Oba sta uspešno prestala interpelaciji: najprej minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ta teden še ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. / Foto: Tina Dokl

Odvzem dečkov nezakonit

Vrhovno sodišče je odločilo, da je bil odvzem koroških dečkov starima staršema iz Velenja nezakonit in protiustaven. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je uspešno prestala interpelacijo.

Kolar Celarčeva ostaja ministrica

Interpelacija, ki jo je opozicijski SDS vložil zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, po pričakovanjih ni uspela. Po petnajsturni razpravi o ministričini (ne)odgovornosti za slabo stanje v zdravstvu je njeno razrešitev v torek podprlo 24 poslancev, proti pa jih je bilo 49. Kritiki, predvsem iz vrst SDS in NSi, so ministrici očitali predvsem neukrepanje pri skrajševanju čakalnih vrst in korupcije v zdravstvu ter odsotnost reforme sistemske zakonodaje. Kolar Celarčeva je odgovarjala, da očitki temeljijo na govoricah, nepreverjenih trditvah, znanih mnenjih interesnih skupin in populističnih ocenah, po uspešno prestani interpelaciji pa je povedala, da podpora poslancev zanjo pomeni še dodatno zavezo za uresničitev potrebnih sprememb. Te bodo morale priti hitro, saj poslanci DeSUS-a, ki so jo sicer podprli, predlog reformnih ukrepov pričakujejo do 12. decembra. Poslanka SDS Jelka Godec, ki je v imenu predlagateljev predstavila očitke iz interpelacije, pa je po glasovanju dejala, da se zaveda, da državljani po interpelacijski razpravi ne bodo imeli boljšega zdravstvenega sistema, in napovedala, da bodo v stranki delo ministrice še naprej spremljali z namenom vzpostavitve boljšega zdravstvenega sistema.

Odvzem dečkov nezakonit

Po sredini odločitvi vrhovnega sodišča, da je bil odvzem dveh koroških dečkov iz vrtca 30. marca letos nezakonit in so bile njuni babici, pri kateri sta do tedaj živela, kršene ustavne pravice, so se že pojavile prve pobude za novo interpelacijo ministrice za delo, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak, ki je ves čas zagovarjala ravnanje Centra za socialno delo Velenje. Nepovezani poslanec Andrej Čuš je namreč vse opozicijske poslance, predstavnika narodnih skupnosti in stranko DeSUS, ki je podprla že prvo interpelacijo ministrice, ko so za njeno razrešitev zmanjkali le trije glasovi poslancev, pozval, da združijo moči in skupaj znova interpelirajo Kopač Mrakovo. »Skrajni čas je, da ministrica zapusti ministrsko mesto, ob tem pa povrne vso škodo, ki je bila prizadejana fantkoma, starima tri in pet let, ter njunim starim staršem,« je Čuš zapisal v pobudo. Po njegovem ministrica do danes ni izboljšala niti enega področja delovanja. Odvetnik babice Velimir Cugmas je sicer že napovedal pritožbo zoper odločitev vrhovnih sodnikov, ker niso ugodili zahtevi, da se dečka do pravnomočnosti odločitve vrneta k starim staršem, ker bodo o tem tekli posebni postopki.

Povabilo svetemu očetu

Predsednik republike Borut Pahor je bil v ponedeljek na obisku v Vatikanu pri papežu Frančišku, ga povabil na obisk v Slovenijo in izrazil upanje, da bo morda do tega prišlo prihodnje leto. S Frančiškom se je Pahor pogovarjal predvsem o spravi in mladih, pogovor pa je označil za ljubeznivega. »Papež ima danes v mednarodnih odnosih neko posebno vlogo, ni samo verski voditelj, ampak tudi pomemben državnik. Zavzema se za spravo, sožitje in mir. Gre za vrednote, ki povezujejo v to vizijo tudi Slovence,« je po končanem obisku povedal Pahor.

Turistične agencije tudi za šolske ekskurzije

V javnosti je ta teden močno odmevala odločitev tržnega inšpektorata po nadzoru, ki so ga opravili na podlagi anonimne prijave, da Osnovni šoli Prežihovega Voranca prepove izvedbo ekskurzije na Dunaj, ker bi morala po zakonu o spodbujanju turizma za to najeti turistično agencijo. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je poudarila, da tovrstne ekskurzije nikakor niso tržna dejavnost, ampak sledenje učnim ciljem, ki jih šole napovedo v letnem načrtu, zato bosta z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom poiskala zakonodajne rešitve, ki bi šolam omogočile organizacijo ekskurzij v lastni režiji. Vsaka strokovna šolska ekskurzija, ki zasleduje učne cilje, mora vključevati le dejanske stroške, kar ravnatelji tudi izvajajo, je ob tem dejala.

Helikopterski prevozi tudi z mariborskega letališča

Novembra bodo helikoptersko nujno medicinsko pomoč vendarle začeli izvajati tudi z mariborskega letališča. Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, bodo s tem takšni prevozi lažje dostopni za prebivalce vzhodne Slovenije, saj so bili doslej helikopterji nameščeni le na Brniku in tako velikokrat predaleč za učinkovito pomoč. Za izvajanje helikopterskih prevozov nujne medicinske pomoči in medbolnišnične prevoze bodo prav tako uporabljali helikopter policije, in sicer v letnem času vsak dan med 8. in 20. uro ter med 8. in 18. uro oziroma v svetlem delu dneva v zimskem času.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 13. junij 2017 / 13:11

Živo gledališče, ki ima moč

V Prešernovem gledališču so predstavili repertoar nove gledališke sezone. Od včeraj do konca meseca so abonmaji že na voljo gledalcem.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 21. oktober 2016 / 15:42

Poraza Ločanov in Domžalčanov

V tretji tekmi državnega prvenstva so košarkarji LTH Castingsa morali priznati premoč Krki, v Ligi prvakov pa je ekipo Helios Suns premagal Aris.

Gospodarstvo / petek, 21. oktober 2016 / 15:39

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne avgusta letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v po...

Nasveti / petek, 21. oktober 2016 / 15:17

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Razvedrilo / petek, 21. oktober 2016 / 14:30

Rdeča kapica in blejski folklorni 'oktoberfest'

V nedeljo, 23. oktobra, bo Gledališče Toneta Čufarja na Jesenicah gostilo operno predstavo Rdeča kapica, v kateri nastopata Eva Černe in Klemen Torkar. Lani je glasbeni par za otroke na oder postav...

Slovenija / petek, 21. oktober 2016 / 14:14

Odvzem dečkov nezakonit

Vrhovno sodišče je odločilo, da je bil odvzem koroških dečkov starima staršema iz Velenja nezakonit in protiustaven. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je uspešno prestala interpelacijo.