Prehrana po TKM (IX. del)

Poglejmo, kam energijsko spadajo še preostale skupine živil: zelišča, semena, oreščki, pijače, olja, sladila.

Zelišča, začimbe

Nevtralna: žafran, navadni plešec, cvetni prah

Mrzla: sol, sojina omaka, miso, agar agar

Hladna: pehtran, amarant, kreša, meta, žajbelj, bezgovi cvetovi, krebuljica

Topla: vanilja, bazilika, kumina, koper, pehtran, sveži ingver, janež, kardamom, koriander, kumina, luštrek, lovor, origano, rožmarin, drobnjak, gorčica, timijan, angelika, strok rožiča, šetraj, kis, peteršilj, kurkuma, brinove jagode, mleta sladka paprika, kapre, pelin

Vroča: cimet, komarček, kajenski poper, čili, kari, posušeni ingver, česen, muškat, klinčki, poper, zvezdni janež, tabasko

Oreščki, semena, fižol

Nevtralni: kokosovi orehi, lešniki, arašidi, indijski oreščki, mandeljni, črni sezam, sončnična semena, grah, rdeči fižol kidney, fižol adzuki

Hladni: bučna semena, fižol mungo, soja, tofu, semena zimske melone

Topli: janeževa semena, semena koromača, kostanj, pinjole, pistacija, mak, orehi, črni fižol, leča, kostanj

Pijače

Nevtralne: kamilični čaj, črni čaj, čaj pu-erh, čaj bancha, čaj tou-cha

Mrzle: mineralna voda, zeleni čaj, čaj plahtice, rmanov čaj, čaj regratove korenine, čaj repinčeve korenike

Hladne: jabolčni, hruškov, pomarančni, zelenjavni sok, lipov čaj, čaj poprove mete, voda iz pipe, šampanjec, sadni sok, šipkov in hibiskusov čaj, čaj iz malinovih listov, slezov čaj, melisin čaj, mošt, belo vino, pšenično pivo, ležak, beli čaj

Tople: jasminov čaj, medeno vino, likerji, likerska vina, portovec, riževo vino, kakav, kava, žitna kava, rdeče vino

Vroče: koromačev čaj, alkohol (visokoodstotni), viski, vodka, jogijski čaji, češnjev sok, glog, kuhano vino, konjak, grenčice, grenki likerji

Sladila

Nevtralna: med, ječmenov slad, rižev slad

Mrzla: beli sladkor, sirup, C-vitamin

Hladna: sirup agave, javorjev sirup

Topla: rjavi sladkor, melasa

Jedilna olja

Hladna: laneno, olivno, sezamovo, sončnično, olje pšeničnih kalčkov

Topla: bučno, repično, sojino, orehovo

Mlečni in sojini izdelki

Nevtralni: kravje mleko, maslo, sir

Mrzli: jogurt

Hladni: smetana, kislo mleko, mladi sir, kefir, kisla smetana, skuta

Topli: kokosovo mleko, fermentirani siri, parmezan, zbrinc, ovčji sir, ovčje mleko, kozji sir, kozje mleko

Vroči: siri s plesnijo

Preostale skupine

Toplo: pesto, tapioka

Hladne: olive, slive umeboši

Mrzle: alge (spirulina, kombu, nori, iziki, wakame)

Hladne: kislo testo, kvas

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 29. julij 2015 / 12:43

Preživel trk z vlakom

Kranj – V petek zvečer je tovorni vlak na progi Kranj–Škofja Loka v Kranju zbil krajana. Ta je trk k sreči preživel, oskrbeli pa so ga reševalci NMP Kranj.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sobota, 14. januar 2023 / 17:29

Jaslice

V božični čas sodijo tudi jaslice. V naših krajih so različnih oblik in velikosti. To je gotovo nekaj, kar nas povezuje, pa tudi pomirja. Sedaj smo v kompozicijo dodali še zadnje akterje, svete tri...

Šport / sobota, 14. januar 2023 / 17:28

Svetovni dan snega v Kranjski Gori

Kranjska Gora – FIS Svetovni dan snega, ki je bil običajno v Planici, bo letos izjemoma v Kranjski Gori, in sicer to nedeljo med 9. in 15. uro. Razlog za spremembo je, da se v Planici pripravlja pr...

Nasveti / sobota, 14. januar 2023 / 17:26

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Kdaj, kam, zakaj …? Veliko se vam bo dogajalo, če boste hoteli ali ne. A za vse obstaja razlog, zato se samo prepustite trenutkom...

Gospodarstvo / sobota, 14. januar 2023 / 17:25

Znanstveni park v Mengšu

Ljubljana, Mengeš – Kot je ta teden poročal portal N1, je Novartis del mengeške lokacije Leka oddal kitajskemu dobaviteljskemu podjetju Porton, ki za družbo dobavlja farmacevtske učinkovine. Kitajc...

GG Plus / sobota, 14. januar 2023 / 13:35

Blazina, bla, bla, bla, blato

»Metod Frlic se je v zadnjih letih s serijo del izpostavil kot neusmiljen opazovalec sodobne družbe, kaotično potopljene v nepregleden ocean visokonapetostnih znakov in simbolov, ki so vse...