Okusi Mediterana v restavraciji Galerija Dali

Gaspačo s škampi – hladna paradižnikova juha

tradicionalna španska jed

za 4 osebe:

1 kg paradižnika – pelati

0,15 kg kumar

0,15 kg rdeča paprika

svež peteršilj

olivno olje

mala čebula

česen po okusu

kis

voda, drobtine

Čas priprave 10 minut

Nekaj rdeče paprike in kumar drobno sesekljamo za dekoracijo, vse drugo – paradižnik, kumare, olivno olje, rdeča paprika, peteršilj in začimbe zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo malo drobtin, kisa in vode. Miksamo, da postane juha homogena. Pokusite in dodajte začimbe po vašem okusu. Medtem na olivnem olju na hitro prepražite repke škampov in jih flambirajte s sherry vinom. Dekoracijo potresite po juhi in nanjo položite škampe. Dober tek!

Paella– riž z morskimi sadeži in piščancem

tradicionalna španska jed

za 2 osebi

14 dag piščančjega fileja

5 škampov

5 dagenj

5 dag kalamarov

4 dag lističev čebule

2 stroka česna – grobo sesekljan

7 dag rezin zelene paprike

7 dag rezin rdeče paprike

svež peteršilj - sesekljamo

2 dl pelatov

žafraniko ali barvilo za paello

sol, poper, sladkor

30 dag riža

Čas priprave 40 minut

V veliko globoko ponev damo čebulo, peteršilj, česen in olivno olje. Pražimo, da čebula postekleni. Dodamo žafran, piščanca narezanega na večje kose, piščančjo osnovo ali malo vode, papriko in pražimo, da piščanec postane bel. Nato dodamo pelate, ščep sladkorja, malo barvila za paello in narahlo premešamo. Dodamo riž, zalijemo z vodo in zavremo. Solimo po okusu. Vre naj 5 minut, medtem pa občasno pretresemo. Dodamo školjke, škampe in kalamare in pustimo vreti še dodatnih 5 minut. Pokrijemo in pustimo pod vreliščem še dodatnih 10 minut. Če je v posodi premalo vode, jo dodamo ali pa odkrijemo in pustimo, da povre, če je je preveč. Postrežemo v ponvici – riž in piščanec spodaj, škampi in školjke na rižu!

Roastbeef s čilijevo omako

2 kosa roastbeef po 20 dag – marinirana

olivno olje

ena čebula

ena rdeča paprika

bazilika, peteršilj

vse sestavine sesekljamo

3 dl pelatov

riž

Čas priprave 25 minut

Na olivnem olju pražimo čebulo, papriko in česen, da postane čebula rumenkasta, solimo, popramo, dodamo ščep sladkorja. Zalijemo s pelati, dodamo peteršilj, baziliko, koriander in kajenski poper. Vse skupaj prekuhamo in pokusimo, če je dovolj pikantno, sicer dodamo še malo kajenskega popra, pokrito odstavimo z ognja. Omaka naj bo gosta. Medtem roastbeef dodatno popopramo in solimo ter ga na zmernem ognju popečemo z obeh strani približno 3 minute (srednje zapečeno). Kuhanemu rižu dodamo sol, žafran in kokosovo mleko. Roastbeef narežemo na rezine in ga lepo položimo na čilijevo omako, poleg dodamo riž in v ponvici pečeno rdečo papriko.

 

Dober tek!

 

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / četrtek, 18. november 2010 / 07:00

Šola s kakovostjo

Ob dnevu šole so na Osnovni šoli Davorina Jenka Cerklje prevzeli certifikat Kakovost za prihodnost vzgoje in izobraževanja.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 10. november 2017 / 23:21

Iz mošta v vino

V Domu krajanov na Primskovem je Akademska folklorna skupina Ozara pripravila tradicionalno martinovanje.

Kronika / petek, 10. november 2017 / 23:20

Pogojna kazen za nekdanjo predsednico

Radovljica – Nekdanja predsednica Medobčinskega društva delovnih invalidov Radovljica Valerija Keršič, ki je bila konec avgusta na kranjskem okrajnem sodišču za kaznivo dejanje izneverjenja pravnom...

Gospodarstvo / petek, 10. november 2017 / 23:19

Zastopništvo na Kitajskem

Kranjska obrtno-podjetniška zbornica na Kitajskem odpira zastopniško pisarno za slovenska podjetja, ki želijo poslovati tudi na največjem trgu na svetu.

Škofja Loka / petek, 10. november 2017 / 23:16

Vzdrževalna dela v predoru pod Stenom

Škofja Loka – Državna direkcija za infrastrukturo je nedavno odgovorila na pobudo škofjeloškega občinskega svetnika glede vzdrževanja predora pod Stenom, ki je predlagal, naj bi vzdrževanje izvajal...

Kranj / petek, 10. november 2017 / 23:16

Priznanje za hotel Brdo

Brdo pri Kranju – Hotel Brdo je pred kratkim prejel pomembno priznanje, saj ga je vodilni mednarodni turistični portal Luxury Travel Guide imenoval za najboljši luksuzni podeželski hotel na svetu (...