Juha iz pečenih paradižnikov in polnjeni paradižniki

Sedaj je sezona paradižnika na vrhuncu in zdaj je čas, da se ga najemo. Le sedaj ima paradižnik dejansko okus po paradižniku, ki se ne more primerjati s tistim uvoženim, ki ga lahko kupimo med letom.

Za pripravo juhe iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 0,5 kg svežih paradižnikov, 1 čebulo, 1 rdečo čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 žličko bazilike, sol in poper, 2 žlici oljčnega olja, 2 dl jušne osnove, žlico kisle smetane, opečen kruh.

Paradižnike operemo in jih večkrat prerežemo. Obe čebuli olupimo ter ju narežemo na krhlje. Manjši pekač premažemo z oljčnim oljem. Nanj razporedimo pripravljene paradižnike, čebulo in olupljene stroke česna. Potresemo z dvema ščepcema soli in s ščepcem popra, z baziliko in z rožmarinom. Z rokami vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 30 minut. Vso pečeno zelenjavo prenesemo v globlji lonec. Zalijemo z jušno osnovo in vse skupaj zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Juho pristavimo na štedilnik, dokler ne zavre. Serviramo skupaj z žlico kisle smetane in z rezino opečenega kruha.

Nasvet: V juho na koncu vmešamo še deciliter smetane za kuhanje.

Za pripravo polnjenih paradižnikov potrebujemo: 5 večjih paradižnikov, 100 g riža, 2 dl jušne osnove, 200 g raznovrstne zelenjave (paprika, korenček, bučke, grah), 1 čebulo, 4 žlice oljčnega olja, 3 žlice naribanega parmezana, sol, baziliko.

Paradižnike operemo in jih prerežemo na polovice. Z žlico previdno izdolbemo sredico. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja ter dodamo preostalo narezano zelenjavo. Malce osolimo in pražimo še nekaj minut, da se zelenjava nekoliko zmehča. Primešamo sredico paradižnikov in riž. Zalijemo z jušno osnovo, premešamo ter kuhamo, dokler riž ne popije vse tekočine in postane mehak. Paradižnike napolnimo z rižoto. Po vrhu jih potresemo z naribanim parmezanom. Manjši pekač premažemo z žlico olja, nanj položimo polnjene paradižnike ter po vrhu na rahlo pokapljamo z oljčnim oljem. Paradižnike pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Pred serviranjem jih potresemo s svežo baziliko.

Nasvet: Paradižnike lahko potresemo tudi s suho baziliko. Za bolj krepak obrok k rižoti dodamo še na koščke narezano meso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 1. december 2016 / 13:54

Pesem se nikoli ne postara

V soboto je v dvorani Kulturnega doma v Križah potekal slavnostni koncert ob 40-letnici delovanja Moškega pevskega zbora Društva upokojencev Tržič.

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / torek, 20. februar 2018 / 16:24

Druženje s slovenskimi izseljenci

V Torontu so me gostili sorodniki. Tone Logar, moj prastric, je način preživljanja nedelj z obiskom bogoslužja in opoldanskega družinskega kosila prinesel iz rodne Gorenjske. Ob nedeljah smo obiska...

Zanimivosti / torek, 20. februar 2018 / 13:03

Jakov Fak razrezal potico

Kranj – Na olimpijskih igrah v Pjongčangu je zelo živahno tudi v Slovenski hiši. Najbolj prešerno vzdušje je bilo ob proslavljanju prve slovenske medalje na letošnjih igrah, srebrne biatlonca Jakov...

Kranj / torek, 20. februar 2018 / 13:00

Obnavljajo porodni blok

Kranj – V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj so začeli s težko pričakovano obnovo porodnega bloka, ki naj bi trajala pet mesecev. »V tem času smo za potrebe porodnega bloka preur...

Kamnik / torek, 20. februar 2018 / 12:55

Obnova Starega gradu se bo nadaljevala

Kamniški svetniki so sprejeli prvi rebalans proračuna za letošnje leto.

Škofja Loka / torek, 20. februar 2018 / 12:52

Obvladajo računalniške veščine

Enajstič so v Osnovni šoli Jela Janežiča v Škofji Loki pripravili državno tekmovanje iz računalništva za posebni program vzgoje in izobraževanja. Tekmovanja Z miško v svet se je udeležilo 25 tekmovalc...