Vražji trilček
Vreme je božansko. V malem pristanu se belijo jambori. Sinjina neba nad Tartinijevim trgom in modrina komaj vzvalovanega morja. S kanadskima prijateljema sedimo pred Tartinijevo rojstno hišo in gledamo »očeta« Vražjega trilčka na drugem koncu trga. Prijetno toplo je, lenobna uživancija. Se je po tem trgu v otroških letih podil veliki virtuoz? Oče Giuseppa Tartinija je bil Benečan in se je priselil v Piran zaradi kupčij s soljo. Mali Beppo je bil deležen dobre vzgoje v domačem Piranu in v koprskem kolegiju, starši pa so ga že videli v talarju. A Giuseppe (1692–1770) je odšel v Padovo študirat pravo, večino časa pa je preživel z violino in imenitno sabljal. Osemnajstleten se je poročil z dve leti starejšo Elisabetho Premazore, ki je bila menda škofova nečakinja, in zajadral v vihar družinskih nesoglasij. Zbežal je v Assisi, kjer je intenzivno vadil violino. Leta 1721 je brez avdicije postal prvi violinist in koncertni mojster v baziliki sv. Antona v Padovi, kar mu je omogočilo, da je se je odpravil ne nekaj potovanj in nekaj časa živel v Pragi. Leta 1728 je v Padovi ustanovil »šolo narodov«, saj je postal neprekosljiv pedagog poznejšim najboljšim violinistom tedanje Evrope. Njegov skladateljski opus je zelo obsežen, najbolj pa je znan njegov Vražji trilček, ki ga je napisal po sanjah, v katerih mu je igral sam hudič. Svoje življenje je sklenil v Padovi in je pokopan v cerkvi sv. Katarine. V Padovo nismo šli, je pa naslednji dan kosilo dišalo po tem mestu.
Lečna juha s slanino (Zuppa di lenticchie con pancetta)
Za 4 osebe potrebujemo: 300 g zelene leče, 80 g pancete, 2 lovorova lista, 1 sesekljano šalotko, 1 sesekljan feferonček, sol, 1 žlico deviškega oljčnega olja, 2 čajni žlički zrnate mesne juhe.
Lečo speremo pod toplo vodo. Olje, šalotko, panceto, začimbe in feferonček popražimo. Dolijemo 1,5 litra vroče vode in ekstrakt mesne juhe ter na koncu lečo.
Lonec pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo 45 minut. Ko je leča kuhana, je polovico vzamemo iz lonca, preostalo s paličnim mešalnikom spiriramo in nato damo nazaj v lonec. Lonca ne pokrijemo in kuhamo še 20 minut. Po potrebi dosolimo. Popražimo crostine in ponudimo.
Dušen kunec z olivami in orehi (Coniglio con olive e noci)
Za 4 –5 oseb potrebujemo: 1,5 kg težkega kunca, razrezanega na 8 delov, vejico rožmarina, 10 lističev žajblja, 2 lovorova lista, 1 feferonček, pol dl oljčnega olja, 30 g masla, sol, 80 g na kocke narezane slanine, 80 g grobo nasekljanih orehov, 50 g razkoščičenih zelenih oliv, narezanih na ploščke, 3 kozarce suhega belega vina.
Olje damo v veliko teflonsko posodo, dodamo zelišča, feferonček, sol, maslo in orehe, premešamo in malce podušimo. Dodamo kose kunca, jih opečemo in pazimo, da se jed ne prismodi. Dolijemo kozarec vina in počakamo, da izpari. Znižamo temperaturo, dolijemo malo tople vode, pokrijemo posodo in dušimo 40 minut. Kose mesa kdaj pa kdaj obrnemo. Počasi dolivamo preostalo vino in toplo vodo. Po potrebi dosolimo.
Na koncu dodamo olive in tako dolgo dušimo, da je meso mehko.
Ponudimo zelo vroče. Poleg se prileže pire krompir.
Pa dober tek!