Juha iz pečenih paradižnikov in polnjeni paradižniki

Sedaj je sezona paradižnika na vrhuncu in zdaj je čas, da se ga najemo. Le sedaj ima paradižnik dejansko okus po paradižniku, ki se ne more primerjati s tistim uvoženim, ki ga lahko kupimo med letom.

Za pripravo juhe iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 0,5 kg svežih paradižnikov, 1 čebulo, 1 rdečo čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 žličko bazilike, sol in poper, 2 žlici oljčnega olja, 2 dl jušne osnove, žlico kisle smetane, opečen kruh.

Paradižnike operemo in jih večkrat prerežemo. Obe čebuli olupimo ter ju narežemo na krhlje. Manjši pekač premažemo z oljčnim oljem. Nanj razporedimo pripravljene paradižnike, čebulo in olupljene stroke česna. Potresemo z dvema ščepcema soli in s ščepcem popra, z baziliko in z rožmarinom. Z rokami vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 30 minut. Vso pečeno zelenjavo prenesemo v globlji lonec. Zalijemo z jušno osnovo in vse skupaj zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Juho pristavimo na štedilnik, dokler ne zavre. Serviramo skupaj z žlico kisle smetane in z rezino opečenega kruha.

Nasvet: V juho na koncu vmešamo še deciliter smetane za kuhanje.

Za pripravo polnjenih paradižnikov potrebujemo: 5 večjih paradižnikov, 100 g riža, 2 dl jušne osnove, 200 g raznovrstne zelenjave (paprika, korenček, bučke, grah), 1 čebulo, 4 žlice oljčnega olja, 3 žlice naribanega parmezana, sol, baziliko.

Paradižnike operemo in jih prerežemo na polovice. Z žlico previdno izdolbemo sredico. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja ter dodamo preostalo narezano zelenjavo. Malce osolimo in pražimo še nekaj minut, da se zelenjava nekoliko zmehča. Primešamo sredico paradižnikov in riž. Zalijemo z jušno osnovo, premešamo ter kuhamo, dokler riž ne popije vse tekočine in postane mehak. Paradižnike napolnimo z rižoto. Po vrhu jih potresemo z naribanim parmezanom. Manjši pekač premažemo z žlico olja, nanj položimo polnjene paradižnike ter po vrhu na rahlo pokapljamo z oljčnim oljem. Paradižnike pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Pred serviranjem jih potresemo s svežo baziliko.

Nasvet: Paradižnike lahko potresemo tudi s suho baziliko. Za bolj krepak obrok k rižoti dodamo še na koščke narezano meso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Vsako okrasno drevje mora imeti plombo

Kranj - Zavod za gozdove Slovenije opozarja, da na podlagi odločbe zavoda lahko pridobivajo okrasna drevesa v gozdovih le lastniki gozdov, vsa drevesa pa morajo biti pri prevozu...

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 25. maj 2014 / 12:41

»Imamo res lepo šolo«

V Podružnični šoli Besnica z oddelki vrtca so praznovali štiridesetletnico nove šolske stavbe.

Gospodarstvo / nedelja, 25. maj 2014 / 12:29

Večji izvoz in manjši dobiček

Lesce – Nadzorni svet Skupine Žito, kamor spada tudi leška Gorenjka, se je v ponedeljek seznanil s poslovanjem skupine in matične družbe v letošnjem prvem četrtletju. Prodaja na ravni skupine je bi...

Gospodarstvo / nedelja, 25. maj 2014 / 12:28

Prešli bodo na enotirni sistem upravljanja

Kranjska Gora – Na ponedeljkovi skupščini turističnega podjetja Hit Alpinea so s spremembami statuta družbe omogočili prehod iz dvotirnega na enotirni sistem upravljanja. Spremembe bodo začele velj...

Nasveti / nedelja, 25. maj 2014 / 12:24

Pravočasna zaščita reši posledice

»Vsako leto opažam spremembo spolnega vedenja žensk, predvsem mlajših, v času poletnih počitnic in dopustov. Po dopustih sem opažala tudi porast prekinitev neželenih nosečnosti in težav, povezanih s s...

Gospodarstvo / nedelja, 25. maj 2014 / 12:22

Klemen Bavdek logist leta

Lesce – Slovensko logistično združenje vsako leto podeljuje priznanje logist leta delavcu s področja logistike, ki je s svojim znanjem in delom dosegel izjemne dosežke. Združenje je pred dnevi stan...