Okusi Mediterana v restavraciji Galerija Dali
Gaspačo s škampi – hladna paradižnikova juha
tradicionalna španska jed
za 4 osebe:
1 kg paradižnika – pelati
0,15 kg kumar
0,15 kg rdeča paprika
svež peteršilj
olivno olje
mala čebula
česen po okusu
kis
voda, drobtine
Čas priprave 10 minut
Nekaj rdeče paprike in kumar drobno sesekljamo za dekoracijo, vse drugo – paradižnik, kumare, olivno olje, rdeča paprika, peteršilj in začimbe zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo malo drobtin, kisa in vode. Miksamo, da postane juha homogena. Pokusite in dodajte začimbe po vašem okusu. Medtem na olivnem olju na hitro prepražite repke škampov in jih flambirajte s sherry vinom. Dekoracijo potresite po juhi in nanjo položite škampe. Dober tek!
Paella– riž z morskimi sadeži in piščancem
tradicionalna španska jed
za 2 osebi
14 dag piščančjega fileja
5 škampov
5 dagenj
5 dag kalamarov
4 dag lističev čebule
2 stroka česna – grobo sesekljan
7 dag rezin zelene paprike
7 dag rezin rdeče paprike
svež peteršilj - sesekljamo
2 dl pelatov
žafraniko ali barvilo za paello
sol, poper, sladkor
30 dag riža
Čas priprave 40 minut
V veliko globoko ponev damo čebulo, peteršilj, česen in olivno olje. Pražimo, da čebula postekleni. Dodamo žafran, piščanca narezanega na večje kose, piščančjo osnovo ali malo vode, papriko in pražimo, da piščanec postane bel. Nato dodamo pelate, ščep sladkorja, malo barvila za paello in narahlo premešamo. Dodamo riž, zalijemo z vodo in zavremo. Solimo po okusu. Vre naj 5 minut, medtem pa občasno pretresemo. Dodamo školjke, škampe in kalamare in pustimo vreti še dodatnih 5 minut. Pokrijemo in pustimo pod vreliščem še dodatnih 10 minut. Če je v posodi premalo vode, jo dodamo ali pa odkrijemo in pustimo, da povre, če je je preveč. Postrežemo v ponvici – riž in piščanec spodaj, škampi in školjke na rižu!
Roastbeef s čilijevo omako
2 kosa roastbeef po 20 dag – marinirana
olivno olje
ena čebula
ena rdeča paprika
bazilika, peteršilj
vse sestavine sesekljamo
3 dl pelatov
riž
Čas priprave 25 minut
Na olivnem olju pražimo čebulo, papriko in česen, da postane čebula rumenkasta, solimo, popramo, dodamo ščep sladkorja. Zalijemo s pelati, dodamo peteršilj, baziliko, koriander in kajenski poper. Vse skupaj prekuhamo in pokusimo, če je dovolj pikantno, sicer dodamo še malo kajenskega popra, pokrito odstavimo z ognja. Omaka naj bo gosta. Medtem roastbeef dodatno popopramo in solimo ter ga na zmernem ognju popečemo z obeh strani približno 3 minute (srednje zapečeno). Kuhanemu rižu dodamo sol, žafran in kokosovo mleko. Roastbeef narežemo na rezine in ga lepo položimo na čilijevo omako, poleg dodamo riž in v ponvici pečeno rdečo papriko.
Dober tek!