Uboja obtoženi Hamdija Amidžić trdi, da pokojnega Seada Čehića ni udaril s steklenico po glavi.

Prijatelja pretepel do smrti

Jeseničan Hamdija Amidžić se je na kranjskem sodišču začel zagovarjati zaradi domnevnega uboja, za kar je zagroženo od pet do petnajst let zapora.

Kranj – Na Okrožnem sodišču v Kranju sodijo tridesetletnemu Hamdiji Amidžiću z Jesenic, ki naj bi 6. junija 2009 v gostinskem lokalu Pr' Čbular na Jesenicah najprej s pestmi, nato pa s steklenico piva po glavi udaril tedaj 41-letnega Seada Čehića. Kot je navedla okrožna državna tožilka Marija Marinka Jeraj, je Čehiću z udarci zadal tako hude poškodbe glave, med drugim obsežno akutno oteklost možganov in krvavitev možganskega debla, da je zaradi njih dva dni kasneje umrl v ljubljanskem Kliničnem centru. Zoper Amidžića na kranjskem sodišču poteka tudi postopek zaradi spolnega napada na osebo mlajšo od petnajst let.

Zagovornik je že uvodoma sodnemu senatu, ki mu predseduje sodnica Andreja Ravnikar, pojasnil, da se obdolženi ne čuti krivega. Amidžić je v zagovoru pojasnil, da mu je bil Čehić dolžan denar. Že kakšno leto pred usodnim dogodkom je pri avstrijski banki s sodelavcem Elvisom Folićem najel deset tisoč evrov posojila, ki sta si jih razdelila na pol. »Posojilo sem redno vračal, po sto evrov na mesec, nato sem se odločil, da izplačam celotno vsoto, to je 3500 evrov. Čehić, bil mi je sodelavec in prijatelj, me je tedaj pregovoril, naj denar raje posodim njemu, ker ne more niti otrok peljati na morje, in bo on vsak mesec vračal po sto evrov. Nekaj mesecev je to tudi počel, ko pa je odšel v Avstrijo, je prenehal plačevati, zato sem moral spet sam prevzeti odplačevanje posojila. Bilo je hudo, bil sem živčen zaradi tega, žena je mislila, da sem posojilo v celoti že odplačal. Veliko sva se kregala, tedaj me je tudi zapustila. Čehića sem večkrat klical, vedno mi je govoril, da nima denarja,« je začel pripovedovati.

Šestega junija 2009 je Amidžić ugotovil, da je Čehić na Jesenicah, zato se je želel z njim pogovoriti o vračilu dolga. Našel ga je v piceriji Pr' Čbular. »Prišel sem, da se pogovoriva, nisem se želel tepsti. Začel me je žaliti, nato je šel nadme še s steklenico piva. Vzel sem mu jo iz rok in ga udaril z desno roko po obrazu. Padel je na bližnjo ograjo in se udaril v glavo. Nato je še enkrat planil proti meni in sem ga znova udaril, tako da je še enkrat zadel v ograjo. Tudi sam sem vzel steklenico od kokakole, a mi jo je Armin Hasanagić, ki je bil tudi tam, vzel iz rok. Po drugem udarcu je Čehić ostal s sklonjeno glavo nad mizo, še nekaj je govoril, jaz pa sem odšel. S steklenico ga nisem udaril,« je razložil Amidžić in med pripovedovanjem za krajši čas planil tudi v jok. Kot je še pojasnil, težko spi in je precej vzkipljiv, zato redno jemlje antidepresive, kar je počel tudi že pred obravnavanim dogodkom.

Sodni izvedenec medicinske stroke Tomaž Benedik je ugotovil, da je pokojni prejel dve vrsti udarcev – z roko in ovalnim predmetom, najverjetneje steklenico, slednje pa je tudi povzročilo usodne poškodbe. »Glede na izvide avtopsije bi skoraj izključil možnost, da bi šlo za dva vzporedna močnejša udarca ob ograjo. Pri tem je bistveno, da sta ugotovljeni poškodbi bili povsem vzporedni. Sila udarca je morala biti kar velika, da je prišlo do tako hudih poškodb,« je pojasnil.

Sojenje se bo nadaljevalo oktobra, ko bodo poskušali zaslišati tudi ključno pričo Armina Hasanagića, ki mu doslej vabila na obravnavo niso uspeli vročiti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Vrtec Železniki praznuje

Železniki – Vrtec Železniki v letošnjem letu praznuje 40-letnico, v okviru tega pa so se v zadnjih mesecih zvrstile različne dejavnosti. Praznovanje bo vrhunec doseglo v soboto,...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Glasov jež: Če je davčni zavezanec preveč priden ...

»Naš« davčni zavezanec ni med tistimi, ki davkariji (po stanju na 30. junij) dolgujejo skoraj šeststo milijonov evrov, ampak eden takšnih, ki položnice plačujejo redno – raje prej kot prepozno. A...

Gospodarstvo / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Jabolko z enim pecljem in dvema muhama

Bašelj - Da se bliža jesen in spravilo pridelkov, občutimo tudi v uredništvu. Kličejo nas vrtičkarji in nam sporočajo o debelih sadežih, o pridelkih nenavadne oblike, o zanimivih...

Kronika / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Kriminal

Pobrali zlatnino Škofja Loka - Nekaj noči nazaj so neznanci vlomili v stanovanje v Podlubniku. Odnesli so za okoli dva tisoč evrov zlatnine.

GG Plus / sreda, 21. september 2011 / 07:00

En svet, en dom, eno srce

Gorenjska podružnica Društva za zdravje srca in ožilja je v soboto pred bližnjim Svetovnim dnevom srca pripravila srečanje Storimo skupaj več za svoje zdravje.

Kronika / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Prijatelja pretepel do smrti

Jeseničan Hamdija Amidžić se je na kranjskem sodišču začel zagovarjati zaradi domnevnega uboja, za kar je zagroženo od pet do petnajst let zapora.