Juha iz pečenih paradižnikov in polnjeni paradižniki

Sedaj je sezona paradižnika na vrhuncu in zdaj je čas, da se ga najemo. Le sedaj ima paradižnik dejansko okus po paradižniku, ki se ne more primerjati s tistim uvoženim, ki ga lahko kupimo med letom.

Za pripravo juhe iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 0,5 kg svežih paradižnikov, 1 čebulo, 1 rdečo čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 žličko bazilike, sol in poper, 2 žlici oljčnega olja, 2 dl jušne osnove, žlico kisle smetane, opečen kruh.

Paradižnike operemo in jih večkrat prerežemo. Obe čebuli olupimo ter ju narežemo na krhlje. Manjši pekač premažemo z oljčnim oljem. Nanj razporedimo pripravljene paradižnike, čebulo in olupljene stroke česna. Potresemo z dvema ščepcema soli in s ščepcem popra, z baziliko in z rožmarinom. Z rokami vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 30 minut. Vso pečeno zelenjavo prenesemo v globlji lonec. Zalijemo z jušno osnovo in vse skupaj zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Juho pristavimo na štedilnik, dokler ne zavre. Serviramo skupaj z žlico kisle smetane in z rezino opečenega kruha.

Nasvet: V juho na koncu vmešamo še deciliter smetane za kuhanje.

Za pripravo polnjenih paradižnikov potrebujemo: 5 večjih paradižnikov, 100 g riža, 2 dl jušne osnove, 200 g raznovrstne zelenjave (paprika, korenček, bučke, grah), 1 čebulo, 4 žlice oljčnega olja, 3 žlice naribanega parmezana, sol, baziliko.

Paradižnike operemo in jih prerežemo na polovice. Z žlico previdno izdolbemo sredico. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja ter dodamo preostalo narezano zelenjavo. Malce osolimo in pražimo še nekaj minut, da se zelenjava nekoliko zmehča. Primešamo sredico paradižnikov in riž. Zalijemo z jušno osnovo, premešamo ter kuhamo, dokler riž ne popije vse tekočine in postane mehak. Paradižnike napolnimo z rižoto. Po vrhu jih potresemo z naribanim parmezanom. Manjši pekač premažemo z žlico olja, nanj položimo polnjene paradižnike ter po vrhu na rahlo pokapljamo z oljčnim oljem. Paradižnike pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Pred serviranjem jih potresemo s svežo baziliko.

Nasvet: Paradižnike lahko potresemo tudi s suho baziliko. Za bolj krepak obrok k rižoti dodamo še na koščke narezano meso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 8. december 2011 / 07:00

Starost in zdravje za volanom

V prihodnjih letih se bo tudi pri nas občutno povečalo število starejših voznikov. Država in družba jim bosta namenjali več pozornosti.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / sobota, 24. april 2010 / 07:00

Zeleni vikend v Bohinju

Bohinjska Bistrica - Na pobudo Bohinj Park hotela bodo zadnji konec tedna v aprilu pripravili Zeleni vikend v Bohinju. Vsi bohinjski hoteli in nekateri drugi ponudniki sob bodo o...

Gospodarstvo / sobota, 24. april 2010 / 07:00

Čebel ni dovoljeno premeščati

Ker so čebele tudi prenašalke bakterije hruševega ožiga, jih do 30. junija ni dovoljeno premeščati, izjemoma je to možno le ob izvedbi karantenskih ukrepov.

Prosti čas / sobota, 24. april 2010 / 07:00

Po domače pod Jurijevim klobukom

Omenjeni koncert bo v soboto, 24. aprila, ob 20. uri v Športni dvorani Šenčur. Organizatorji so k sodelovanju povabili Alpski kvintet, Staneta Vidmarja, Donačko, Manco Špik, vese...

Prosti čas / sobota, 24. april 2010 / 07:00

Stane Vidmar vabi v svojo družbo

V Kino dvorani Žiri se obeta zanimiv potopis, izpoved Staneta Vidmarja skozi vezno besedo in pesem Moje pesmi, moje življenje. V svojo družbo vas priljubljeni pevec vabi 25. aprila ob 1...

Kronika / sobota, 24. april 2010 / 07:00

Nekdanji direktor oproščen

Na kranjskem sodišču so Marka Lavriča oprostili zlorabe položaja med letoma 1996 in 2004.