Pehtran za vse letne čase
Pehtran lahko shranite tudi za zimsko uporabo, in sicer tako, da pehtranove listke posušite ali zmrznete. Slednje je še primernejše.
Pehtran, grmičasta trajnica, je bil nepogrešljiv na kmečkem gospodinjskem vrtu in tudi danes naj ne bi manjkal na zeliščnem vrtu. Je prezimno trden in precej nezahteven za gojenje. Potrebuje le rodovitna in suha tla ter sončno rastišče. Cveti od julija do avgusta, najboljši okus in vonj pa ima tik pred cvetenjem. Shranite ga lahko tudi za zimsko uporabo, in sicer tako, da pehtranove listke posušite ali zmrznete. Zmrzovanje je sicer primernejše, ker se s sušenjem izgubi precej vonja in okusa.
Pehtran ima svojo uporabnost v zdravilstvu, tokrat se ustavimo pri njegovi uporabi kot začimbi v kulinariki – seveda če vam je všeč njegov intenzivni okus, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Z njim lahko obogatite solate, juhe, obare, omake, zeliščne namaze. Dodate ga lahko marinadam za meso in divjačino, za odišavljanje kozjih sirov in kot dodatek olivnemu olju, v katerega vložite sir feta. V kulinariki – in to je slovenska posebnost – ga uporabljamo tudi v nadevih za pehtranovo potico, pehtranove štruklje in narastke. Pogost je v najrazličnejših grenčicah in likerjih, primeren pa je tudi za plemenitenje okusa vina, kisa in gorčice.