Mojca Trnovec obrtnica leta

Obrtnica leta je postala Gorenjka Mojca Trnovec iz Gostilne Mihovec, priznanje za najstarejšega obrtnika leta pa je šlo v roke avtoprevozniku iz Lesc Franciju Ažmanu.

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Bo moralo sojenje potekati v najeti dvorani?

Največja obravnavna dvorana v kranjski sodni stavbi je najverjetneje premajhna za neovirano izvedbo kazenskega postopka zoper 25 domnevnih članov hudodelske združbe, ki naj bi z drogo in orožjem trgov...

GG Plus / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Slovenski potencial je les, le izkoristiti ga moramo

"Energetske sanacije so pametne investicije. Z njimi lahko zaženemo del gradbeništva, investicije pa po obnovi prinašajo prihranke. V EU za takšne obnove načrtujejo po petdeset milijard evrov na leto,...

Železniki / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Turistično društvo vodi Tomaž Weiffenbach

Železniki - Na nedavnem volilnem občnem zboru Turističnega društva Železniki so za novega predsednika izvolili Tomaža Weiffenbacha. Ta je bil tri mandate član upravnega odbora in...

Zanimivosti / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Svetlobo uporabljajmo smotrno

O življenjski pomembnosti tako svetlobe kot teme ter o smotrnem ravnanju pri umetnem osvetljevanju je v Info središču TNP Triglavska roža na Bledu pred nedavnim predavala biologinja Alenka Petrinjak....

Škofja Loka / nedelja, 4. november 2012 / 07:00

Manj gneče za paciente

Pri Zdravstvenem domu Škofja Loka so odprli parkirišče za zaposlene in najemnike, tako da bo na dosedanjem več prostora za paciente.