Pašteta

V trgovini imamo celo paleto izbire paštet od različnih proizvajalcev, vendar se nobena od njih ne more primerjati z doma narejeno pašteto. Uporabimo sveže sestavine in ne potrebujemo nobenih dodatkov, da bi podaljšali rok svežine. Malo za hec in malo zares pa se lahko spet malo poigramo, tako kot smo se že pretekli teden s čokoladnimi ježki. Tokrat uporabimo pašteto ter nekaj dodatkov in pripravimo ''smejkote''. Menim, da se jim otroci ne bodo upirali in bodo z veseljem poskusili domačo pašteto.

Za pripravo jetrne paštete potrebujemo: 500 g jeter, 250 g masla, 2 žlici olja, 2 čebuli, 1 lovorjev list, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 zravnano žličko soli, 3 ščepce popra, ostale začimbe po želji (majaron, timijan, bazilika, drobnjak, peteršilj).

Čebuli olupimo ter ju na drobno nasekljamo. Prepražimo ju na olju. Jetrca dobro umijemo, osušimo ter narežemo na manjše rezine. Stresemo jih k čebuli. Osolimo, popopramo, potresemo z mleto papriko in dodamo lovorjev list. Vse skupaj pražimo 20 minut in vmes večkrat premešamo. Posodo odstavimo, jetra ohladimo. Ohlajena jetra damo v mešalnik. Dodamo začimbe po želji ter na kose narezano maslo. Zmeljemo, da postane zmes enotna. Po okusu še dosolimo. Pašteto pred serviranjem hranimo v hladilniku dve uri, da se dobro ohladi.

Nasvet: Pašteto lahko v dobro zaprtih posodicah hranimo v hladilniku tudi več dni.

Za pripravo ''smejkotov'' potrebujemo: pol francoske štruce, 2 žlici jetrne paštete, 5 delikatesnih kumaric, 1 žlico kečapa.

Francosko štruco narežemo na 1 cm debele kolobarje ter nanje namažemo pašteto. Kumarice narežemo po dolgem na polovice in jih položimo na pašteto tako, da so videti kot usta. S kečapom naredimo oči.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 8. avgust 2023 / 22:35

Zadnji dnevi za letošnji BIEN

Ta teden se v Kranju zaključuje letošnja edicija Bienala tekstilne umetnosti BIEN. Do sklepnega večera v četrtek še vodeni ogledi po razstavah, ustvarjalna delavnica in pogovorni večer.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 12. julij 2018 / 15:17

Naravne kopalne vode so ustrezne

Nedavno odvzeti vzorci naravnih kopalnih voda v Bohinjskem in Blejskem jezeru, jezeru Črnjava, na Šobcu in po dveh lokacijah v Poljanski in Selški Sori so bili ustrezni.

Medvode / četrtek, 12. julij 2018 / 15:13

Osem občinskih nagrajencev

Ob občinskem prazniku Občine Medvode so podelili občinska priznanja: štiri plakete in štiri medalje.

Razvedrilo / četrtek, 12. julij 2018 / 15:12

Sto in še štiri svečke za povrh

Metka Kavčič, Robeževa iz Loma pod Storžičem, je 6. julija praznovala 104. rojstni dan. Čili slavljenki so v Domu Petra Uzarja, kjer biva zadnja leta, pripravili slavje z rojstnodnevno torto.

Škofja Loka / četrtek, 12. julij 2018 / 15:05

Učili so se v strogi tajnosti

V knjigi z naslovom Ti si mene naučila brati, ki so jo preteklo sredo predstavili v Škofji Loki, so orisali tajno partizansko šolstvo na Žirovskem, v Poljanski dolini in zgornjem delu Selške doline.

Šport / četrtek, 12. julij 2018 / 15:04

Švicar presenetil tudi sebe

Obe tekmi celinskega pokala v smučarskih skokih v Kranju je dobil Švicar Killian Peier, najvišje med Slovenci Anže Semenič in Tomaž Naglič s petim mestom.