Okusi Mediterana v restavraciji Galerija Dali

Gaspačo s škampi – hladna paradižnikova juha

tradicionalna španska jed

za 4 osebe:

1 kg paradižnika – pelati

0,15 kg kumar

0,15 kg rdeča paprika

svež peteršilj

olivno olje

mala čebula

česen po okusu

kis

voda, drobtine

Čas priprave 10 minut

Nekaj rdeče paprike in kumar drobno sesekljamo za dekoracijo, vse drugo – paradižnik, kumare, olivno olje, rdeča paprika, peteršilj in začimbe zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo malo drobtin, kisa in vode. Miksamo, da postane juha homogena. Pokusite in dodajte začimbe po vašem okusu. Medtem na olivnem olju na hitro prepražite repke škampov in jih flambirajte s sherry vinom. Dekoracijo potresite po juhi in nanjo položite škampe. Dober tek!

Paella– riž z morskimi sadeži in piščancem

tradicionalna španska jed

za 2 osebi

14 dag piščančjega fileja

5 škampov

5 dagenj

5 dag kalamarov

4 dag lističev čebule

2 stroka česna – grobo sesekljan

7 dag rezin zelene paprike

7 dag rezin rdeče paprike

svež peteršilj - sesekljamo

2 dl pelatov

žafraniko ali barvilo za paello

sol, poper, sladkor

30 dag riža

Čas priprave 40 minut

V veliko globoko ponev damo čebulo, peteršilj, česen in olivno olje. Pražimo, da čebula postekleni. Dodamo žafran, piščanca narezanega na večje kose, piščančjo osnovo ali malo vode, papriko in pražimo, da piščanec postane bel. Nato dodamo pelate, ščep sladkorja, malo barvila za paello in narahlo premešamo. Dodamo riž, zalijemo z vodo in zavremo. Solimo po okusu. Vre naj 5 minut, medtem pa občasno pretresemo. Dodamo školjke, škampe in kalamare in pustimo vreti še dodatnih 5 minut. Pokrijemo in pustimo pod vreliščem še dodatnih 10 minut. Če je v posodi premalo vode, jo dodamo ali pa odkrijemo in pustimo, da povre, če je je preveč. Postrežemo v ponvici – riž in piščanec spodaj, škampi in školjke na rižu!

Roastbeef s čilijevo omako

2 kosa roastbeef po 20 dag – marinirana

olivno olje

ena čebula

ena rdeča paprika

bazilika, peteršilj

vse sestavine sesekljamo

3 dl pelatov

riž

Čas priprave 25 minut

Na olivnem olju pražimo čebulo, papriko in česen, da postane čebula rumenkasta, solimo, popramo, dodamo ščep sladkorja. Zalijemo s pelati, dodamo peteršilj, baziliko, koriander in kajenski poper. Vse skupaj prekuhamo in pokusimo, če je dovolj pikantno, sicer dodamo še malo kajenskega popra, pokrito odstavimo z ognja. Omaka naj bo gosta. Medtem roastbeef dodatno popopramo in solimo ter ga na zmernem ognju popečemo z obeh strani približno 3 minute (srednje zapečeno). Kuhanemu rižu dodamo sol, žafran in kokosovo mleko. Roastbeef narežemo na rezine in ga lepo položimo na čilijevo omako, poleg dodamo riž in v ponvici pečeno rdečo papriko.

 

Dober tek!

 

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 21. december 2020 / 00:47

V spomin: Emil Herlec - Milč (1931–2020)

Pretresla nas je novica, da Emila Herleca - Milča ni več med nami. Težko je verjeti, da je kleni, skoraj devetdesetletni prijatelj in reševalski tovariš preminil pri gledanju televizije. Poznali sm...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 19. april 2013 / 07:00

Kako pomiriti Slovenijo in svet?

Imamo novo vlado, ta pa še nima programa, ki bi prepričal domačo, evropsko in svetovno javnost, da Slovenija ne bo naslednja, ki bi klonila pod pritiskom finančne krize. Alenka Bratušek ponavlja,...

Škofja Loka / petek, 19. april 2013 / 07:00

Biološke odpadke odslej v Drago

Škofja Loka - V občini Škofja Loka je bil odvoz večjih biološko razgradljivih odpadkov končan 6. aprila, zato občane obveščajo, da je prepovedano nadaljnje odlaganje teh odpadkov...

Kranj / petek, 19. april 2013 / 07:00

Folklora iz devetih držav

Društvo KUD DEM iz Kranja pripravlja 3. mednarodni folklorni festival. Danes in jutri tudi spremljevalni dogodki.

Zanimivosti / petek, 19. april 2013 / 07:00

Pomagajmo otrokom na morje

Jesenice - Eden najzvestejših navijačev jeseniškega hokeja Fikret Avdič - Fičo v sodelovanju z Zvezo društev prijateljev mladine Jesenice pripravlja že tretjo dobrodelno dražbo š...

GG Plus / petek, 19. april 2013 / 07:00

Kostanjeva šiškarica zmanjšuje obrod kostanja

Če se bo kostanjeva šiškarica še naprej širila, bodo nabiralci kostanja jeseni odhajali iz gozda s praznimi košarami. Gozdarje bolj kot to skrbi, ker se s širitvijo šiškarice povečujejo tudi možnosti...