Juha iz pečenih paradižnikov in polnjeni paradižniki

Sedaj je sezona paradižnika na vrhuncu in zdaj je čas, da se ga najemo. Le sedaj ima paradižnik dejansko okus po paradižniku, ki se ne more primerjati s tistim uvoženim, ki ga lahko kupimo med letom.

Za pripravo juhe iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 0,5 kg svežih paradižnikov, 1 čebulo, 1 rdečo čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 žličko bazilike, sol in poper, 2 žlici oljčnega olja, 2 dl jušne osnove, žlico kisle smetane, opečen kruh.

Paradižnike operemo in jih večkrat prerežemo. Obe čebuli olupimo ter ju narežemo na krhlje. Manjši pekač premažemo z oljčnim oljem. Nanj razporedimo pripravljene paradižnike, čebulo in olupljene stroke česna. Potresemo z dvema ščepcema soli in s ščepcem popra, z baziliko in z rožmarinom. Z rokami vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 30 minut. Vso pečeno zelenjavo prenesemo v globlji lonec. Zalijemo z jušno osnovo in vse skupaj zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Juho pristavimo na štedilnik, dokler ne zavre. Serviramo skupaj z žlico kisle smetane in z rezino opečenega kruha.

Nasvet: V juho na koncu vmešamo še deciliter smetane za kuhanje.

Za pripravo polnjenih paradižnikov potrebujemo: 5 večjih paradižnikov, 100 g riža, 2 dl jušne osnove, 200 g raznovrstne zelenjave (paprika, korenček, bučke, grah), 1 čebulo, 4 žlice oljčnega olja, 3 žlice naribanega parmezana, sol, baziliko.

Paradižnike operemo in jih prerežemo na polovice. Z žlico previdno izdolbemo sredico. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja ter dodamo preostalo narezano zelenjavo. Malce osolimo in pražimo še nekaj minut, da se zelenjava nekoliko zmehča. Primešamo sredico paradižnikov in riž. Zalijemo z jušno osnovo, premešamo ter kuhamo, dokler riž ne popije vse tekočine in postane mehak. Paradižnike napolnimo z rižoto. Po vrhu jih potresemo z naribanim parmezanom. Manjši pekač premažemo z žlico olja, nanj položimo polnjene paradižnike ter po vrhu na rahlo pokapljamo z oljčnim oljem. Paradižnike pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Pred serviranjem jih potresemo s svežo baziliko.

Nasvet: Paradižnike lahko potresemo tudi s suho baziliko. Za bolj krepak obrok k rižoti dodamo še na koščke narezano meso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 25. julij 2016 / 11:43

Spopad med sokoli in turnarji

Po porazu Avstrije v vojni s Prusijo in dvakratnih volitvah leta 1867, je ob vprašanjih ustavne ureditve habsburške monarhije prišlo v deželi Kranjski do narodnih nasprotij tudi po tem, ko so Slove...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 21. avgust 2015 / 07:00

Jubilej Vodnikovega doma

Letos poleg Aljaževega stolpa na vrhu Triglava 120-letnico praznuje tudi Vodnikov dom na Velem polju, ki je bil postavljen v spomin na stoletnico vzpona Valentina Vodnika na Mali Triglav.

Gospodarstvo / petek, 21. avgust 2015 / 07:00

Trideseti Kmečki praznik pod Storžičem

Bašelj – Turistično društvo Bašelj bo v sodelovanju z Občino Preddvor pripravilo v nedeljo, 23. avgusta, v športnem parku Belica v Bašlju tradicionalni, že trideseti Kmečki praznik pod Storžičem, e...

Mengeš / petek, 21. avgust 2015 / 14:28

Mizarstvo, kolarstvo in čebelarstvo na Mengeškem

Mengeš – Turistično društvo Mengeš vabi na kulturno-etnološko prireditev Mengeš iz preteklosti v sedanjost in za prihodnost, ki bo jutri ob 17. uri pri Lovski koči v Mengšu. Tema letošnjih pogovoro...

Tržič / petek, 21. avgust 2015 / 13:48

Jutri EU ples brez meja

Tržič – Občina Tržič in Mestna občina Borovlje vabita na 13. EU ples brez meja in semenj na prelazu Ljubelj. V programu, ki bo potekal od 10. ure dalje, bo pozdrav župana Boruta Sajovica in Inga Ap...

Nasveti / petek, 21. avgust 2015 / 13:46

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)