Vražji trilček

Vreme je božansko. V malem pristanu se belijo jambori. Sinjina neba nad Tartinijevim trgom in modrina komaj vzvalovanega morja. S kanadskima prijateljema sedimo pred Tartinijevo rojstno hišo in gledamo »očeta« Vražjega trilčka na drugem koncu trga. Prijetno toplo je, lenobna uživancija. Se je po tem trgu v otroških letih podil veliki virtuoz? Oče Giuseppa Tartinija je bil Benečan in se je priselil v Piran zaradi kupčij s soljo. Mali Beppo je bil deležen dobre vzgoje v domačem Piranu in v koprskem kolegiju, starši pa so ga že videli v talarju. A Giuseppe (1692–1770) je odšel v Padovo študirat pravo, večino časa pa je preživel z violino in imenitno sabljal. Osemnajstleten se je poročil z dve leti starejšo Elisabetho Premazore, ki je bila menda škofova nečakinja, in zajadral v vihar družinskih nesoglasij. Zbežal je v Assisi, kjer je intenzivno vadil violino. Leta 1721 je brez avdicije postal prvi violinist in koncertni mojster v baziliki sv. Antona v Padovi, kar mu je omogočilo, da je se je odpravil ne nekaj potovanj in nekaj časa živel v Pragi. Leta 1728 je v Padovi ustanovil »šolo narodov«, saj je postal neprekosljiv pedagog poznejšim najboljšim violinistom tedanje Evrope. Njegov skladateljski opus je zelo obsežen, najbolj pa je znan njegov Vražji trilček, ki ga je napisal po sanjah, v katerih mu je igral sam hudič. Svoje življenje je sklenil v Padovi in je pokopan v cerkvi sv. Katarine. V Padovo nismo šli, je pa naslednji dan kosilo dišalo po tem mestu.

Lečna juha s slanino (Zuppa di lenticchie con pancetta)

Za 4 osebe potrebujemo: 300 g zelene leče, 80 g pancete, 2 lovorova lista, 1 sesekljano šalotko, 1 sesekljan feferonček, sol, 1 žlico deviškega oljčnega olja, 2 čajni žlički zrnate mesne juhe.

Lečo speremo pod toplo vodo. Olje, šalotko, panceto, začimbe in feferonček popražimo. Dolijemo 1,5 litra vroče vode in ekstrakt mesne juhe ter na koncu lečo.

Lonec pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo 45 minut. Ko je leča kuhana, je polovico vzamemo iz lonca, preostalo s paličnim mešalnikom spiriramo in nato damo nazaj v lonec. Lonca ne pokrijemo in kuhamo še 20 minut. Po potrebi dosolimo. Popražimo crostine in ponudimo.

Dušen kunec z olivami in orehi (Coniglio con olive e noci)

Za 4 –5 oseb potrebujemo: 1,5 kg težkega kunca, razrezanega na 8 delov, vejico rožmarina, 10 lističev žajblja, 2 lovorova lista, 1 feferonček, pol dl oljčnega olja, 30 g masla, sol, 80 g na kocke narezane slanine, 80 g grobo nasekljanih orehov, 50 g razkoščičenih zelenih oliv, narezanih na ploščke, 3 kozarce suhega belega vina.

Olje damo v veliko teflonsko posodo, dodamo zelišča, feferonček, sol, maslo in orehe, premešamo in malce podušimo. Dodamo kose kunca, jih opečemo in pazimo, da se jed ne prismodi. Dolijemo kozarec vina in počakamo, da izpari. Znižamo temperaturo, dolijemo malo tople vode, pokrijemo posodo in dušimo 40 minut. Kose mesa kdaj pa kdaj obrnemo. Počasi dolivamo preostalo vino in toplo vodo. Po potrebi dosolimo.

Na koncu dodamo olive in tako dolgo dušimo, da je meso mehko.

Ponudimo zelo vroče. Poleg se prileže pire krompir.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 25. julij 2023 / 16:07

Zakaj se je na Koroški Beli sprožil alarm

Koroška Bela – Ob močnem neurju, ki je prejšnji teden prizadelo tudi jeseniško občino, se je na Koroški Beli sprožil alarm, ki opozarja na nevarnost sproženja zemeljskih plazov. Zvok sirene je pres...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 31. julij 2015 / 07:00

Festival z višino

V osrčju pojočih gora, natančneje na idilični jasi sredi gozdov Soriške planine, je potekal prav poseben VelikoNočni festival.

Zanimivosti / petek, 31. julij 2015 / 07:00

Slovenščina je super

Na poletni šoli slovenščine v Planici so se znanja željni otroci učili našega jezika. Prihajajo iz različnih delov sveta, imajo pa nekaj skupnega, njihovi predniki izhajajo iz Slovenije. K...

Gospodarstvo / petek, 31. julij 2015 / 07:00

Slovenski kosci na evropsko prvenstvo

Najboljši slovenski kosci in kosice se odpravljajo na evropsko prvenstvo v ročni košnji, ki bo letos v Španiji, v baskovskem mestu Loiola.

Razvedrilo / petek, 31. julij 2015 / 07:00

Sprehod skozi okuse

V Kranjski Gori ste že pozimi lahko ob četrtkih doživljali kraj skozi kulinariko, tovrstnega doživetja, ki vas popelje skozi Kranjsko Goro in na njem okusite pet različnih jedi na petih različnih loka...

Razvedrilo / petek, 31. julij 2015 / 07:00

Orlovo gnezdo

Tokrat smo se izletniki Gorenjskega glasa skupaj s turistično agencijo Kompas odpravili na obisk znamenitega Orlovega gnezda, obiskali rudnik soli in se z ladjico zapeljali po bavarskem Kraljevem jeze...