Gorenjski župani so si ogledali CERO Mala Mežakla, v katerem bo potekala mehansko-biološka obdelava mešanih komunalnih odpadkov. / Foto: Gorazd Kavčič

Sodoben center za ravnanje z odpadki

Družba EKOGOR je na deponiji Mala Mežakla zgradila sodoben center za mehansko-biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov. Mehanska obdelava že poteka, biološka bo poskusno stekla ta mesec.

Jesenice – Na odlagališču Mala Mežakla je zrastel sodoben, šest milijonov evrov vreden Center za ravnanje z odpadki (CERO) Mala Mežakla. Zgradila ga je družba EKOGOR na zemljišču ob deponiji, ki je v lasti Občine Jesenice. Center je namenjen mehansko-biološki obdelavi mešanih komunalnih odpadkov. Mehanska obdelava že poteka, medtem ko naj bi biološka poskusno stekla ta mesec.

Kot je na dnevu odprtih vrat prejšnji teden povedal direktor družbe EKOGOR Ivan Hrženjak, gre za sodoben center, v katerem obdelujejo mešane komunalne odpadke. Gre za odpadke, ki jih odlagamo v »črne« zabojnike, torej jih ne odlagamo ločeno v zabojnike za embalažo oziroma zabojnike za biološke odpadke. V skladu z zakonodajo je mešane komunalne odpadke pred odlaganjem na odlagališču treba mehansko in biološko obdelati, pri tem izločiti odpadke, ki so primerni za reciklažo in termično izrabo, na odlagališče pa odložiti zgolj ostanek. Ta dejavnost je opredeljena kot gospodarska javna služba in Občina Jesenice je koncesijo podelila družbi EKOGOR. V sklopu CERO Mala Mežakla, ki ima od aprila letos pravnomočno IPPC-dovoljenje in okoljevarstveno soglasje, je EKOGOR zgradil dva objekta, prvega za mehansko obdelavo in drugega za biološko obdelavo odpadkov. Na dan odprtih vrat so prejšnji četrtek povabili župane gorenjskih občin, da so si ogledali center in se seznanili s tehnologijo obdelave.

V postopku mehanske obdelave odpadkov v posebni sortirni liniji v bobnih najprej izločijo materiale, kot so plastika, papir in karton, kovine in nekovine. Ostanek, to je tako imenovano »težko frakcijo«, pa bodo obdelali v objektu za biološko obdelavo odpadkov, ki naj bi poskusno začel obratovati še ta mesec. Odločili so se za biostabilizacijo z dovajanjem kisika, tako imenovano tehnologijo aerobne obdelave. Za zdaj omenjene odpadke začasno skladiščijo, saj neobdelanih ni več dovoljeno odlagati na deponijo, naj bi jih pa predelali do konca leta.

Naložba je bila vredna šest milijonov evrov, je povedal Hrženjak, center pa so zgradili brez pomoči evropskih sredstev. V njem naj bi letno obdelali 40 tisoč ton mešanih komunalnih odpadkov. Toliko odpadkov naj bi po Hrženjakovih besedah tudi zagotovili, pri čemer imata za zdaj le občini Jesenice in Gorje sprejete potrebne koncesijske akte, medtem ko naj bi ostale gorenjske občine, katerih odpadke dovažajo na Malo Mežaklo, te akte sprejele do konca leta. Na Malo Mežaklo sicer dovažajo odpadke iz občin Jesenice, Žirovnica, Kranjska Gora, Radovljica, Bohinj in Tržič, prek družbe Publicus pa še iz nekaterih drugih slovenskih občin.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 2. december 2011 / 07:00

Grad Kieselstein je obnovljen

Z denarjem Mestne občine Kranj in evropskimi sredstvi se je zaključila obnova kompleksa gradu Kieselstein, katerega slovesno odprtje bo na jutrišnji kranjski občinski praznik.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 27. marec 2007 / 06:00

Višja šola tudi v Kamniku

Po večletnih prizadevanjih se bo v Srednješolskem centru Rudolfa Maistra v naslednjem šolskem letu mogoče izobraževati tudi v višješolskih programih za poslovne sekretarje in komercialiste.

Tržič / torek, 27. marec 2007 / 06:00

Otepajo se z dolgovi

"Iščemo rešitve, kako sanirati dolgove. Revizija poslovanja bo, če bo potrebna," je dejal tržiški župan Borut Sajovic.

Bohinj / torek, 27. marec 2007 / 06:00

Poezija za občinski kulturni praznik

Bohinjska Bistrica – Včeraj je bil v občini Bohinj občinski kulturni praznik, ki je posvečen leta 1838 na Brodu v Bohinju rojenemu slovenskemu pisatelju in satiriku dr. Janezu Mencingerju, k...

Kranj / torek, 27. marec 2007 / 06:00

Obnova kapelice Pri žegnanem studencu

Kranj - »Cenim tisto, kar so naši predniki naredili z lastnimi rokami, in sem za ohranjanje kulturne dediščine. Zato sem se odločil za pobudo za restavriranje kapelice Pri žegnanem...

Šenčur / torek, 27. marec 2007 / 06:00

Proračun pod streho

V občini Šenčur za letošnje leto načrtujejo 6,9 milijona evrov odhodkov. Za investicije bo 39 odstotkov proračunskih sredstev.