Čokoladni ježki

Gotovo poznate tiste rjave kroglice, ki jim pravimo ježki. Nekateri jim pravijo tudi rumove kroglice. Če v te kroglice vnesemo malo domišljije in kreativnosti, lahko iz njih pripravimo prave ježke. So enostavni za pripravo, hkrati pa nas spravijo v dobro voljo ne le z dobrim okusom, temveč tudi s svojo simpatičnostjo.

Za pripravo ježkov potrebujemo: 400 g keksov, 250 g margarine, 100 g čokolade v prahu, 100 g sladkorja v prahu, 1 žlico kakava, 1 vanilin sladkor, 1 žlico marmelade; za preliv in okrasitev: 100 g čokolade v prahu, 50 g margarine, 3 žlice vode, čokoladne mrvice in pisane bombone.

Kekse zdrobimo in jih s pomočjo mešalnika zmeljemo v drobtine. Piškotne drobtine pomešamo s kakavom, čokolado v prahu, mletim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. V zmes narežemo margarino, dodamo marmelado in prelijemo z rumom. Z rokami vse skupaj dobro premešamo ter zgnetemo v testo. Iz pripravljene mase oblikujemo kroglice, ki jih na enem koncu stisnemo, tako da oblikujemo ježku rilček. Ježke postavimo za eno uro v hladilnik.

Za preliv v skodelici zmešamo čokolado v prahu z margarino in prilijemo tri žlice vode. Vse skupaj stopimo v vodni kopeli. Na dno ježka zapičimo zobotrebec in ga pomočimo v stopljeno čokolado. Posujemo ga s čokoladnimi mrvicami (rilčka ne posujemo). Z raznimi bomboni napravimo še oči in smrček. Ježke postavimo na hladno, da se čokolada strdi.

Nasvet: Ker ježke po vsej verjetnosti pripravljamo za otroke, lahko rum zamenjamo s pomarančnim sokom. Najboljši so naslednji dan, ko se okusi prepojijo. Zaradi čokolade je priporočljivo, da jih hranimo v hladnejšem prostoru ali v hladilniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 17. maj 2018 / 22:23

Alpski večer

Konec tedna je bil glasbeno obarvan. Istočasno so bili v soboto zvečer trije zanimivi dogodki: Stožice so gostile težko pričakovani koncert pevske zvezde Enriqueja Iglesiasa, Lizbona letošnji izbor za...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Glasov jež: Če je davčni zavezanec preveč priden ...

»Naš« davčni zavezanec ni med tistimi, ki davkariji (po stanju na 30. junij) dolgujejo skoraj šeststo milijonov evrov, ampak eden takšnih, ki položnice plačujejo redno – raje prej kot prepozno. A...

Gospodarstvo / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Jabolko z enim pecljem in dvema muhama

Bašelj - Da se bliža jesen in spravilo pridelkov, občutimo tudi v uredništvu. Kličejo nas vrtičkarji in nam sporočajo o debelih sadežih, o pridelkih nenavadne oblike, o zanimivih...

Kronika / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Kriminal

Pobrali zlatnino Škofja Loka - Nekaj noči nazaj so neznanci vlomili v stanovanje v Podlubniku. Odnesli so za okoli dva tisoč evrov zlatnine.

GG Plus / sreda, 21. september 2011 / 07:00

En svet, en dom, eno srce

Gorenjska podružnica Društva za zdravje srca in ožilja je v soboto pred bližnjim Svetovnim dnevom srca pripravila srečanje Storimo skupaj več za svoje zdravje.

Kronika / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Prijatelja pretepel do smrti

Jeseničan Hamdija Amidžić se je na kranjskem sodišču začel zagovarjati zaradi domnevnega uboja, za kar je zagroženo od pet do petnajst let zapora.