Katica Mikelj in fantje, zatopljeni v pripravo hrane

Mali veliki kuharji

V kuhinji Centra Triglavskega narodnega parka v Stari Fužini, ki je prav posebej opremljena za kuharske delavnice, so se najmlajši pod vodstvom Katice Mikelj na zabaven način lotili zanimivih receptov.

Prav zadišalo je na počitniško petkovo dopoldne v kuhinji Centra Triglavskega narodnega parka (TNP) v Stari Fužini, v kateri sta se pripravljali jesenska rižota v parmezanovi skodelici in skutna pita s kakijem. Katica Mikelj iz bližnje Češnjice, predavateljica osnov kuharstva na Višji šoli za gostinstvo in turizem Bled, je s pomočjo polne sklede znanja in izkušenj otroke popeljala v skrivnosti jesenske kuhinje. Sestavine so vzeli iz shrambe, polne različnih domačih pridelkov, ki so zrasli na vrtu Mikljevih. V rižoto so dodali veliko zelenjave, kot so korenje, koleraba, ohrovt, čebula ... Otroci so rezali, ribali, sekljali in lupili prav previdno, da so prstki ostali celi. Dvojčka Simon in Marko ter njun prijatelj Jakob, vsi s Ptuja, so bili v tem koncu na krompirjevih počitnicah, kuharske delavnice so se rade volje udeležili, in kot sta povedala dvojčka, doma najraje spečeta palačinke.

Radovedno so spremljali, kako se pripravi parmezanova skodelica. Adam iz Ljubljane je bil prvi, ki je mešanico naribanega parmezana in mehkega sira v krogih posul po pekaču, obloženem s papirjem za peko, potem pa spremljal, kako se sir topi v pečici in kako se nazadnje oblikujejo skodelice. Babi Draga Soklič z Bleda je na delavnico pripeljala vnuke Manco, Zalo in najmlajšega udeleženca, dveletnega Tima, ki mu je bil najbolj všeč kuhinjski pripomoček – valjar. Babi Draga je povedala, da v družini spremljajo dogodke, ki jih pripravlja TNP, se jih tudi udeležijo, ker se radi izobražujejo in ker imajo radi stik z naravo. Omi Erika Marinčič iz Bohinja je na delavnico pripeljala vnuke Nado, Ivano in Vita, ki živijo v Goričanah. Ivana doma najraje speče mafine, tokrat pa je bila priložnost, da preizkusi nekaj novega, skutno pito s kakijem. Katica Mikelj je izbrala ta recept, ker je kaki jesenski sadež, no, skuta je bila pa tako odlična bohinjska. In seveda to ne bi bila prava kuharska delavnica, če ne bi ob zaključku tistega, kar so skuhali in spekli, tudi pokusili.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 20. oktober 2006 / 06:00

Desetletnica dijaških izmenjav

Škofja Loka - Gimnazija Škofja Loka letos vstopa v deseto leto mednarodnega sodelovanja z Gimnazijo Himmelev Roskilde. V tem času so opravili šest dijaških izmenjav, nekajkrat so s...

Objavljeno na isti dan


Tržič / sobota, 5. julij 2014 / 19:33

Most popravljen in odprt

Tržič – Zaradi popravila je bil zaprt most v Tržiču, ki je omogočal dostop od tržiške stolpnice čez Tržiško Bistrico do stavbe občinske uprave, parkirnih mest, tržnice in starega mestnega jedra. Ob...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 5. julij 2014 / 19:28

Občina in lovci dosegli sodno poravnavo

Tožba Občine Cerklje zoper Lovsko družino Krvavec se je končala s sodno poravnavo.

Šport / sobota, 5. julij 2014 / 19:26

Škofjeloški balinarji najboljši v dvojicah

Ozeljan – Minulo nedeljo je bilo v Ozeljanu državno prvenstvo za člane v igri dvojic, najuspešnejši pa so bili balinarji Lokateksa Trate iz Škofje Loke, ki so zasedli prvi dve mesti. V izjemno močn...

Kranj / sobota, 5. julij 2014 / 19:25

Družina v stiski prosi za pomoč

Kranj – Na Orehku pri Kranju stanuje tričlanska družina, ki živi samo od socialne pomoči. Oba starša sta brez službe, oče je tudi zelo bolan, sin pa obiskuje osnovno šolo. Iz Območnega združenja Rd...

Tržič / sobota, 5. julij 2014 / 19:24

Predstavitev knjige Drugačnost

Podljubelj – Društvo Sonce iz Podbrezij, ki ga je ustanovil paraolimpijec Darko Đurič, in Vilinski ključ, Društvo za boljši svet, zaokrožujeta prvi del uspešnega sodelovanja. Alenka Kos bo v ponede...