Pašteta
V trgovini imamo celo paleto izbire paštet od različnih proizvajalcev, vendar se nobena od njih ne more primerjati z doma narejeno pašteto. Uporabimo sveže sestavine in ne potrebujemo nobenih dodatkov, da bi podaljšali rok svežine. Malo za hec in malo zares pa se lahko spet malo poigramo, tako kot smo se že pretekli teden s čokoladnimi ježki. Tokrat uporabimo pašteto ter nekaj dodatkov in pripravimo ''smejkote''. Menim, da se jim otroci ne bodo upirali in bodo z veseljem poskusili domačo pašteto.
Za pripravo jetrne paštete potrebujemo: 500 g jeter, 250 g masla, 2 žlici olja, 2 čebuli, 1 lovorjev list, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 zravnano žličko soli, 3 ščepce popra, ostale začimbe po želji (majaron, timijan, bazilika, drobnjak, peteršilj).
Čebuli olupimo ter ju na drobno nasekljamo. Prepražimo ju na olju. Jetrca dobro umijemo, osušimo ter narežemo na manjše rezine. Stresemo jih k čebuli. Osolimo, popopramo, potresemo z mleto papriko in dodamo lovorjev list. Vse skupaj pražimo 20 minut in vmes večkrat premešamo. Posodo odstavimo, jetra ohladimo. Ohlajena jetra damo v mešalnik. Dodamo začimbe po želji ter na kose narezano maslo. Zmeljemo, da postane zmes enotna. Po okusu še dosolimo. Pašteto pred serviranjem hranimo v hladilniku dve uri, da se dobro ohladi.
Nasvet: Pašteto lahko v dobro zaprtih posodicah hranimo v hladilniku tudi več dni.
Za pripravo ''smejkotov'' potrebujemo: pol francoske štruce, 2 žlici jetrne paštete, 5 delikatesnih kumaric, 1 žlico kečapa.
Francosko štruco narežemo na 1 cm debele kolobarje ter nanje namažemo pašteto. Kumarice narežemo po dolgem na polovice in jih položimo na pašteto tako, da so videti kot usta. S kečapom naredimo oči.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

