Katica Mikelj in fantje, zatopljeni v pripravo hrane

Mali veliki kuharji

V kuhinji Centra Triglavskega narodnega parka v Stari Fužini, ki je prav posebej opremljena za kuharske delavnice, so se najmlajši pod vodstvom Katice Mikelj na zabaven način lotili zanimivih receptov.

Prav zadišalo je na počitniško petkovo dopoldne v kuhinji Centra Triglavskega narodnega parka (TNP) v Stari Fužini, v kateri sta se pripravljali jesenska rižota v parmezanovi skodelici in skutna pita s kakijem. Katica Mikelj iz bližnje Češnjice, predavateljica osnov kuharstva na Višji šoli za gostinstvo in turizem Bled, je s pomočjo polne sklede znanja in izkušenj otroke popeljala v skrivnosti jesenske kuhinje. Sestavine so vzeli iz shrambe, polne različnih domačih pridelkov, ki so zrasli na vrtu Mikljevih. V rižoto so dodali veliko zelenjave, kot so korenje, koleraba, ohrovt, čebula ... Otroci so rezali, ribali, sekljali in lupili prav previdno, da so prstki ostali celi. Dvojčka Simon in Marko ter njun prijatelj Jakob, vsi s Ptuja, so bili v tem koncu na krompirjevih počitnicah, kuharske delavnice so se rade volje udeležili, in kot sta povedala dvojčka, doma najraje spečeta palačinke.

Radovedno so spremljali, kako se pripravi parmezanova skodelica. Adam iz Ljubljane je bil prvi, ki je mešanico naribanega parmezana in mehkega sira v krogih posul po pekaču, obloženem s papirjem za peko, potem pa spremljal, kako se sir topi v pečici in kako se nazadnje oblikujejo skodelice. Babi Draga Soklič z Bleda je na delavnico pripeljala vnuke Manco, Zalo in najmlajšega udeleženca, dveletnega Tima, ki mu je bil najbolj všeč kuhinjski pripomoček – valjar. Babi Draga je povedala, da v družini spremljajo dogodke, ki jih pripravlja TNP, se jih tudi udeležijo, ker se radi izobražujejo in ker imajo radi stik z naravo. Omi Erika Marinčič iz Bohinja je na delavnico pripeljala vnuke Nado, Ivano in Vita, ki živijo v Goričanah. Ivana doma najraje speče mafine, tokrat pa je bila priložnost, da preizkusi nekaj novega, skutno pito s kakijem. Katica Mikelj je izbrala ta recept, ker je kaki jesenski sadež, no, skuta je bila pa tako odlična bohinjska. In seveda to ne bi bila prava kuharska delavnica, če ne bi ob zaključku tistega, kar so skuhali in spekli, tudi pokusili.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 5. april 2010 / 07:00

Gradbišča ostajajo ozko grlo

Avtocestni odsek Peračica-Podtabor bo dokončan do poletja 2011; vse do takrat ta del ostaja ozko grlo gorenjske avtoceste.

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 26. marec 2024 / 00:54

Pogačar po novem etapnem slavju skupni zmagovalec po Kataloniji

Barcelona – Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec zadnje etape 103. dirke po Kataloniji. Pogačar je po 145,3 km v Barceloni slavil po sprintu manjše skupi...

Razvedrilo / torek, 26. marec 2024 / 00:00

Čez lužo na izlet s harmoniko

Fehtarji so se tokrat odločili za prav poseben podvig: odleteli so k Luki Dončiću v Ameriko in seveda s seboj vzeli tudi harmoniko. Konec maja pa na Gorenjskem pripravljajo poseben glasbeni spektakel.

Zanimivosti / ponedeljek, 25. marec 2024 / 23:58

Mladi fotograf

Kje si bo deček na fotografiji gradil poklicno pot, je nemogoče napovedati. Morda ga bo zaneslo celo v fotografske vode ali pa bo ustvarjal vsebine za družbena omrežja, kar je za mlade vse bolj mik...

GG Plus / ponedeljek, 25. marec 2024 / 23:54

Kos rešil velik del loškega arhiva

Minilo je sto let od smrti zgodovinarja dr. Franca Kosa, rojenega v Selcih. Raziskoval je srednjeveško zgodovino Slovencev, rešil pa je tudi velik del loškega arhiva ter napisal Doneske k zgodovini Šk...

Zanimivosti / ponedeljek, 25. marec 2024 / 23:49

Zeleni pingvin s plastenko vode

»Počasi ubijamo planet, zato moramo nekaj narediti,« pravi William Sweetlove, prvo ime umetniškega projekta Dobre novice!, ki v Kamniku in okolici poteka do sredine septembra. Projekt združuje več kot...