Okusi Mediterana v restavraciji Galerija Dali

Gaspačo s škampi – hladna paradižnikova juha

tradicionalna španska jed

za 4 osebe:

1 kg paradižnika – pelati

0,15 kg kumar

0,15 kg rdeča paprika

svež peteršilj

olivno olje

mala čebula

česen po okusu

kis

voda, drobtine

Čas priprave 10 minut

Nekaj rdeče paprike in kumar drobno sesekljamo za dekoracijo, vse drugo – paradižnik, kumare, olivno olje, rdeča paprika, peteršilj in začimbe zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo malo drobtin, kisa in vode. Miksamo, da postane juha homogena. Pokusite in dodajte začimbe po vašem okusu. Medtem na olivnem olju na hitro prepražite repke škampov in jih flambirajte s sherry vinom. Dekoracijo potresite po juhi in nanjo položite škampe. Dober tek!

Paella– riž z morskimi sadeži in piščancem

tradicionalna španska jed

za 2 osebi

14 dag piščančjega fileja

5 škampov

5 dagenj

5 dag kalamarov

4 dag lističev čebule

2 stroka česna – grobo sesekljan

7 dag rezin zelene paprike

7 dag rezin rdeče paprike

svež peteršilj - sesekljamo

2 dl pelatov

žafraniko ali barvilo za paello

sol, poper, sladkor

30 dag riža

Čas priprave 40 minut

V veliko globoko ponev damo čebulo, peteršilj, česen in olivno olje. Pražimo, da čebula postekleni. Dodamo žafran, piščanca narezanega na večje kose, piščančjo osnovo ali malo vode, papriko in pražimo, da piščanec postane bel. Nato dodamo pelate, ščep sladkorja, malo barvila za paello in narahlo premešamo. Dodamo riž, zalijemo z vodo in zavremo. Solimo po okusu. Vre naj 5 minut, medtem pa občasno pretresemo. Dodamo školjke, škampe in kalamare in pustimo vreti še dodatnih 5 minut. Pokrijemo in pustimo pod vreliščem še dodatnih 10 minut. Če je v posodi premalo vode, jo dodamo ali pa odkrijemo in pustimo, da povre, če je je preveč. Postrežemo v ponvici – riž in piščanec spodaj, škampi in školjke na rižu!

Roastbeef s čilijevo omako

2 kosa roastbeef po 20 dag – marinirana

olivno olje

ena čebula

ena rdeča paprika

bazilika, peteršilj

vse sestavine sesekljamo

3 dl pelatov

riž

Čas priprave 25 minut

Na olivnem olju pražimo čebulo, papriko in česen, da postane čebula rumenkasta, solimo, popramo, dodamo ščep sladkorja. Zalijemo s pelati, dodamo peteršilj, baziliko, koriander in kajenski poper. Vse skupaj prekuhamo in pokusimo, če je dovolj pikantno, sicer dodamo še malo kajenskega popra, pokrito odstavimo z ognja. Omaka naj bo gosta. Medtem roastbeef dodatno popopramo in solimo ter ga na zmernem ognju popečemo z obeh strani približno 3 minute (srednje zapečeno). Kuhanemu rižu dodamo sol, žafran in kokosovo mleko. Roastbeef narežemo na rezine in ga lepo položimo na čilijevo omako, poleg dodamo riž in v ponvici pečeno rdečo papriko.

 

Dober tek!

 

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 2. julij 2010 / 07:00

Počastili bodo spomin na padle garibaldince

Rovt, Sv. Lenart - Danes, 2. julija, bo borčevska organizacija počastila spomin na padle garibaldince, ki so izgubili življenje v zadnji nemški ofenzivi leta 1945 v Selški dolini...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 12. avgust 2022 / 17:15

Delo od doma v upadu

Ljubljana – Eden od ukrepov za umirjanje epidemije covida-19 je delo od doma. Med lanskim oktobrom in letošnjim januarjem je delež zaposlenih, ki so od doma delali vse dni v tednu, naraščal, kot pa...

Bled / petek, 12. avgust 2022 / 17:14

Predšmarni večer na Mlinem

Bled – Na predvečer velikega šmarna, ki je na Mlinem poseben praznik, letos že dvajsetič zapored pripravljajo večer literature in poezije pod zvezdami, t. i. Predšmarni večer na Mlinem. V večernem...

Gorenjska / petek, 12. avgust 2022 / 15:51

Medeni teden se je končal

Hotelirji v Sloveniji se sicer redkeje srečujejo z obiski, kakršen je bil zadnji, ko sta na Jezerskem krajši medeni teden preživljala britanski politik Boris Johnson (58) in njegova nova s...

Jezersko / petek, 12. avgust 2022 / 15:50

Vrača se Ovčarski bal

Jezersko – V nedeljo, 14. avgusta, bodo ob Planšarskem jezeru na Jezerskem ponovno pripravili Ovčarski bal. Tokratni bo 62. po vrsti, začne pa se ob 11. uri. Gre za najstarejšo slovensko etnografsk...

Šport / petek, 12. avgust 2022 / 15:47

Peto mesto za Emberšiča

V kolumbijskem mestu Cali je potekalo mladinsko svetovno prvenstvo v atletiki, na njem pa so nastopili tudi mladi gorenjski atleti, med katerimi se je najbolje odrezal Jan Emberšič.