Prepoznavni znak simpozija Slovani, naša dediščina / Foto: arhiv ZVKD Kranj

Slovani, naša dediščina

Med 28. in 30. septembrom bo v prostorih Mestne knjižnice Kranj potekal simpozij z naslovom Slovani, naša dediščina. Udeležili se ga bodo strokovnjaki iz šestih držav, ki jih povezuje dediščina Slovanov.

Kranj – Zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) Slovenije, območna enota Kranj tesno sodeluje z Občino Preddvor in njenim županom Marjanom Zadnikarjem. Ob tem je nastala ideja o pripravi simpozija na temo zgodnjesrednjeveške kulturne dediščine. Pobudo sta soglasno podprla tudi kranjski župan Boštjan Trilar in blejski župan Janez Fajfar, pri organizaciji simpozija pa sodelujejo tudi strokovnjaki ZRC SAZU Inštituta za arheologijo, ki se jim je pridružil tudi Forum slovanskih kultur. Dogodek se bo odvijal v prostorih Mestne knjižnice v Kranju.

»Želeli smo, da bi s pomočjo simpozija spodbudili mednarodno razpravo in primerjavo stanja raziskav in novih dognanj o zgodnjesrednjeveški slovanski dediščini, ne samo na prostoru današnje Slovenije, ampak tudi širše,« je povedala arheologinja Judita Lux s kranjske enote ZVKD. Na povabilo so se tako odzvali strokovnjaki iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Češke, Poljske in Slovaške, ki bodo predstavili bogato dediščino Slovanov, ki si jo delimo na širšem evropskem prostoru.

»S predavanji in plakati bo obravnavan širok razpon tem, kot so politične in družbene strukture, verovanja, poselitev, organizacija prostora in slovanske naselbine ter obrt in umetnost, ne nazadnje pa tudi nedavne arheološke raziskave in projekti v teku. Udeleženci simpozija si bodo ogledali tudi mestno jedro Kranja z izjemnimi spomeniki, poudarek bo seveda na arheologiji. Zadnji dan, v petek, je predviden ogled Bleda, Blejski otok in grad, ter kot zaključni še krajši obisk Preddvora,« program v strnjeni obliki predstavlja Luxova, ki je tudi osrednja koordinatorka simpozija, katerega častno pokroviteljstvo je prevzel predsednik države Borut Pahor.

Simpozij je sicer strokovne narave, lahko pa se ga udeležijo tudi drugi zainteresirani, saj je udeležba brezplačna. V septembru so v Preddvoru potekala tudi predavanja na temo Slovanov, v želji, da bi s slovansko dediščino dosegli čim širši krog ljudi, pa so se organizatorji povezali tudi z Gorenjskim muzejem. Tako nastaja v Gorenjskem muzeju razstava na temo Slovanov, katere avtorja sta ddr. Verena Perko in dr. Milan Sagadin, njeno odprtje pa bo v četrtek, 29. septembra, ob 19. uri – ravno v času simpozija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 28. maj 2014 / 13:00

Bertonclju bron v Sofiji

Telovadec Sašo Bertoncelj je v finalu na evropskem prvenstvu v Sofiji na konju z ročaji osvojil bronasto kolajno.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 26. marec 2014 / 14:32

Vlada prihaja na Gorenjsko

Gorenjsko bo v četrtek in petek obiskala predsednica vlade Alenka Bratušek z ministrsko ekipo.

Gospodarstvo / sreda, 26. marec 2014 / 14:32

Agrarne skupnosti bi denar delile tudi med člane

V Združenju predstavnikov agrarnih skupnosti Slovenije v nasprotju s predlagatelji novega zakona o agrarnih skupnostih predlagajo, da bi v primeru, ko prihodki presegajo potrebe, del denarja razdelili...

Naklo / sreda, 26. marec 2014 / 14:27

Posadili drevo sodelovanja

Jerebiko sta šoli, nakelska v Sloveniji in nakelska na Poljskem, posadili v parku medonosnih rastlin v Biotehniškem centru Naklo.

Kronika / sreda, 26. marec 2014 / 14:22

Glasen in nasilen

Kranj – Kranjski policisti so imeli pred dnevi delo z 39-letnim Kranjčanom, ki je pod vplivom alkohola kršil javni red in mir, umiril pa se ni niti po prihodu policistov, katerim se je v postopku t...

Kronika / sreda, 26. marec 2014 / 14:22

Nova nesreča v gozdu

Dvorje – Pri čiščenju poškodovanega lesa iz gozda se je pred dnevi v Dvorjah pri Cerkljah hudo ranil 53-letni delavec. Kot so sporočili policisti, je spravilo lesa opravljal s traktorjem, ki se je...