Tam, čjer teče bistra Zilja …

Izbrani me izzivalno gleda. Izlet? Seveda!!! Tokrat je bila smerokaz znana in priljubljena pesem nekdanjega ziljskega vižarja in kmeta Jožeta Katnika (1862–1942) Tam, čjer teče bistra Zilja. Prva kava je v Šmohorju/Hermagoru. Tu blizu, na Goričah, je bil rojen Matija Majar - Ziljski (1809–1892), duhovnik, jezikoslovec, zbiralec narodnega blaga, utemeljitelj programa Zedinjene Slovenije, ki je uveljavljal misel, da mora slovenščina v vse osnovne šole. Zaradi slovenstva in slovanstva so ga iz Celovca prestavili na Višarje, pozneje pa v nemške župnije na Koroškem. Leta 1867 se je podal v Moskvo, na veliko etnografsko razstavo, za katero je poslal bogate noše in opremo za sobo ziljske svatbene skupine, ki je bila na slovanskem oddelku ocenjena za najlepšo. Za omaro in posteljo je prispeval sam. Bil je tudi velik ilirec, a njegove jezikovne ideje so bile za Slovence popolnoma nesprejemljive in so ga tudi osamile. Ves zagrenjen se je preselil v Prago. Njegovo zadnje delo je bilo Sveta brata Ciril in Metod, slovanska apostola (1885). Umrl je malone slep in je pokopan na praškem pokopališču Olšani. Za grob skrbi slovensko veleposlaništvo v Pragi.

Drvarska friga po ziljansko

Ponekod jo pripravljajo z jajci, s čebulo, ponekod s krompirjem, ponekod jo narežejo na porcije, drugod jo ponudijo v ponvici.

Za 4 osebe potrebujemo: 150 g slanine, 150 g trdega sira, 5 kuhanih krompirjev, sol, poper, 4 rezine polente ali 4 rezine črnega kruha.

V ponvi razpustimo na kocke narezano slanino in na njej prepražimo krompir. Po potrebi dosolimo in popramo. Nato jed obložimo s tenkimi rezinami sira in brž, ko se sir stopi, postrežemo bodisi s polento bodisi s črnim kruhom.

Rižota Marca Krainerja

(za 25. Ziljanski festival slanine v Šmohorju 2016)

Marco Krainer je bil z 20 leti najmlajši TV-kuhar v nemško govorečem prostoru. Je kulinarični svetovni popotnik, njegovi šovprogrami in recepti so znani in cenjeni.

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g riža arborio ali carneroli, 4 sesekljane šalotke, 150 g (ziljske) slanine; trebuševino, 4 žlice pesta z baziliko, 8 posušenih paradižnikov v olju, narezanih na trakce, 4 žlice sesekljanih kaper, 1 strok strtega česna, 1 kozarec belega suhega vina, čisto vročo juho, oljčno olje, 50 g parmezana; za okras: 4 rezine popečene slanine, 4 češnjevce in 4 vejice rukole, nekaj listov bazilike.

Na malo olja prepražimo šalotko, da postekleni, in dodamo riž. Ko postane steklast, dodamo česen, samo dobro premešamo, prilijemo malo vina in malo vroče juhe, da je riž pokrit. Solimo in popramo. Ko riž vsrka tekočino, dodamo paradižnik, kapre in pesto, premešamo in vnovič zalijemo z juho in vinom. Dušimo 12–15 minut, da je riž znotraj še zrnat, odvisno od riža in temperature na kuhališču. Rižoto odstavimo in vmešamo 50 g sveže naribanega parmezana. Če imamo širok obod za krofe, ga položimo na krožnik, napolnimo z rižoto in previdno dvignemo, da dobimo nekakšno potičko. Okrasimo z rezino hrustljavo popečene slanine, češnjevim paradižnikom in vejico rukole. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sreda, 9. november 2016 / 12:25

Krmarjenje skozi zakone

Nekdanja diskoteka Lipa v Spodnjih Pirničah je pred kratkim drugič po tragediji leta 2005 odprla vrata, in sicer pod imenom Club Seven. Zabave do jutranjih ur že potekajo. Tamkajšnji prebi...

Objavljeno na isti dan


Komenda / ponedeljek, 16. maj 2016 / 00:51

Negotova usoda objekta

Gorenjska banka je zamrznila odločitev o dokončanju projekta Center Komenda. Usoda nedokončanega poslovno-stanovanjskega objekta tako še vedno ostaja negotova.

GG Plus / ponedeljek, 16. maj 2016 / 00:49

Iz Anglije knjiga o Jesenicah

Jeseničanka Sanja Moore, ki od leta 2000 živi v Nottinghamu, je začela pisati drugi del knjige s spomini na Jesenice. K sodelovanju vabi tudi Jeseničane, da ji zaupajo svoje anekdote iz življenja v me...

GG Plus / ponedeljek, 16. maj 2016 / 00:44

Ples Sonca in Merkurja

Sonce in Merkur sta v ponedeljek pripravila zanimiv in precej redek pojav na nebu, ki se dogodi le približno trinajstkrat v stoletju.

Tržič / ponedeljek, 16. maj 2016 / 00:42

Na ogled Pregledna območna likovna razstava

Tržič – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – območna izpostava Tržič in Kulturno društvo tržiških likovnikov sta postavila na ogled peto Pregledno območno likovno razstavo Tržič 2016. Odprtje je...

Škofja Loka / ponedeljek, 16. maj 2016 / 00:39

Kako skrbeti za nepokretnega svojca

Škofja Loka – Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka (CSS) in Občina Škofja Loka vabita na brezplačni delavnici Kako skrbeti za nepokretnega svojca in Kako čim dlje ostati v domačem ok...