Katica Mikelj in fantje, zatopljeni v pripravo hrane

Mali veliki kuharji

V kuhinji Centra Triglavskega narodnega parka v Stari Fužini, ki je prav posebej opremljena za kuharske delavnice, so se najmlajši pod vodstvom Katice Mikelj na zabaven način lotili zanimivih receptov.

Prav zadišalo je na počitniško petkovo dopoldne v kuhinji Centra Triglavskega narodnega parka (TNP) v Stari Fužini, v kateri sta se pripravljali jesenska rižota v parmezanovi skodelici in skutna pita s kakijem. Katica Mikelj iz bližnje Češnjice, predavateljica osnov kuharstva na Višji šoli za gostinstvo in turizem Bled, je s pomočjo polne sklede znanja in izkušenj otroke popeljala v skrivnosti jesenske kuhinje. Sestavine so vzeli iz shrambe, polne različnih domačih pridelkov, ki so zrasli na vrtu Mikljevih. V rižoto so dodali veliko zelenjave, kot so korenje, koleraba, ohrovt, čebula ... Otroci so rezali, ribali, sekljali in lupili prav previdno, da so prstki ostali celi. Dvojčka Simon in Marko ter njun prijatelj Jakob, vsi s Ptuja, so bili v tem koncu na krompirjevih počitnicah, kuharske delavnice so se rade volje udeležili, in kot sta povedala dvojčka, doma najraje spečeta palačinke.

Radovedno so spremljali, kako se pripravi parmezanova skodelica. Adam iz Ljubljane je bil prvi, ki je mešanico naribanega parmezana in mehkega sira v krogih posul po pekaču, obloženem s papirjem za peko, potem pa spremljal, kako se sir topi v pečici in kako se nazadnje oblikujejo skodelice. Babi Draga Soklič z Bleda je na delavnico pripeljala vnuke Manco, Zalo in najmlajšega udeleženca, dveletnega Tima, ki mu je bil najbolj všeč kuhinjski pripomoček – valjar. Babi Draga je povedala, da v družini spremljajo dogodke, ki jih pripravlja TNP, se jih tudi udeležijo, ker se radi izobražujejo in ker imajo radi stik z naravo. Omi Erika Marinčič iz Bohinja je na delavnico pripeljala vnuke Nado, Ivano in Vita, ki živijo v Goričanah. Ivana doma najraje speče mafine, tokrat pa je bila priložnost, da preizkusi nekaj novega, skutno pito s kakijem. Katica Mikelj je izbrala ta recept, ker je kaki jesenski sadež, no, skuta je bila pa tako odlična bohinjska. In seveda to ne bi bila prava kuharska delavnica, če ne bi ob zaključku tistega, kar so skuhali in spekli, tudi pokusili.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Delnice Abanke Vipe že v prodaji

Kranj - Abanka Vipa je prejšnji teden začela s prodajo novo izdanih delnic, naprodaj je od 11.904.762 do 21.428.572 delnic po ceni 4,20 evra za delnico. Dokapitalizacija bo potek...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 11. april 2007 / 07:00

O spravi s Spomenko Hribar

Škofjeloški zveza borcev in udeležencev NOB je pred dnevi pripravila pogovor na temo sprave z njeno idejno pobudnico dr. Spomenko Hribar. O tem, kaj je sprava, Hribarjeva pravi: »Pojem s...

Prosti čas / sreda, 11. april 2007 / 07:00

Po sodelovanju v šovu želi vrteti glasbo

Jasmina oziroma Jessy iz Žirov, ki je sodelovala v resničnostnem šovu Big Brother, je čez teden večinoma doma, vikende pa preživi z leto starejšim fantom Lukom v Borovnici. V življenju...

Žiri / sreda, 11. april 2007 / 07:00

Žirovskarji in občina zahtevajo rento

Žirovski vrh - V zadnjih dneh v občini Gorenja vas – Poljane, še najbolj pa v prebivalce Žirovskega vrha buri duhove renta zaradi sevanja in onesnaženja okolice Rudnika...

Kronika / sreda, 11. april 2007 / 07:00

Smrtna nezgoda pri delu v gozdu

Jelendol – Včeraj zvečer se je pri spravilu vej v gozdu nad Jelendolom smrtno ponesrečil 52-letni domačin, je sporočila Policijska uprava Kranj. Ko je nesel veje po st...

Zanimivosti / sreda, 11. april 2007 / 07:00

Od partizana do direktorja

Vladimir Gerbec iz Škofje Loke, prvoborec in direktor več tekstilnih tovarn, je dopolnil 90 let.