Prehrana po TKM (IX. del)

Poglejmo, kam energijsko spadajo še preostale skupine živil: zelišča, semena, oreščki, pijače, olja, sladila.

Zelišča, začimbe

Nevtralna: žafran, navadni plešec, cvetni prah

Mrzla: sol, sojina omaka, miso, agar agar

Hladna: pehtran, amarant, kreša, meta, žajbelj, bezgovi cvetovi, krebuljica

Topla: vanilja, bazilika, kumina, koper, pehtran, sveži ingver, janež, kardamom, koriander, kumina, luštrek, lovor, origano, rožmarin, drobnjak, gorčica, timijan, angelika, strok rožiča, šetraj, kis, peteršilj, kurkuma, brinove jagode, mleta sladka paprika, kapre, pelin

Vroča: cimet, komarček, kajenski poper, čili, kari, posušeni ingver, česen, muškat, klinčki, poper, zvezdni janež, tabasko

Oreščki, semena, fižol

Nevtralni: kokosovi orehi, lešniki, arašidi, indijski oreščki, mandeljni, črni sezam, sončnična semena, grah, rdeči fižol kidney, fižol adzuki

Hladni: bučna semena, fižol mungo, soja, tofu, semena zimske melone

Topli: janeževa semena, semena koromača, kostanj, pinjole, pistacija, mak, orehi, črni fižol, leča, kostanj

Pijače

Nevtralne: kamilični čaj, črni čaj, čaj pu-erh, čaj bancha, čaj tou-cha

Mrzle: mineralna voda, zeleni čaj, čaj plahtice, rmanov čaj, čaj regratove korenine, čaj repinčeve korenike

Hladne: jabolčni, hruškov, pomarančni, zelenjavni sok, lipov čaj, čaj poprove mete, voda iz pipe, šampanjec, sadni sok, šipkov in hibiskusov čaj, čaj iz malinovih listov, slezov čaj, melisin čaj, mošt, belo vino, pšenično pivo, ležak, beli čaj

Tople: jasminov čaj, medeno vino, likerji, likerska vina, portovec, riževo vino, kakav, kava, žitna kava, rdeče vino

Vroče: koromačev čaj, alkohol (visokoodstotni), viski, vodka, jogijski čaji, češnjev sok, glog, kuhano vino, konjak, grenčice, grenki likerji

Sladila

Nevtralna: med, ječmenov slad, rižev slad

Mrzla: beli sladkor, sirup, C-vitamin

Hladna: sirup agave, javorjev sirup

Topla: rjavi sladkor, melasa

Jedilna olja

Hladna: laneno, olivno, sezamovo, sončnično, olje pšeničnih kalčkov

Topla: bučno, repično, sojino, orehovo

Mlečni in sojini izdelki

Nevtralni: kravje mleko, maslo, sir

Mrzli: jogurt

Hladni: smetana, kislo mleko, mladi sir, kefir, kisla smetana, skuta

Topli: kokosovo mleko, fermentirani siri, parmezan, zbrinc, ovčji sir, ovčje mleko, kozji sir, kozje mleko

Vroči: siri s plesnijo

Preostale skupine

Toplo: pesto, tapioka

Hladne: olive, slive umeboši

Mrzle: alge (spirulina, kombu, nori, iziki, wakame)

Hladne: kislo testo, kvas

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 23. februar 2010 / 07:00

Njena fantastična tekma

Smučarska tekačica Barbara Jezeršek je na olimpijskih igrah presenetila na tekmi dvojnega zasledovanja. Kranjčanka, ki je bila na prizorišču iger med prvimi, si prosti čas krajša z nakupovanjem v Whis...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 2. avgust 2008 / 07:00

Glasbena delavnica v Magušarjevi hiši

Poletne prireditve v Magušarjevi hiši na Linhartovem trgu se nadaljujejo tudi v avgustu.

Prosti čas / sobota, 2. avgust 2008 / 07:00

Radijski vrt spet oživel

Tudi v letošnjem poletju na vrtu Radia Kranj pripravljajo Petkova vrtnarjenja. Doselj so gostili Vesele svate, Franca Pestotnika - Podokničarja, Matjaža Smodiša, Tadejo Brankovič Likozar ...

Prosti čas / sobota, 2. avgust 2008 / 07:00

Najbolj barvit svetovni festival

Po odru se je v treh dneh sprehodilo več kot tristo poslikanih teles iz 43 držav vsega sveta. Martuljčanka Alenka Peternel se je znašla med najboljšimi.

GG Plus / sobota, 2. avgust 2008 / 07:00

Kaj hoče pederetka od mene?

Zdaj tudi javnost ve, da je pisatelj, ki se je dolgo "skrival" za psevdonimom Gojmir Polajnar, v resnici Boris Pintar, doma iz Poljan nad Škofjo Loko, živi v Ljubljani. Pogovor z njim je nastal ob izi...

GG Plus / sobota, 2. avgust 2008 / 07:00

Tišina je povsem običajen pogovor

Andreja Valtanen, v Kranju jo bolj poznamo po njenem dekliškem priimku Rakovec, je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost diplomirala iz grafičnega oblikovanja, skupaj s sošolci je za izdelavo c...