Cene komunalnih storitev (ravnanja z odpadki, čiščenja odpadnih voda in pitne vode) bodo občine po 15. avgustu lažje spreminjale. (Foto: Gorazd Kavčič)

Lažje do novih cen

Odločitev vlade, da pristojnost določanja cen komunalnih storitev prenese na lokalno skupnost, po občinah in komunalnih podjetjih sprejemajo z odobravanjem.

Kranj - »Postopek določanja novih cen se bo bistveno poenostavil in skrajšal. Obstoječi postopek določanja cen komunalnih storitev je namreč zelo dolgotrajen, kar pa prispeva samo k nižanju ravni komunalnih storitev po posameznih občinah,« je kranjski podžupan Stane Štraus zadovoljen z odločitvijo vlade, da po 15. avgustu na občine prenese pristojnost oblikovanja cen komunalnih storitev.

Občine oziroma komunalna podjetja morajo trenutno za spremembo cen komunalnih storitev pridobiti predhodno soglasje vlade oziroma ministrstva za gospodarstvo in pozitivno strokovno mnenje ministrstva za okolje in prostor. »Soglasje ministrstva za gospodarstvo pa je skoraj nemogoče dobiti, saj država nerada potrjuje nove, višje cene, čeprav občinam po drugi strani nalaga vedno večje obveznosti na komunalnem področju. V takšnih razmerah pa se ustvarjajo izgube v komunalnih podjetjih oziroma peša investiranje v novo komunalno infrastrukturo. To še posebej velja za občine, ki imajo zelo nizko raven cen komunalnih storitev, ki ne omogočajo normalnega izvajanja komunalnih dejavnosti. Mednje zagotovo sodi tudi Mestna občina Kranj, kjer moramo nujno dvigniti cene, če želimo imeti normalno urejeno komunalno infrastrukturo,« je dejal Štraus. Kot je še povedal, v Kranju na soglasje vlade za povišanje nekaterih komunalnih cen, sprejetih na mestnem svetu, čakajo že leto dni. »Zaradi napovedanega prenehanja veljave obstoječe uredbe o oblikovanju cen komunalnih storitev bodo jeseni vendarle lahko začele veljati nove cene za ravnanje z odpadki, pitno vodo in čiščenje odpadnih voda,« še napoveduje Štraus.

Vladno odločitev prav tako pozdravlja šenčurski župan Miro Kozelj, tudi član predsedstva Združenja občin Slovenije. Kot pripominja, pristojnost za določanje cen komunalnih storitev pripada občinam že na podlagi zakona o lokalni samoupravi, zato imata združenje občin in Skupnost občin Slovenije do tega vprašanja enotno stališče. »Še vedno pa bo predloge novih cen pregledalo ministrstvo za okolje, saj bodo morale občine izpolnjevati nekatere okoljske pogoje. V ta namen morajo do 14. avgusta sprejeti Pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja,« je razložil Kozelj.

»S prenosom pristojnosti na občine se bo postopek oblikovanja cen komunalnih storitev zagotovo precej poenostavil, saj se je sedaj lahko na soglasje vlade čakalo tudi po leto dni,« se s spremembo strinja tudi Mateja Žumer, direktorica Loške komunale. Na vprašanje, ali bodo morda občine odslej občutno podražile komunalne storitve, pa Žumrova odgovarja, da bodo podražitve odvisne predvsem od trenutne ravni cen komunalnih storitev, ki so jih doslej uveljavile posamezne občine. »Nekatere imajo že sedaj realne cene in tam velikih podražitev ni pričakovati, drugače pa bo morda v občinah, ki imajo zelo nizke oziroma prenizke cene,« je dejala. »Občine cene komunalnih storitev dvigujejo zaradi potreb, ne zaradi kovanja dobičkov. Verjetno so povsod zainteresirani, da so cene čim nižje, nihče pa si ne želi izgube, saj jo je treba kriti iz občinskega proračuna,« na enako vprašanje odgovarja Miro Kozelj, medtem ko Stane Štraus razmišlja: »Dvomim, da bodo občine nenadzorovano višale cene, vsaj v Kranju nimamo takega namena. Cene višamo zaradi nujnosti, ker moramo zagotavljati zadovoljivo raven komunalne infrastrukture.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 29. maj 2014 / 09:12

Katastrofalna sezona za Stari vrh

Škofjeloški občinski svetniki so na zadnji seji prisluhnili direktorju STC Stari vrh Pavlu Logarju o poslovanju smučišča na Starem vrhu, kjer je bila letošnja sezona katastrofalna.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Antične izkopanine v Mošnjah

Mošnje – Po treh mesecih bodo v Mošnjah na trasi bodoče gorenjske avtoceste na odseku med Vrbo in Peračico v torek zaključili z arheološkimi izkopavanji. Kot je povedala...

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Kako so na Jesenicah včasih živeli

V knjižici je zbranih šestnajst pripovedi Jeseničanov o tem, kakšne so bile Jesenice nekoč.

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Petje je znamenje veselega srca

Trije šolski pevski zbori, v katerih prepeva kar tretjina učencev, in učiteljski pevski zbor Mavrica so krepko ogreli srca in dlani obiskovalcev.

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Zaposlitveni center za invalide

V Šentplavžu je trenutno zaposlenih pet invalidov. Radi bi sodelovali s še več podjetji.

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Šansoni in zimzelene melodije

Lojze Krajnčan je zasnoval koncert, na katerem se prepletajo zimzelene melodije in sodobni šansoni slovenskih ustvarjalcev.