Vinska pot je minuli konec tedna v kranjske rove privabila okoli 1500 obiskovalcev. / Foto: Primož Pičulin

Praznik vina

V kranjskih rovih se znova vije Vinska pot, ki ljubitelje vinske kapljice pričakuje tudi ta konec tedna. V Stražišču pri Kranju so blagoslovili mlado vino, na Pungertu pa so se pomerili v kuhanju golaža.

Minuli konec tedna je bilo dogajanje v znamenju martinovega, praznika, posvečenega novemu vinu, marsikje pa ga bodo praznovali tudi ta konec tedna. Zavod za turizem in kulturo Kranj je v labirintu kranjskih rovov že devetič pripravil Vinsko pot, po kateri se je minula petek in soboto sprehodilo okoli 1500 ljubiteljev vinske kapljice. Predstavilo se jim je več kot petdeset ponudnikov vina in kulinarike, tokrat tudi Kranjska kuhna z domačimi gostinci. Zaradi velikega zanimanja so prireditev tudi letos razširili na dva konca tedna, zato bo vinsko pot možno obiskati še ta petek in soboto. Običajno se po njej sprehodi okoli 3500 obiskovalcev.

Praznovanju martinovega se tradicionalno pridružujejo tudi na Pungertu na koncu starega dela Kranja, kjer so v soboto priredili že 21. tekmovanje v kuhanju martinovega golaža, ki so mu dodajali kraški teran. Kot običajno so se v kuhanju pomerile tri dvočlanske ekipe. Aleksander Šumi in Danijel Galjot ter David Gradišek in Dejan Golub so si predpasnike nadeli drugič, Edo Gruden in Dušan Vujič pa prvič. Slednja sta nam že med kuhanjem v šali dejala, da je tako ali tako najboljši njun golaž, prav to pa je na koncu ugotovila tudi šestčlanska komisija. »Precej je bilo začetniške sreče,« se je na zmago odzval Gruden in dodal, da sta se z Vujičem, ki je njegov svak, tekmovanja udeležila predvsem zaradi zabave in druženja. »Oba imava nekaj izkušenj v domači kuhinji. Rada spremljava kuharske oddaje in poskusiva kaj novega, tokrat pa sva prvič javno kuhala izven doma,« je še povedla Gruden.

Martinovanje pa so tokrat prvič pripravili v Stražišču pri Kranju, kjer je župnija sv. Martina. Minuli petek so tržnico, ki jo sicer Krajevna skupnost Stražišče v sodelovanju z Društvom Sorško polje in KUD Bitnje pripravlja enkrat mesečno, obarvali z vinom. Ker se na martinovo mošt simbolično spremeni v vino, je stražiški župnik Bojan Likar blagoslovil mlado vino z Eko kmetije Kumar iz Šmartnega pri Kojskem v Goriških brdih. Poleg številnih obiskovalcev sta z njim nazdravila tudi častna gosta, župan Boštjan Trilar ter direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Tomaž Štefe, ponudili pa so jim še kuhano vino in pečen kostanj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 22. december 2020 / 14:26

Potekli bodo roki za uveljavljanje ukrepov

Kranj – Iz finančne uprave sporočajo, da bodo 31. decembra potekli roki za uveljavljanje nekaterih ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19 - roki za uveljavljanje mesečnega temeljnega doho...

Objavljeno na isti dan


Komenda / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 15:02

Priložnost za težje zaposljive

Z željo ustvariti delovna mesta težko zaposljivim invalidom s podeželja v lokalnem okolju so v Komendi ustanovili zavod Grunt. Njegovi zaposleni opravljajo različna dela na kmetiji Zadrgal.

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 15:02

Žarek upanja za Zlatorog

Najemniki kampa Zlatorog so v sodelovanju s finančnimi partnerji na Občino Bohinj posredovali pismo o nameri za odkup kampa. Zanima jih tudi vlaganje v hotel Zlatorog.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 15:01

Veselih deset Pod Stražo

Cerkljanska dramska skupina Pod Stražo je praznovala deset let delovanja. Članom iz Poženika, Šmartnega in Pšate poseben izziv predstavlja uprizarjanje starih dramskih del, predelanih v cerkljansko na...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 14:05

Pr' Šmajd pridelujejo industrijsko konopljo

Na kmetiji Pr' Šmajd v Predosljah pridelujejo industrijsko konopljo. Iz semena stiskajo konopljino olje, pripravljajo konopljine beljakovine in vlaknine ter konopljin čaj.

GG Plus / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 14:01

Kranjski gospodje in tovariši

Osrednji razstavni projekt Gorenjskega muzeja v letošnjem letu, razstava Gospodje in tovariši s podnaslovom Kapitalistični in socialistični razcvet Kranja 1920–1980, je od maja do februarja prihodnje...