Goli kilavec se izkaže pri zdravljenju blagih vnetji sečil.

Goli kilavec za zdrava sečila

Medtem ko ljudsko zdravilstvo dandanes golega kilavca skorajda ne uporablja več, ga najdemo v domala vsaki čajni mešanici za ledvice in mehur, ki jo lahko nabavimo v lekarni. Če imate težave s sečili in bi tokrat tudi sami želeli nabrati nekaj tega "pozabljenega" zelišča, bo počasi pravi čas, da stopite v akcijo.

Zelišče golega kilavca (Herniaria glabra) cveti od konca junija do septembra, ko nabiramo cvetočo zel in jo na hitro posušimo. Hranimo jo v temnih, dobro zaprtih steklenih posodah. Goli kilavec bomo našli na peščenih krajih, ob poteh in na prodiščih. Pogosto tvori goste prepredke. Če še ne poznate rastlinice, povejmo, da gre za trajnico, ki iz korenine poganja številna, do trideset centimetrov dolga stebelca, ki se plazijo v krogu po tleh in nosijo drobne, gole, suličaste liste. V listnih pazduhah lahko poleti opazimo drobcene zelenkasto rumene cvetove, iz katerih se po oprašitvi razvijejo leči podobni plodovi.

V čajih za dezinfekcijo sečnih organov

Čeravno je kilavec v našem ljudskem zdravilstvu potonil v pozabo, so njegove učinkovine danes zelo dobro raziskane. Skoraj ni spodobne čajne mešanice za sečila, ki ne bi vsebovala te izjemno koristne rastlinice za dezinfekcijo sečnih organov. V teh mešanicah mu družbo delajo najboljše pomočnice za sečila, ki jih ponuja narava: vednozeleni gornik, zlata rozga, njivska preslica, navadni gladež, veleplodna mahovnica, korenina ali zel koprive, zel brusnice … Vsem tem rastlinam je skupno, da pomagajo odvajati vodo, delujejo antiseptično, spazmolitično (umirjajo krče) in protivnetno.

Kumarin absorbira UV-žarke

Briscavka, briscavec, bršičank, kilavnek ali prapotja trava, kot golemu kilavcu tudi pravijo ljudski jeziki, vsebuje veliko kumarinov. Kumarin herniarin denimo dodajajo pripravkom za sončenje, ker absorbira UV-žarke z valovno dolžino 280-315 nm. To so žarki, ki povzročajo pordečitev kože. Žarke UV-A absorbira le delno. Poleg tega vsebuje še eterično olje, saponine, čreslovine in flavonoide.

Vse prej kot kilav pomočnik …

Zdravilne učinkovine, ki so zbrane v golem kilavcu, ugodno delujejo na ledvice, sečevod in mehur. Če ga pijemo v obliki čaja ali čajne mešanice, učinkuje antiseptično, zmanjšuje vnetje, pomirja bolečine pri ledvičnih kamnih, umirja krče in učinkuje predvsem na mehur. Velja tudi za zelo dober diuretik, ki pospešuje odvajanje seča in tako izpira sečne poti. Lahko ugotovimo, da je kilavec vse prej kot kilav pomočnik. Vsaj kar se sečil tiče. Ljudsko zdravilstvo je goli kilavec svoj čas uporabljalo tudi za zdravljenje pljučnice in pljučne tuberkuloze. Tople kilavčeve obkladke so polagali pri zlomih in odprtih ranah.

Kilav čaj …

Čaj iz kilavca, ki se bo po robu postavil težavam s sečili, pripravimo v obliki poparka: dve žlički posušenega zelišča poparimo s skodelico vrele vode in pustimo stati deset do petnajst minut, precedimo in pijemo po eno do dve skodelici čaja na dan po požirkih. Čaja ne smemo prekuhati, saj v tem primeru izgubi zdravilne lastnosti. Če goli kilavec uživamo v priporočenih količinah, ne povzroča nezaželenih učinkov, prevelike količine pa lahko povzročajo omotico in ohromelost. Bolnikom z jetrnimi in žolčnimi obolenji se uživanje kilavca odsvetuje.

Zmešajmo ga z gornikom

Pri pripravi čaja zoper obolenja mehurja in ledvic kilavec najpogosteje mešamo z vednozelenim gornikom. Dve žlički mešanice namočimo za deset do dvanajst ur v hladni vodi, nato pa segrejemo do primerne temperature. Pijemo dve do tri skodelice čaja na dan. Če sodite med ljudi, ki težko prenašajo vednozeleni gornik, ga zamenjajte z listi brusnice, ki ne povzročajo želodčnih bolečin.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 20. maj 2013 / 23:53

Tatovi kovine

Škofja Loka - V noči na sredo je nekdo vlomil v prostore gospodarske družbe iz Škofje Loke, ki se ukvarja s strojništvom in z obdelavo kovin. Tatovi so si prilastili več sto kilogramov kov...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 21. februar 2019 / 14:54

Spoznali tudi amsterdamski šopek

V Biotehniškem centru Naklo so organizirali največji izobraževalni dogodek s področja cvetličarstva pri nas Trendi v floristiki. Osrednja gosta sta bila Španec Juan Lluesma in Nizozemka Anja Olijhoek....

Mengeš / četrtek, 21. februar 2019 / 14:24

Marca začetek gradnje

Izbrani izvajalec za gradnjo manjkajočega dela mengeške obvoznice bo z deli začel v začetku prihodnjega meseca oziroma takoj, ko bodo to dopuščale vremenske razmere.

Rekreacija / četrtek, 21. februar 2019 / 14:23

Pritekel je nazaj v življenje

Mario Ponjavić je pri enaindvajsetih letih doživel težko prometno nesrečo z malo možnostmi preživetja. A ni le preživel in ponovno shodil, temveč je začel tudi teči. Maratone in celo ultramaratone. S...

Razvedrilo / četrtek, 21. februar 2019 / 14:21

Zala in Gašper ostala zvesta sebi

Na izboru Ema 2019 sta zmagala mlada Štajerca Zala Kralj in Gašper Šantl. Slovenijo bosta s skladbo Sebi zastopala na 64. Pesmi Evrovizije, ki bo med 14. in 18. majem potekala v Tel Avivu.

Mularija / četrtek, 21. februar 2019 / 14:10

Računalniški praznik

V Osnovni šoli Jela Janežiča v Škofji Loki je minulo sredo in četrtek potekalo 12. državno tekmovanje Z miško v svet za otroke šol s prilagojenim programom in 19. državno tekmovanje Z računalniki skoz...