Kratke novice

Strastni pobiralec žog

Brazilska nogometna zveza je prvič v zgodovini suspendirala pobiralca žog. 12-letnik, član podmladka drugoligaša Comerciala, v zadnjih minutah tekme vratarju gostujoče ekipe Botafoga ni hotel izročiti žoge. Ko mu jo je ta poskušal odvzeti, ga je udaril s kovinsko palico. Vratar je moral poiskati zdravniško pomoč. Zaradi nediscipliniranega pobiralca žog Comercial na domačem igrišču ne bo smel igrati naslednjih treh tekem.

 

Strel v Amazonki

Ultramaratonski plavalec Martin Strel je v Atalayi začel svoj največji podvig. V 70 dneh bo poskušal preplavati 5430 kilometrov Amazonke. Člani plemena Ashaninka so mu s slovesnostjo zaželeli srečno plavanje po provinci Ucayali ter ga posvarili o nevarnostih, ki mu utegnejo povzročati težave. Sedaj je že krepko v bitki z nevarno reko. Srečno, Martin.

 

Do vrha 1576 stopnic

V New Yorku je bil v začetku februarja že tradicionalni 30. tek na vrh nekoč najvišje stavbe na svetu, Empire State Building. Do vrha 320 metrov visoke zgradbe vodi 1576 stopnic. Zmagovalec, študent iz Stuttgarta Thomas Dold, je za pot do vrha porabil 10 minut in 25 sekund. Rekord sicer znaša 9 minut in 33 sekund.

 

Čez Avstralijo z rolko

Pot od zahoda do vzhoda Avstralije je 27-letni Britanec prevozil z rolko. Tako je postal prvi človek, ki je opravil 5823 kilometrov dolgo pot med Perthom na zahodni obali Avstralije in Brisbanom na vzhodni obali. Za to je potreboval pet mesecev, kar pomeni povprečno 65 kilometrov rolkanja na dan. "Nisem bil preveč zadovoljen s svojim življenjem, čutil sem potrebo po spremembi, neko jutro sem se zbudil in pomislil, da bi šel na potovanje z rolko," je dejal Britanec, ki sicer rolka šele dve leti.

 

Golo smučanje

Avstrijski smučar Rainer Schönfelder je letos v Wengnu smučal povsem gol. Golo smučanje je bilo posledica stave. Schönfelder je namreč stavil s svojim fizioterapevtom, da bo smučal gol, če bodo bolečine po padcu na treningu popustile do naslednjega jutra. Očitno so bolečine minile in tako se je Schönfelder po smukaški progi spustil obut le v smučarske čevlje in s čelado na glavi. Na srečo so bile vremenske razmere takšni avanturi naklonjene, saj so v Wengnu vladale spomladanske razmere s temperaturami do 10 stopinj Celzija. Seveda pri svojem početju ni ostal neopažen, zato je nastalo kar nekaj posnetkov njegovega početja. "Vesel sem, da so bolečine popustile in da ni bilo mrzlo. Fotografa pa nekako nisem opazil. Zadeva je bila mišljena povsem zasebno in ni bila namenjena širši javnosti," je dejal Schönfelder.

 

Otroka vrgel iz ringa

Jeza ob porazu se zna spreobrniti v prav čudna dejanja. Tako je oče, čigar sin je izgubil dvoboj v rokoborbi, stekel v ring in zgrabil njegovega nasprotnika ter enajstletnega fantiča vrgel iz ringa. Za povrh je eno primazal tudi njegovemu očetu. Vrženi tekmec je presenečen povedal: »Jaz sem se samo boril, potem pa naenkrat pride ta človek in me vrže ven.« Za prekinitev dvoboja obstaja več načinov, a metanje otrok v zrak vsekakor ni eden izmed njih.

 

V Pekingu bo namizni tenis igralo 10.000 ljudi

Osmega avgusta bo le še leto dni do olimpijskih iger v Pekingu na Kitajskem. Kitajci bodo ta dan zaznamovali na prav poseben način. Na Trgu nebeškega miru, pred kitajskim narodnim muzejem, kjer je tudi ura, ki odšteva čas do olimpijskih iger, bo stalo tisoč miz za namizni tenis. Na njih se bo pomerilo 10.000 igralcev, ki bodo uspešni v kvalifikacijah. Na Kitajskem se z namiznim tenisom ukvarja več ljudi kot z nogometom ali košarko.

