Jed, pripravljena iz trajnostno pridelanih sestavin: ješprenj lokalne kmetije Pr' Mrkot, suhe slive, hren, ki drugačen kot trajnostni sploh ne more biti, dimljena postrv Mitje Zupana in jurčki

Spodbujajo odgovorno uporabo rib

Morja niso neomejen vir hrane, kot smo mislili še pred nekaj desetletji, opozarjajo pri okoljski organizaciji WWF. Ker so prepričani, da prav vsak posameznik s svojo izbiro lahko vpliva na spremembo stanja, so za potrošnike izdali vodnik po ribiških proizvodih.

Martin Šolar: » Za to, da gojena tuna pridobi en sam kilogram teže, potrebujemo 17 kilogramov drobnih rib, kar je zelo potratno. Na ta način se morja praznijo. Če napredujemo v sedanjem trendu, bodo po nekaterih napovedih leta 2048 morja povsem izlovljena.«

Podvin – WWF Adria – Svetovni sklad za naravo je v Vili Podvin predstavil novi vodnik po ribiških proizvodih, katerega namen je v okviru evropskega projekta Ribari vnaprej (Fish Forward) spodbuditi ljudi k odgovorni izbiri ribiških izdelkov.

»Oceani, morja in seveda ribji fondi so naravni vir, za katerega smo še pred petdesetimi leti mislili, da je neomejen in ga ljudje nikoli ne bomo mogli izčrpati. Samo dobrih sto let kasneje je večina ribjih staležev pred kolapsom, tudi v Sredozemlju in Jadranskem morju. V vodniku smo zato želeli poudariti primere dobre izbire in ozavestiti potrošnike o problemu. Hkrati želimo povečati interes trgovskih verig za omogočanje večje izbire izdelkov iz trajnostnega ribolova. Več ko se bodo potrošniki odločali za trajnostne izdelke, več jih bo na policah trgovin,« poudarja Martin Šolar, nekdanji direktor Triglavskega narodnega parka, zdaj že dobro leto direktor WWF Adria.

Da morskih rib ne bi zmanjkalo ...

»Nezakonit in nereguliran ribolov bi lahko kmalu dosegel 26 milijonov ton ali približno 30 odstotkov vsega globalnega letnega ulova. Glede na trende zmanjševanja ribjih staležev bi lahko do leta 2048 v naših morjih in oceanih povsem zmanjkalo rib. Zato je izjemno pomembno ozavestiti in spodbujati potrošnike, da spremenijo svoje nakupe, kar želi WWF doseči s projektom Ribari vnaprej, v katerem sodeluje 11 držav Evropske unije, vključno s Slovenijo. Ravno države Evropske unije so namreč največje uvoznice ribiških proizvodov na svetu in skoraj polovica tega uvoza je iz držav v razvoju,« še opozarja Šolar.

Tudi v sladkih vodah nekatere ribe že ogrožene

Slovenski ambasador projekta je Uroš Štefelin, glavni chef Vile Podvin. »Če imaš trajnostni proizvod, v kulinariki lahko porabiš vse dele, odpadka tako rekoč ni. Sam tako pri ribi uporabim vse, od kosti do škrg. Pri pripravi jedi uporabljam večje ribe; tudi s takimi lahko naredimo vizualno lep krožnik. Če zaradi estetike uporabljamo manjše, samo ropamo morje.« Ribe ljudje redko pripravljajo doma, večinoma jih jedo po restavracijah, pravi Štefelin, zato je odgovornost nas kuharjev in gostincev še toliko večja. »Če se bomo tega vsi zavedali in svoje dobavitelje ozaveščali, bodo ti pritiskali naprej na ribiče in ribogojce, da pridobijo potrebne certifikate. Takrat bomo vsi na boljši poti,« je prepričan Štefelin.

Z njim se strinja tudi Mitja Zupan, lastnik ribogojnice z Nomenja v Bohinju. »Tudi v sladkih vodah imamo ribe, ki so že ogrožene – sulca, jezersko postrv, potočno postrv ... Nekatere ribiške družine in posamezniki poskušamo te vrste rib vzrediti. Glede na to, da imamo dobre pogoje – mrzlo in čisto vodo – nam to tudi uspeva. V Sloveniji tako že delujejo tri ribogojnice za zlatovščico, uspešno se vzreja tudi potočno in jezersko postrv ter sulca.«

WWF-ov vodnik je na voljo tudi na spletu www.kateroribokupiti.si. Vsebuje koristne nasvete, dejstva in anekdote ter recepte znanih kuharjev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 18. junij 2018 / 11:54

Urejali kredite in pobirali provizijo

Ljubljanski kriminalisti so ugotovili, da naj bi osumljeni z odobravanjem posojil osebam, ki niso bile kreditno sposobne, šest bank oškodovali za najmanj 850 tisoč evrov.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 4. september 2023 / 14:42

Dodaten prosti dan

Kranj – Po šolskem koledarju se je letošnje šolsko leto začelo na petek, končalo se bo na ponedeljek. Prvič si bodo od šolskega dela učenci in dijaki oddahnili že 30. oktobra, ko se začnejo jesensk...

Škofja Loka / ponedeljek, 4. september 2023 / 14:41

Vsa možna proračunska sredstva za odpravljanje posledic poplav

Na torkovi prvi letošnji izredni seji loškega občinskega sveta so obravnavali že drugi rebalans proračuna letos, namenjen sanaciji in predvsem intervencijam po poplavah v Škofji Loki.

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. september 2023 / 14:40

Zbirajo predloge

Ljubljana – Banka Slovenije tudi letos zbira predloge za zaznamovanje pomembnih dogodkov na priložnostnih kovancih, in sicer od vključno leta 2025 naprej. Z izdajo priložnostnih kovancev namreč vsa...

Nasveti / ponedeljek, 4. september 2023 / 14:36

Pomen novega

Pri odraščanju med vrstniki pride do razhajanja, uberejo različne poti. Verjetno so prva večja razhajanja že pri izbiri srednje šole, nekateri izberejo gimnazije, nekateri tehniške šole, n...

GG Plus / ponedeljek, 4. september 2023 / 14:35

Integracija refleksov pri stresu

Pretekli petek je bila na Osnovni šoli Žirovnica brezplačna delavnica, na kateri je dr. Svetlana Masgutova kot avtorica predstavila protokol MNRI vaj integracije refleksov pri odpravljanju stresa i...