Katica Mikelj in fantje, zatopljeni v pripravo hrane

Mali veliki kuharji

V kuhinji Centra Triglavskega narodnega parka v Stari Fužini, ki je prav posebej opremljena za kuharske delavnice, so se najmlajši pod vodstvom Katice Mikelj na zabaven način lotili zanimivih receptov.

Prav zadišalo je na počitniško petkovo dopoldne v kuhinji Centra Triglavskega narodnega parka (TNP) v Stari Fužini, v kateri sta se pripravljali jesenska rižota v parmezanovi skodelici in skutna pita s kakijem. Katica Mikelj iz bližnje Češnjice, predavateljica osnov kuharstva na Višji šoli za gostinstvo in turizem Bled, je s pomočjo polne sklede znanja in izkušenj otroke popeljala v skrivnosti jesenske kuhinje. Sestavine so vzeli iz shrambe, polne različnih domačih pridelkov, ki so zrasli na vrtu Mikljevih. V rižoto so dodali veliko zelenjave, kot so korenje, koleraba, ohrovt, čebula ... Otroci so rezali, ribali, sekljali in lupili prav previdno, da so prstki ostali celi. Dvojčka Simon in Marko ter njun prijatelj Jakob, vsi s Ptuja, so bili v tem koncu na krompirjevih počitnicah, kuharske delavnice so se rade volje udeležili, in kot sta povedala dvojčka, doma najraje spečeta palačinke.

Radovedno so spremljali, kako se pripravi parmezanova skodelica. Adam iz Ljubljane je bil prvi, ki je mešanico naribanega parmezana in mehkega sira v krogih posul po pekaču, obloženem s papirjem za peko, potem pa spremljal, kako se sir topi v pečici in kako se nazadnje oblikujejo skodelice. Babi Draga Soklič z Bleda je na delavnico pripeljala vnuke Manco, Zalo in najmlajšega udeleženca, dveletnega Tima, ki mu je bil najbolj všeč kuhinjski pripomoček – valjar. Babi Draga je povedala, da v družini spremljajo dogodke, ki jih pripravlja TNP, se jih tudi udeležijo, ker se radi izobražujejo in ker imajo radi stik z naravo. Omi Erika Marinčič iz Bohinja je na delavnico pripeljala vnuke Nado, Ivano in Vita, ki živijo v Goričanah. Ivana doma najraje speče mafine, tokrat pa je bila priložnost, da preizkusi nekaj novega, skutno pito s kakijem. Katica Mikelj je izbrala ta recept, ker je kaki jesenski sadež, no, skuta je bila pa tako odlična bohinjska. In seveda to ne bi bila prava kuharska delavnica, če ne bi ob zaključku tistega, kar so skuhali in spekli, tudi pokusili.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 5. maj 2017 / 07:46

Zmikavti niso počivali

Kranj – Gorenjski policisti so v zadnjih dneh znova obravnavali več vlomov in drznih tatvin. V petek okoli 19.30 je na kranjskem pokopališču mlajši moški starejši oškodovanki iz rok iztrgal torbico...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 30. junij 2019 / 21:34

Za praznik brezplačne palačinke

Šenturška Gora – Na Šenturški Gori pod Krvavcem je v torek, na dan državnosti, že tradicionalno dišalo po palačinkah, ki so jih brezplačno delili kolesarjem in pohodnikom. Pobudo za »palačinkijado«...

Radovljica / nedelja, 30. junij 2019 / 21:33

Jubilej gasilcev v Kamni Gorici

Prejšnji konec tedna je bil v Kamni Gorici v znamenju stodvajsetletnice delovanja prostovoljnega gasilskega društva.

Kronika / nedelja, 30. junij 2019 / 21:30

Ne motiti reševalcev

Kranj – Helikoptersko reševanje potrebuje varen prostor in čas, ki ga je v gorah tudi v idealnih razmerah težko zagotoviti, zato vsakršna dodatna nevarnost ni sprejemljiva, opozarjajo na Policijski...

Kronika / nedelja, 30. junij 2019 / 21:30

Kamniški policisti pozivajo priče

Kamnik – Kamniški policisti obravnavajo prometno nesrečo, ki se je minulo nedeljo okoli 13.40 pripetila na kamniški obvoznici v križišču s Šolsko ulico. V njej sta bili udeleženi vozili Volkswagen...

Kronika / nedelja, 30. junij 2019 / 21:30

S kolesarji zdaj manj strogo

Policisti ne kaznujejo več kolesarjev in mopedistov, ki imajo manj kot pol promila alkohola v krvi.