Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Živ žav

Med jim je šel zelo v slast

V okviru dneva slovenske hrane so v petek v vrtcih in šolah pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, pri katerem so otrokom postregli črn kruh, med, jabolko, mleko in maslo domačega porekla.

Kranj – Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije v slovenskih vrtcih in šolah že deset let pripravljajo tako imenovani medeni zajtrk. Lokalni čebelarji so v teh letih obiskali skoraj vse šole in vrtce ter najmlajšim razdelili okrog dvajset tisoč kilogramov medu. Na njihovo pobudo je vlada pred štirimi leti razglasila tudi dan slovenske hrane, ki ga zaznamujemo vsak tretji petek v novembru. Na ta dan v slovenskih vrtcih in šolah pripravijo tudi tradicionalni slovenski zajtrk.

Tudi v kranjskem vrtcu Živ žav so otroci ta dan na mize dobili kruh z maslom in medom, zraven so pili mleko, za posladek pa so si lahko privoščili še košček jabolka. Na hodniku je za lepo pogrnjeno mizo tak zajtrk čakal tudi starše, ko so svoje otroke zjutraj pripeljali v vrtec. Večina otrok je bila navdušena zlasti nad slastnim medom. »Tudi doma ga rada jem, to je zelo dobro,« je bil tokratni zajtrk nadvse všeč Neži Šubic. Nad kruhom in namazom je bila navdušena tudi Kaja Škrjanc, ki je obenem priznala, da čisto vsak dan pa tega kljub temu ne bi jedla. Zgolj pri kruhu in mleku pa je ostal Aljaž Štefančič, saj medu ne mara, je pojasnil. Kot opaža njihova vzgojiteljica Janja Lelov, ki je tudi organizacijska vodja vrtca Živ žav, pa prav skupina pogosto otroke spodbudi, da poskusijo jedi, ki jim mogoče niso najbolj všeč. »Ko opazujejo druge otroke, tudi sami poskusijo. Ko poskusijo, pa navadno tudi pojejo,« se nasmeje. Pri petkovem zajtrku so se nato z otroki pogovarjali o hrani, ki so jo imeli ta dan na mizi. »Maslo in med imajo tudi sicer na jedilniku, tokrat pa smo temu namenili še posebno pozornost. Razložili smo jim, da so včasih cele generacije zrasle ob taki hrani, saj ni bilo toliko stvari na razpolago kot danes in je bil to skoraj vsakodnevni zajtrk.« Otroke je nato obiskal še čebelar in jim predstavil svoje delo.

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom si prizadevajo, da pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja spoznajo že otroci. Obenem pa jih skozi idejo o nujnosti zajtrkovanja poučijo, da je treba biti pozoren, kakšno hrano jemo, in da je lokalna hrana ustreznejši izbor.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 18. junij 2015 / 10:12

Življenje v času mamutov

Kokrica – V soboto, 20. junija, ob 20. uri Turistično društvo Kokrica prireja 13. etnografsko prireditev s prikazom življenja jamskega človeka v času, ko so na našem ozemlju še prebivali mamuti. Pr...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 21. maj 2021 / 20:08

Ivan Simič na čelo finančne uprave

Kranj – Vlada je na seji v sredo za vršilca dolžnosti generalnega direktorja finančne uprave imenovala Ivana Simiča. Na tej funkciji bo 1. junija zamenjal Simona Starčka, ki je 7. maja obvestil min...

Kronika / petek, 21. maj 2021 / 20:06

Ne želimo biti inkasanti

Po poldrugem mesecu, odkar je prevzela vodenje gorenjske policije, se je včeraj javnosti predstavila nova direktorica Policijske uprave Kranj Melita Močnik.

Šport / petek, 21. maj 2021 / 20:05

Kranjski nogometaši imajo novo vodstvo

Novi predsednik Nogometnega kluba Triglav je Franjo Radiković.

GG Plus / petek, 21. maj 2021 / 15:51

Delo z mladimi je izziv

Prof. dr. Iztok Podbregar je v aprilu za mandatno obdobje štirih let ponovno prevzel vodenje Fakultete za organizacijske vede (FOV) Univerze v Mariboru. Gorenjska ima po njegovem kot ena najbolj razvi...

Bled / petek, 21. maj 2021 / 15:46

Upajo na boljšo turistično sezono od lanske

Na Bledu se v teh dneh pripravljajo na prihajajočo poletno turistično sezono, v kateri znova računajo predvsem na slovenske goste in goste iz bližnjih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo priti z a...