Juha iz pečenih paradižnikov in polnjeni paradižniki

Sedaj je sezona paradižnika na vrhuncu in zdaj je čas, da se ga najemo. Le sedaj ima paradižnik dejansko okus po paradižniku, ki se ne more primerjati s tistim uvoženim, ki ga lahko kupimo med letom.

Za pripravo juhe iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 0,5 kg svežih paradižnikov, 1 čebulo, 1 rdečo čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 žličko bazilike, sol in poper, 2 žlici oljčnega olja, 2 dl jušne osnove, žlico kisle smetane, opečen kruh.

Paradižnike operemo in jih večkrat prerežemo. Obe čebuli olupimo ter ju narežemo na krhlje. Manjši pekač premažemo z oljčnim oljem. Nanj razporedimo pripravljene paradižnike, čebulo in olupljene stroke česna. Potresemo z dvema ščepcema soli in s ščepcem popra, z baziliko in z rožmarinom. Z rokami vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 30 minut. Vso pečeno zelenjavo prenesemo v globlji lonec. Zalijemo z jušno osnovo in vse skupaj zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Juho pristavimo na štedilnik, dokler ne zavre. Serviramo skupaj z žlico kisle smetane in z rezino opečenega kruha.

Nasvet: V juho na koncu vmešamo še deciliter smetane za kuhanje.

Za pripravo polnjenih paradižnikov potrebujemo: 5 večjih paradižnikov, 100 g riža, 2 dl jušne osnove, 200 g raznovrstne zelenjave (paprika, korenček, bučke, grah), 1 čebulo, 4 žlice oljčnega olja, 3 žlice naribanega parmezana, sol, baziliko.

Paradižnike operemo in jih prerežemo na polovice. Z žlico previdno izdolbemo sredico. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja ter dodamo preostalo narezano zelenjavo. Malce osolimo in pražimo še nekaj minut, da se zelenjava nekoliko zmehča. Primešamo sredico paradižnikov in riž. Zalijemo z jušno osnovo, premešamo ter kuhamo, dokler riž ne popije vse tekočine in postane mehak. Paradižnike napolnimo z rižoto. Po vrhu jih potresemo z naribanim parmezanom. Manjši pekač premažemo z žlico olja, nanj položimo polnjene paradižnike ter po vrhu na rahlo pokapljamo z oljčnim oljem. Paradižnike pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Pred serviranjem jih potresemo s svežo baziliko.

Nasvet: Paradižnike lahko potresemo tudi s suho baziliko. Za bolj krepak obrok k rižoti dodamo še na koščke narezano meso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 17. maj 2016 / 10:43

Nižje cene, a večji odkup

Čeprav se odkupne cene mleka znižujejo, odkup mleka narašča. V Kmetijski zadrugi Cerklje je bil lani v primerjavi z letom prej večji za 4,7 odstotka, v letošnjem prvem četrtletju pa je bil glede na en...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / petek, 26. november 2021 / 16:28

Snežni topovi že na testiranju

Kranjska Gora – Na smučišču v Kranjski Gori so v sredo že imeli test snežnih topov na smučišču. Kot so povedali na RTC Žičnice Kranjska Gora, pa še nimajo predvidenega datuma začetka smučarske sezo...

Slovenija / petek, 26. november 2021 / 07:00

Včeraj glasovali o referendumu

Državni poslanci so včeraj glasovali o predlogu za razpis referenduma o ustanovitvi nove občine Golnik. V predhodni razpravi sta polno podporo pobudi napovedali le poslanski skupini SDS in SMC.

GG Plus / petek, 26. november 2021 / 17:40

Andrej Šarabon, Šentančan iz Podljubelja

Andrej Šarabon je po­stal eden od najvplivnejših ljudi, ki so odšli iz majhnega kraja v svet in vplivali tudi na razvoj ljubljanskega in s tem tudi slovenskega gospodarstva. Rodil se je 27. novembr...

Kronika / petek, 26. november 2021 / 17:38

Požar na nogometnem igrišču

Tenetiše – V torek zjutraj je na nogometnem igrišču v Tenetišah zagorelo v transportnem zabojniku, ki ga uporabljajo za garderobo. Požar so pogasili kranjski poklicni gasilci in prostovoljni gasilc...

GG Plus / petek, 26. november 2021 / 17:36

Moko melje že štiri stoletja

Zgodovina današnjega Karlovskega mlina na Žirovskem Vrhu sv. Antona ob potoku Dršak se je začela pisati leta 1621, takrat še pod imenom Lominski mlin, ki je bil sestavni del velike kmetije Lomičar. Dr...