Okusi Mediterana v restavraciji Galerija Dali

Gaspačo s škampi – hladna paradižnikova juha

tradicionalna španska jed

za 4 osebe:

1 kg paradižnika – pelati

0,15 kg kumar

0,15 kg rdeča paprika

svež peteršilj

olivno olje

mala čebula

česen po okusu

kis

voda, drobtine

Čas priprave 10 minut

Nekaj rdeče paprike in kumar drobno sesekljamo za dekoracijo, vse drugo – paradižnik, kumare, olivno olje, rdeča paprika, peteršilj in začimbe zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo malo drobtin, kisa in vode. Miksamo, da postane juha homogena. Pokusite in dodajte začimbe po vašem okusu. Medtem na olivnem olju na hitro prepražite repke škampov in jih flambirajte s sherry vinom. Dekoracijo potresite po juhi in nanjo položite škampe. Dober tek!

Paella– riž z morskimi sadeži in piščancem

tradicionalna španska jed

za 2 osebi

14 dag piščančjega fileja

5 škampov

5 dagenj

5 dag kalamarov

4 dag lističev čebule

2 stroka česna – grobo sesekljan

7 dag rezin zelene paprike

7 dag rezin rdeče paprike

svež peteršilj - sesekljamo

2 dl pelatov

žafraniko ali barvilo za paello

sol, poper, sladkor

30 dag riža

Čas priprave 40 minut

V veliko globoko ponev damo čebulo, peteršilj, česen in olivno olje. Pražimo, da čebula postekleni. Dodamo žafran, piščanca narezanega na večje kose, piščančjo osnovo ali malo vode, papriko in pražimo, da piščanec postane bel. Nato dodamo pelate, ščep sladkorja, malo barvila za paello in narahlo premešamo. Dodamo riž, zalijemo z vodo in zavremo. Solimo po okusu. Vre naj 5 minut, medtem pa občasno pretresemo. Dodamo školjke, škampe in kalamare in pustimo vreti še dodatnih 5 minut. Pokrijemo in pustimo pod vreliščem še dodatnih 10 minut. Če je v posodi premalo vode, jo dodamo ali pa odkrijemo in pustimo, da povre, če je je preveč. Postrežemo v ponvici – riž in piščanec spodaj, škampi in školjke na rižu!

Roastbeef s čilijevo omako

2 kosa roastbeef po 20 dag – marinirana

olivno olje

ena čebula

ena rdeča paprika

bazilika, peteršilj

vse sestavine sesekljamo

3 dl pelatov

riž

Čas priprave 25 minut

Na olivnem olju pražimo čebulo, papriko in česen, da postane čebula rumenkasta, solimo, popramo, dodamo ščep sladkorja. Zalijemo s pelati, dodamo peteršilj, baziliko, koriander in kajenski poper. Vse skupaj prekuhamo in pokusimo, če je dovolj pikantno, sicer dodamo še malo kajenskega popra, pokrito odstavimo z ognja. Omaka naj bo gosta. Medtem roastbeef dodatno popopramo in solimo ter ga na zmernem ognju popečemo z obeh strani približno 3 minute (srednje zapečeno). Kuhanemu rižu dodamo sol, žafran in kokosovo mleko. Roastbeef narežemo na rezine in ga lepo položimo na čilijevo omako, poleg dodamo riž in v ponvici pečeno rdečo papriko.

 

Dober tek!

 

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 25. april 2023 / 10:41

Začel teči rok za zbiranje podpisov

Ljubljana – Včeraj je začel teči šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov v podporo Zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Zakonski predlog društva Srebrna nit...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 2. april 2013 / 07:00

Na (B)ledu najboljši Japonci

Na 22. mednarodnem tekmovanju v umetnostnem drsanju za Pokal Triglav, ki je letos potekalo na Bledu, so najbolj dovršene nastope pokazali japonski drsalci.

Zanimivosti / torek, 2. april 2013 / 07:00

Velikonočni zajec skril pirhe

Na Blejskem gradu so v nedeljo, na veliko noč, pripravili lov na skrite pirhe. Navdušil je najmlajše, ki so z zanimanjem brskali po grmičkih in skritih kotičkih gradu.

Gospodarstvo / torek, 2. april 2013 / 07:00

Prvi sveženj "dohodnine" danes na pošto

Kranj - Davčna uprava bo danes, v torek, oddala na pošto prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2012, tako da jih zavezanci lahko pričakujejo v svojih poštnih nab...

Gospodarstvo / torek, 2. april 2013 / 07:00

Skupina Sava lani s skoraj sto milijonov evrov izgube

Poslovna skupina Sava je imela lani skoraj sto milijonov evrov izgube, že letos naj bi poslovala z dobičkom. Po selitvi uprave v Ljubljano bo skupščina čez mesec odločala o selitvi sedeža družbe. Sava...

Prosti čas / torek, 2. april 2013 / 07:00

Tematski večer: Hipijada

V kranjskem rock baru Down Town bo v soboto, 6. aprila, ob 21. uri potekala Hipijada - glasbena vrnitev v čase Woodstocka in glasbenih legend iz 60-ih in 70-ih. Za 'flower-power' vzdušje bo skrbe...