 

Če želite na Luno, se hitro naučite smučati

Pri vesoljski agenciji NASA pravijo, da bodo morali prebivalci Lune, ki bodo živeli na lunarni postaji, znati smučati. To jim bo omogočalo hitrejše gibanje po Luni. Gravitacija na Luni je precej manjša kot na našem planetu, zato bi lahko z gibanjem, ki je podobno tistemu pri nordijskem smučanju, hitro premagovali daljše relacije. Časa imate do leta 2020, ko naj bi na Luni stala prva vesoljska baza.

 

Petdeset najlepših zadetkov

Na spletnem portalu http://www.dailymotion.com/ so sestavili lestvico 50 najlepših nogometnih zadetkov v zgodovini. Prvo mesto zaseda zadetek argentinskega zvezdnika Maradone, ki ga je dosegel na četrtfinalni tekmi svetovnega prvenstva leta 1986, na tekmi proti Angliji. Drugo mesto zaseda zadetek Zlatana Ibrahimovića, ki je v dresu Ajaxa preigral sedem nogometašev in nato dosegel gol. Tudi tretje mesto zaseda Ajaxov nogometaš Marco van Basten, ki je dosegel gol s »škarjicami«. Zadetkov slovenskih igralcev ni na seznamu, najstarejši gol na seznamu pa je iz leta 1970.

 

Navezanost na trenerko

Trenerka Tamara Monti in njena delfinka Mary G. sta bili lep in usklajen par. Nastopali sta v akvariju, v italijanskem kraju Riccione. Trenerka je pred dvema tednoma umrla in od takrat naprej je delfinka izgubila vso voljo do življenja. Zbolela je, ne sprejema več hrane, trpi pa tudi za živčnimi motnjami. Shujšala je tudi za 50 kilogramov, tako da je ogroženo njeno življenje. Trenerka in delfinka sta se spoznali že v mladosti, tako da takšna navezanost sploh ni presenečenje.

 

Tudi jezik potrebuje trening

Šestdesetletni Japonec je več kot 16 ur na pamet recitiral 100.000 decimalk števila pi. Zapomnil si je rekordno število decimalk števila pi in je s tem potolkel lasten rekord. Iracionalno število pi ima neskončnim številom decimalk (3,1415926535 ...). Japonec je že enkrat prej dosegel svetovni rekord, ko je zrecitiral pi do 83.431. decimalke. Dogodek je potekal v dve urnih recitalih, z deset minutnimi odmori. Za takšno govorjenje je potreben dober fizični in predvsem možganski trening.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / ponedeljek, 15. junij 2015 / 12:54

Urejanje hudournikov v Podstudencu in Krivčevem

Kamnik – Vzdrževalec vodotokov v občini Kamnik podjetje Hidrotehnik v teh dneh izvaja sanacijska dela na hudourniku Črna v Podstudencu, ki bodo bistveno izboljšala poplavno varnost na tem območju....

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Nadaljevanje umika

Lani za dobro četrtino višja rast sredstev Kapitalske družbe in skoraj enako manjši obseg kapitalskih naložb.

Šport / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Kratke novice

Strastni pobiralec žog Brazilska nogometna zveza je prvič v zgodovini suspendirala pobiralca žog. 12-letnik, član podmladka drugoligaša Comercial...

Kranj / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Jelko Kacin ni več predsednik

Kranj - Na zboru članov Mestnega odbora LDS Kranj so izvolili novo vodstvo. Dosedanjega predsednika Jelka Kacina je zamenjal Andrej Dolenc. Za podpredsedni...

Radovljica / torek, 27. februar 2007 / 06:00

SDS za dogovor z županom

Radovljica - Na seji izvršilnega odbora SDS v Radovljici so prejšnji teden sklenili, da pristopijo k programskemu sodelovanju z županom pri določenih projektih občine v...

Slovenija / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Koncesije dimnikarjem in za ravnanje z izrabljenimi vozili

Ljubljana - Vlada je prejšnji teden znova sklepala o izbiri koncesionarjev za izvajanje dimnikarske javne službe v posameznih občinah. Izdala je devet odločb, med njimi...