Vinska pot je minuli konec tedna v kranjske rove privabila okoli 1500 obiskovalcev. / Foto: Primož Pičulin

Praznik vina

V kranjskih rovih se znova vije Vinska pot, ki ljubitelje vinske kapljice pričakuje tudi ta konec tedna. V Stražišču pri Kranju so blagoslovili mlado vino, na Pungertu pa so se pomerili v kuhanju golaža.

Minuli konec tedna je bilo dogajanje v znamenju martinovega, praznika, posvečenega novemu vinu, marsikje pa ga bodo praznovali tudi ta konec tedna. Zavod za turizem in kulturo Kranj je v labirintu kranjskih rovov že devetič pripravil Vinsko pot, po kateri se je minula petek in soboto sprehodilo okoli 1500 ljubiteljev vinske kapljice. Predstavilo se jim je več kot petdeset ponudnikov vina in kulinarike, tokrat tudi Kranjska kuhna z domačimi gostinci. Zaradi velikega zanimanja so prireditev tudi letos razširili na dva konca tedna, zato bo vinsko pot možno obiskati še ta petek in soboto. Običajno se po njej sprehodi okoli 3500 obiskovalcev.

Praznovanju martinovega se tradicionalno pridružujejo tudi na Pungertu na koncu starega dela Kranja, kjer so v soboto priredili že 21. tekmovanje v kuhanju martinovega golaža, ki so mu dodajali kraški teran. Kot običajno so se v kuhanju pomerile tri dvočlanske ekipe. Aleksander Šumi in Danijel Galjot ter David Gradišek in Dejan Golub so si predpasnike nadeli drugič, Edo Gruden in Dušan Vujič pa prvič. Slednja sta nam že med kuhanjem v šali dejala, da je tako ali tako najboljši njun golaž, prav to pa je na koncu ugotovila tudi šestčlanska komisija. »Precej je bilo začetniške sreče,« se je na zmago odzval Gruden in dodal, da sta se z Vujičem, ki je njegov svak, tekmovanja udeležila predvsem zaradi zabave in druženja. »Oba imava nekaj izkušenj v domači kuhinji. Rada spremljava kuharske oddaje in poskusiva kaj novega, tokrat pa sva prvič javno kuhala izven doma,« je še povedla Gruden.

Martinovanje pa so tokrat prvič pripravili v Stražišču pri Kranju, kjer je župnija sv. Martina. Minuli petek so tržnico, ki jo sicer Krajevna skupnost Stražišče v sodelovanju z Društvom Sorško polje in KUD Bitnje pripravlja enkrat mesečno, obarvali z vinom. Ker se na martinovo mošt simbolično spremeni v vino, je stražiški župnik Bojan Likar blagoslovil mlado vino z Eko kmetije Kumar iz Šmartnega pri Kojskem v Goriških brdih. Poleg številnih obiskovalcev sta z njim nazdravila tudi častna gosta, župan Boštjan Trilar ter direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Tomaž Štefe, ponudili pa so jim še kuhano vino in pečen kostanj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 16. maj 2011 / 07:00

Velik uspeh rokometašev Cerkelj

Rokometaši Cerkelj so v letošnji tekmovalni sezoni v drugi državni rokometni ligi osvojili prvo mesto in napredovali v višji rang tekmovanja, v prvo B državno rokometno ligo.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Nesreče

Delavca zasula zemlja Podljubelj - V torek dopoldne se je v Podljubelju zgodila delovna nesreča. Med kopanjem jarka za vodovod Podljubelj-Tržič je dva...

Šport / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Dejan živi za hokej

Dejan Pungaršek iz Zgornjih Gorij je član slovenske hokejske reprezentance do 18 let, ki se med 22. in 28. marcem v Mariboru bori za vrnitev v B-skupino svetovnega mladinskega hokeja. Medtem ko njegov...

Nasveti / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Jedi za pomladne dni

Slastna korenjeva juha Sestavine: 2 žlici narezanih mandljev, 2 čebuli, 800 g mladega korenja, 2 žlici bio oljčnega olja, 600 ml bio zelenjavne juhe, sol, beli pope...

Nasveti / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Računalnik in jaz: Do službe preko interneta

Iskanje službe. Veliko želja, vizij, potreb, a običajno le malo uresničitve želenega, saj sprejmemo tisto, kar je na voljo.

Nasveti / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Čemaž

Sneg je skopnel in v gozdovih že najdemo čemaž, ki je prav zdaj, ko je mlad, najbolj aromatičen.