Skupinska slika pred ribiškim čolnom Biser v Izoli / Foto: Grega Flajnik

V piranski muzej in izolske bazene

Na tokratnem izletu nas je ves čas spremljal angel z zvonika cerkve svetega Jurija. Če je angel obrnjen proti Piranu, je namreč vreme deževno, če se obrne proti Izoli in Kopru, je vreme lepo.

In ko smo bili v Piranu, nas je angel gledal in res je deževalo, ko smo se odpeljali proti Izoli, je dež ponehal – torej se je angel zopet obrnil proti nam in nas spremljal. Zdelo se je, kot da ga je skupina bralcev Gorenjskega glasa slino zanimala.

V Piranskem muzeju sta nam po pozdravu direktorja muzeja Franca Jurija prijazni kustosinji Snežana Karinja in Bogdana Marinac predstavili muzejske zbirke. Ogledali smo si zbirko arheoloških najdišč, zbirko pomorcev ter zbirko ladijskih modelov patra Gabrijela Gruberja, ki je bil strokovnjak za hidrotehniko in arhitekturo, poznal pa je tudi osnove pomorstva in pomorske zgodovine.

Izvedeli smo na primer, da so amfore iz pečene gline in da so spodaj oblikovane v konico zato, da so jih med transportom na ladji zapičili v pesek, da se niso premikale, čeprav se je ladja ves čas pozibavala na vodni gladini. Po ogledu muzeja smo se sprehodili do Tartinijevega trga, spoznali najpomembnejše stavbe in se fotografirali pred spomenikom slavnega virtuoza. Izvedeli smo, da so spomenik nameravali postaviti ob 200. obletnici rojstva, a so se dela zavlekla in jim je uspelo šele štiri leta kasneje, leta 1896.

Na poti v Izolo smo se ustavili še v Portorožu in si v nekdanjih skladiščih soli Monfort ogledali zanimivo razstavo o tekmovalnih jadrnicah iz začetnega obdobja razvoja jadralnih športov.

V Izoli smo se fotografirali pred restavriranim ribiškim čolnom z imenom Biser, enim od najpomembnejših čolnov izolskega podjetja Delamaris, ki je bil zgrajen leta 1955 v piranski Ladjedelnici Boris Kidrič. V hotelu Delfin so nam pripravili okusno kosilo. Gospa Daša Ždrnja Gregorič pa nam je povedala, kaj še nudijo v hotelu. Po kosilu je sledilo kopanje v toplih bazenih tega lepega izolskega kompleksa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 17. junij 2021 / 07:05

Večino pobud so upoštevali

Občinski svetniki Občine Gorenja vas - Poljane so na zadnji seji med drugim potrdili spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta.

Objavljeno na isti dan


Šenčur / četrtek, 12. marec 2009 / 07:00

Zapora še ni odpisana

Čeprav v zadnjih dneh semaforjev na regionalni cesti Škofja Loka-Gorenja vas ni več, nadaljnje zapore niso izključene.

Kranj / četrtek, 12. marec 2009 / 07:00

Hitrost vozil je problem ulice

Skupina stanovalcev Grmičeve ulice v Čirčah bi na svoje stroške postavila montažne talne ovire. Pravijo, da zaradi pogostega divjanja vozil, a za to ne dobijo soglasja.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 12. marec 2009 / 07:00

Oživitev dvorca se nadaljuje

Podjetje Hosting ima pripravljen načrt za oživitev Tavčarjevega dvorca Visoko, ki ga morajo občine solastnice še potrditi.

Tržič / četrtek, 12. marec 2009 / 07:00

Skrb za kulturo

Tržič - Na letošnji razpis za sofinanciranje programov ljubiteljskih kulturnih dejavnosti se je prijavilo devet društev in Zveza kulturnih organizacij Tržič. Med prvimi so Mladin...

Vodice / četrtek, 12. marec 2009 / 07:00

Svetniki nasprotujejo zadolževanju občine

Vodice - Vodiški svetniki so pred dnevi obravnavali proračun občine za leto 2009, ki je visok dobrih 5,2 milijona evrov. Med največje načrtovane investicije sodi nadaljevanje obn...