Katica Mikelj in fantje, zatopljeni v pripravo hrane

Mali veliki kuharji

V kuhinji Centra Triglavskega narodnega parka v Stari Fužini, ki je prav posebej opremljena za kuharske delavnice, so se najmlajši pod vodstvom Katice Mikelj na zabaven način lotili zanimivih receptov.

Prav zadišalo je na počitniško petkovo dopoldne v kuhinji Centra Triglavskega narodnega parka (TNP) v Stari Fužini, v kateri sta se pripravljali jesenska rižota v parmezanovi skodelici in skutna pita s kakijem. Katica Mikelj iz bližnje Češnjice, predavateljica osnov kuharstva na Višji šoli za gostinstvo in turizem Bled, je s pomočjo polne sklede znanja in izkušenj otroke popeljala v skrivnosti jesenske kuhinje. Sestavine so vzeli iz shrambe, polne različnih domačih pridelkov, ki so zrasli na vrtu Mikljevih. V rižoto so dodali veliko zelenjave, kot so korenje, koleraba, ohrovt, čebula ... Otroci so rezali, ribali, sekljali in lupili prav previdno, da so prstki ostali celi. Dvojčka Simon in Marko ter njun prijatelj Jakob, vsi s Ptuja, so bili v tem koncu na krompirjevih počitnicah, kuharske delavnice so se rade volje udeležili, in kot sta povedala dvojčka, doma najraje spečeta palačinke.

Radovedno so spremljali, kako se pripravi parmezanova skodelica. Adam iz Ljubljane je bil prvi, ki je mešanico naribanega parmezana in mehkega sira v krogih posul po pekaču, obloženem s papirjem za peko, potem pa spremljal, kako se sir topi v pečici in kako se nazadnje oblikujejo skodelice. Babi Draga Soklič z Bleda je na delavnico pripeljala vnuke Manco, Zalo in najmlajšega udeleženca, dveletnega Tima, ki mu je bil najbolj všeč kuhinjski pripomoček – valjar. Babi Draga je povedala, da v družini spremljajo dogodke, ki jih pripravlja TNP, se jih tudi udeležijo, ker se radi izobražujejo in ker imajo radi stik z naravo. Omi Erika Marinčič iz Bohinja je na delavnico pripeljala vnuke Nado, Ivano in Vita, ki živijo v Goričanah. Ivana doma najraje speče mafine, tokrat pa je bila priložnost, da preizkusi nekaj novega, skutno pito s kakijem. Katica Mikelj je izbrala ta recept, ker je kaki jesenski sadež, no, skuta je bila pa tako odlična bohinjska. In seveda to ne bi bila prava kuharska delavnica, če ne bi ob zaključku tistega, kar so skuhali in spekli, tudi pokusili.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 26. december 2008 / 07:00

Spletna stran Gorenjskega glasa vedno bolj brana

Spletna stran www.gorenjskiglas.si obstaja dobro leto in pol. Letos je prvič sodelovala v raziskavi obiskanosti spletnih strani, obetavni rezultati so bili objavljeni pred nekaj dnevi.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 9. februar 2024 / 20:19

Narodnega ponosa nam manjka

»Kulturno in duhovno nismo nič slabši od drugih. Suvereni smo in svobodni. Tega se ne zavedamo. Raje se vedemo kot hlapci in se grizemo med seboj,« pravi Trubarjev nagrajenec pater kapucin prof. dr. M...

Slovenija / petek, 9. februar 2024 / 20:19

V številnih poklicih primanjkuje kadra

Na spletni strani republiškega zavoda za zaposlovanje je mogoče najti tudi rezultate lanskega Poklicnega barometra, v okviru katerega so ocenjevali 183 poklicev, za katere na ravni Slovenije predvi...

Nasveti / petek, 9. februar 2024 / 20:18

Ne obljubljati preveč

Pri iskanju zaposlitve je eden ključnih dejavnikov tudi dober in učinkovit življenjepis.

Šport / petek, 9. februar 2024 / 20:16

Peter Prevc čustveno naznanil slovo

Kolikokrat so ob gledanju virtuoznih skokov Petra Prevca tekle solze sreče. Zanj bomo lahko navijali še do konca letošnje sezone, nato pa bo, kot je prežet s čustvi oznanil v torek v Planici, skakalne...

Slovenija / petek, 9. februar 2024 / 20:08

Letos boj proti sovražnemu govoru

Letošnji mednarodni dan izobraževanja, ki smo ga zaznamovali 24. januarja, je Unesco posvetil boju proti sovražnemu govoru. Pri tem so poudarili vlogo izobraževanja in učiteljev, saj menijo, da pra...