Z mlinom na kamen meljejo svoja žita v kakovostno moko. / Foto: Aleš Senožetnik

Truda prednikov ne moreš zavreči

Kmetija Koželj leži na obrobju Vodic in ima večstoletno tradicijo. Glavni dejavnosti sta živinoreja in pridelava mleka. A meljejo tudi lastno moko, za svoje hladno stiskano olje iz oljne ogrščice pa so trikrat zapored prejeli zlato priznanje Dobrot slovenskih kmetij.

Za olje iz oljne ogrščice, ki ga hladno stiskajo na kmetiji Koželj, so trikrat zapored prejeli zlato priznanje na ocenjevanju Dobrot slovenskih kmetij. Kot pravi Blaž, bi država in mediji lahko več storili za promoviranje domačih olj, ki industrijsko pridelanim res ne morejo konkurirati v ceni, a jih precej prekašajo v kakovosti.

»Kmečki kruh je trd, delo traja od jutra do večera. Včasih si mislim, koliko generacij pred mano je vztrajalo in obdelovalo zemljo, in tudi zato vztrajam, saj ne moreš kar zavreči truda generacij prednikov. Kmetje smo navajeni takšnega načina življenja, to nam je prirojeno,« razlaga gospodar Blaž Koželj, ko skupaj z ženo Betko sedimo na vrtu pred domačo hišo, ki so jo zgradili začetek devetdesetih, ko so kmetijo preselili iz utesnjenega središča Vodic na obrobje naselja, kjer lahko sledijo razvoju sodobnega kmetijstva.

Zgodovina kmetije, znane pod domačim imenom Pri Maršet, sega vsaj na začetek 18. stoletja. »Najstarejši dokumenti, ki potrjujejo obstoj kmetije, so iz leta 1720, verjetno pa je še starejša. Tudi priimek Koželj se je z nekaj kozmetičnimi popravki obdržal skozi vsa tri stoletja, vse do danes,« pravi Blaž Koželj.

Zlato priznanje za domače olje

Glavni dejavnosti Koželjeve kmetije ostajata živinoreja in pridelava mleka. Odkupne cene mleka pa so precej nižje kot pred leti, kar se pozna tudi pri Koželjevih. »Če bi mogel, bi hlev kar zaprl in ga odprl, ko bo bolje. A tako ne gre. Tudi slaba leta je treba predihati. Pri investicijah se pozna, ne ostane dovolj, da bi kaj posodobil,« pojasnjuje Blaž, ki se je pred leti tudi zaradi tega odločil, da poleg hleva z osemdesetimi glavami živine postavi tudi mlin na kamen, s katerim meljejo doma pridelano žito in prodajajo različne vrste moke.

Na delu od petdesetih hektarov kmetijskih površin so pred leti posejali tudi oljno ogrščico, iz katere so začeli pridelovati olje s postopkom hladnega stiskanja in sistema precejevalnikov, s katerimi olje brez kemičnih postopkov očistijo. Že prvo leto so za svoje olje na ocenjevanju Dobrot slovenskih kmetij, ki poteka pod okriljem Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in Občine Ptuj, prejeli srebrno priznanje, naslednja tri leta, vključno z letošnjim, pa zlato. »Priznanja nam pomenijo zadoščenje, da prodajamo kakovostno olje,« pravi Betka, Blaž pa dodaja, da bi država in mediji lahko več storili za promoviranje domačih olj, ki industrijsko pridelanim res ne morejo konkurirati v ceni, a jih precej prekašajo v kakovosti.

Naslednik se vzgaja od malega

Generacije prednikov so življenjsko pot Blaža Koželja vpisale v njegovo DNK. Pravi, da se mu je vedno zdelo samoumevno, da bo prevzel kmetijo svojega očeta, še posebno ker je bil ob samih hčerah edini sin pri hiši. »Nekoč mi je neki nemški podjetnik rekel, da se naslednik vzgaja od majhnega, s čimer se strinjam. Verjetno so tudi mene starši v tem duhu vzgajali že od malega,« pravi Blaž. Tudi žena Betka prikimava: »Najmlajši sin se je kot otrok vedno igral s traktorji in kazal zanimanje za kmetovanje in povsem nezavedno sva ga videla kot naslednika, ki bo prevzel vodenje kmetije. Za vsakega od treh otrok sva želela, da si izbere poklic, ki ga veseli in vesela sva, da se je eden odločil za kmetovanje.«

Kljub temu da se pri Koželjevih dela ne branijo, se najtežje spravijo k urejanju papirjev in birokracije. »Ne zahtevamo, da nam država karkoli da, saj smo kmetje navajeni živeti od svojega dela. Bolj kot subvencij si želim zajamčenih cen. A žal je večkrat tako, da pogoje postavljajo tisti, ki še niso bili v hlevu. Preveč je birokracije in neživljenjskih predpisov. Potrebujemo več zdrave kmečke pameti,« trezno zaključi Blaž Koželj, preden z ženo ponovno poprimeta za delo, ki ga na kmetiji zlepa ne zmanjka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 14. oktober 2023 / 18:08

Prvaka Peter Prevc in Ema Klinec

Kranj – Minulo sredo je na skakalnici pod Šmarjetno goro potekalo člansko državno poletno prvenstvo v smučarskih skokih. Član domačega kluba Peter Prevc (SK Triglav Kranj) je vodil že po prvi serij...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 2. avgust 2021 / 17:17

Poziv k spoštovanju gozdnega bontona

Kranj – »Prost dostop v gozdove je civilizacijska pridobitev, na katero smo v Sloveniji lahko zelo ponosni, a je v gozdovih treba upoštevati tudi nekatere omejitve,« opozarjajo na ministrstvu za km...

Gorenjska / ponedeljek, 2. avgust 2021 / 17:12

Lani manj rojstev kot leto prej

Po podatkih državnega statističnega urada se je lani v Sloveniji rodilo 18.767 otrok ali 561 manj kot leto prej. Rodilo se je premalo otrok, da bi se prebivalstvo lahko obnavljalo po naravni poti.

Kranj / ponedeljek, 2. avgust 2021 / 17:10

Razstava Sto let Golnika

Kranj – V počastitev stoletnice so na Kliniki Golnik pripravili pregledno razstavo, na kateri si lahko na dvajsetih panojih ogledate razgibano pot te ustanove, katere zametki so nastali že leta 191...

Zanimivosti / ponedeljek, 2. avgust 2021 / 15:47

Pogled iz nove opazovalnice

Hraški mlaki sta eni redkih mokrišč v tem delu Slovenije. Obišče ju več kot sto različnih vrst ptic, kar predstavlja približno tretjino vseh opaženih vrst ptic v Sloveniji. Po novem jih lahko opazujem...

Gorenjska / ponedeljek, 2. avgust 2021 / 15:44

Od kaveljca do direktorja

»Trenutno se počutim, kot da bi bil na dopustu, ne v pokoju,« pravi Jože Veternik, ki je kar sedemindvajset let vodil Osnovno zdravstvo Gorenjske. Nekdanji sodelavci ga še povprašajo za 'drugo mnenje'...