Okusi Mediterana v restavraciji Galerija Dali

Gaspačo s škampi – hladna paradižnikova juha

tradicionalna španska jed

za 4 osebe:

1 kg paradižnika – pelati

0,15 kg kumar

0,15 kg rdeča paprika

svež peteršilj

olivno olje

mala čebula

česen po okusu

kis

voda, drobtine

Čas priprave 10 minut

Nekaj rdeče paprike in kumar drobno sesekljamo za dekoracijo, vse drugo – paradižnik, kumare, olivno olje, rdeča paprika, peteršilj in začimbe zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo malo drobtin, kisa in vode. Miksamo, da postane juha homogena. Pokusite in dodajte začimbe po vašem okusu. Medtem na olivnem olju na hitro prepražite repke škampov in jih flambirajte s sherry vinom. Dekoracijo potresite po juhi in nanjo položite škampe. Dober tek!

Paella– riž z morskimi sadeži in piščancem

tradicionalna španska jed

za 2 osebi

14 dag piščančjega fileja

5 škampov

5 dagenj

5 dag kalamarov

4 dag lističev čebule

2 stroka česna – grobo sesekljan

7 dag rezin zelene paprike

7 dag rezin rdeče paprike

svež peteršilj - sesekljamo

2 dl pelatov

žafraniko ali barvilo za paello

sol, poper, sladkor

30 dag riža

Čas priprave 40 minut

V veliko globoko ponev damo čebulo, peteršilj, česen in olivno olje. Pražimo, da čebula postekleni. Dodamo žafran, piščanca narezanega na večje kose, piščančjo osnovo ali malo vode, papriko in pražimo, da piščanec postane bel. Nato dodamo pelate, ščep sladkorja, malo barvila za paello in narahlo premešamo. Dodamo riž, zalijemo z vodo in zavremo. Solimo po okusu. Vre naj 5 minut, medtem pa občasno pretresemo. Dodamo školjke, škampe in kalamare in pustimo vreti še dodatnih 5 minut. Pokrijemo in pustimo pod vreliščem še dodatnih 10 minut. Če je v posodi premalo vode, jo dodamo ali pa odkrijemo in pustimo, da povre, če je je preveč. Postrežemo v ponvici – riž in piščanec spodaj, škampi in školjke na rižu!

Roastbeef s čilijevo omako

2 kosa roastbeef po 20 dag – marinirana

olivno olje

ena čebula

ena rdeča paprika

bazilika, peteršilj

vse sestavine sesekljamo

3 dl pelatov

riž

Čas priprave 25 minut

Na olivnem olju pražimo čebulo, papriko in česen, da postane čebula rumenkasta, solimo, popramo, dodamo ščep sladkorja. Zalijemo s pelati, dodamo peteršilj, baziliko, koriander in kajenski poper. Vse skupaj prekuhamo in pokusimo, če je dovolj pikantno, sicer dodamo še malo kajenskega popra, pokrito odstavimo z ognja. Omaka naj bo gosta. Medtem roastbeef dodatno popopramo in solimo ter ga na zmernem ognju popečemo z obeh strani približno 3 minute (srednje zapečeno). Kuhanemu rižu dodamo sol, žafran in kokosovo mleko. Roastbeef narežemo na rezine in ga lepo položimo na čilijevo omako, poleg dodamo riž in v ponvici pečeno rdečo papriko.

 

Dober tek!

 

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 17. november 2016 / 10:23

Eden in potem dvakrat dvojčki

Poznam tri družine, kjer so otroci vstopali v njihova življenja enako kot pri nas. Torej najprej eden in potem dvakrat dvojčki. V nedeljo sva obiskala tako družino. V petih letih so dobili pet otro...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 12. november 2013 / 09:30

Pospeševalka čezmejnega sodelovanja

Slovenska gospodarska zveza je v zadnjih šestih letih s šestimi čezmejnimi projekti zagotovila regiji blizu dva milijona evrov nepovratnih sredstev.

Razvedrilo / torek, 12. november 2013 / 09:00

S trupicami po jezeru (2)

V soboto smo se po zajtrku zapeljali v dolino Neretve, kjer smo uživali ob obiranju mandarin v čudovitem okolju delte reke Neretve na plantažah, polnih dišečih, oranžnih sadežev.

Gospodarstvo / torek, 12. november 2013 / 12:50

Kopica praznih stanovanj

Stanovanjski sklad na Jesenicah namerava zgraditi dva večstanovanjska objekta, in to navkljub dejstvu, da je v mestu kopica novih stanovanj neprodanih. Priložnost v oddaji v dolgoročni najem?

Gospodarstvo / torek, 12. november 2013 / 16:40

O škodljivih vplivih tujerodnih vrst

Žabnica – Društvo Sorško polje bo v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, z občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka jutri, v sredo, ob 19. uri v Zadružnem domu Žabnica pripravilo preda...

Gospodarstvo / torek, 12. november 2013 / 16:37

Šola in vrtec bosta varčnejša

Kranjska občina je konec prejšnjega meseca od Ministrstva za infrastrukturo in prostor prejela sklepa o dodelitvi sredstev sofinanciranja energetske sanacije stavbe Osnovne šole Orehek in stavbe vr...