Prehrana po TKM (IX. del)
Poglejmo, kam energijsko spadajo še preostale skupine živil: zelišča, semena, oreščki, pijače, olja, sladila.
Zelišča, začimbe
Nevtralna: žafran, navadni plešec, cvetni prah
Mrzla: sol, sojina omaka, miso, agar agar
Hladna: pehtran, amarant, kreša, meta, žajbelj, bezgovi cvetovi, krebuljica
Topla: vanilja, bazilika, kumina, koper, pehtran, sveži ingver, janež, kardamom, koriander, kumina, luštrek, lovor, origano, rožmarin, drobnjak, gorčica, timijan, angelika, strok rožiča, šetraj, kis, peteršilj, kurkuma, brinove jagode, mleta sladka paprika, kapre, pelin
Vroča: cimet, komarček, kajenski poper, čili, kari, posušeni ingver, česen, muškat, klinčki, poper, zvezdni janež, tabasko
Oreščki, semena, fižol
Nevtralni: kokosovi orehi, lešniki, arašidi, indijski oreščki, mandeljni, črni sezam, sončnična semena, grah, rdeči fižol kidney, fižol adzuki
Hladni: bučna semena, fižol mungo, soja, tofu, semena zimske melone
Topli: janeževa semena, semena koromača, kostanj, pinjole, pistacija, mak, orehi, črni fižol, leča, kostanj
Pijače
Nevtralne: kamilični čaj, črni čaj, čaj pu-erh, čaj bancha, čaj tou-cha
Mrzle: mineralna voda, zeleni čaj, čaj plahtice, rmanov čaj, čaj regratove korenine, čaj repinčeve korenike
Hladne: jabolčni, hruškov, pomarančni, zelenjavni sok, lipov čaj, čaj poprove mete, voda iz pipe, šampanjec, sadni sok, šipkov in hibiskusov čaj, čaj iz malinovih listov, slezov čaj, melisin čaj, mošt, belo vino, pšenično pivo, ležak, beli čaj
Tople: jasminov čaj, medeno vino, likerji, likerska vina, portovec, riževo vino, kakav, kava, žitna kava, rdeče vino
Vroče: koromačev čaj, alkohol (visokoodstotni), viski, vodka, jogijski čaji, češnjev sok, glog, kuhano vino, konjak, grenčice, grenki likerji
Sladila
Nevtralna: med, ječmenov slad, rižev slad
Mrzla: beli sladkor, sirup, C-vitamin
Hladna: sirup agave, javorjev sirup
Topla: rjavi sladkor, melasa
Jedilna olja
Hladna: laneno, olivno, sezamovo, sončnično, olje pšeničnih kalčkov
Topla: bučno, repično, sojino, orehovo
Mlečni in sojini izdelki
Nevtralni: kravje mleko, maslo, sir
Mrzli: jogurt
Hladni: smetana, kislo mleko, mladi sir, kefir, kisla smetana, skuta
Topli: kokosovo mleko, fermentirani siri, parmezan, zbrinc, ovčji sir, ovčje mleko, kozji sir, kozje mleko
Vroči: siri s plesnijo
Preostale skupine
Toplo: pesto, tapioka
Hladne: olive, slive umeboši
Mrzle: alge (spirulina, kombu, nori, iziki, wakame)
Hladne: kislo testo, kvas