Juha iz pečenih paradižnikov in polnjeni paradižniki

Sedaj je sezona paradižnika na vrhuncu in zdaj je čas, da se ga najemo. Le sedaj ima paradižnik dejansko okus po paradižniku, ki se ne more primerjati s tistim uvoženim, ki ga lahko kupimo med letom.

Za pripravo juhe iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 0,5 kg svežih paradižnikov, 1 čebulo, 1 rdečo čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 žličko bazilike, sol in poper, 2 žlici oljčnega olja, 2 dl jušne osnove, žlico kisle smetane, opečen kruh.

Paradižnike operemo in jih večkrat prerežemo. Obe čebuli olupimo ter ju narežemo na krhlje. Manjši pekač premažemo z oljčnim oljem. Nanj razporedimo pripravljene paradižnike, čebulo in olupljene stroke česna. Potresemo z dvema ščepcema soli in s ščepcem popra, z baziliko in z rožmarinom. Z rokami vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 30 minut. Vso pečeno zelenjavo prenesemo v globlji lonec. Zalijemo z jušno osnovo in vse skupaj zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Juho pristavimo na štedilnik, dokler ne zavre. Serviramo skupaj z žlico kisle smetane in z rezino opečenega kruha.

Nasvet: V juho na koncu vmešamo še deciliter smetane za kuhanje.

Za pripravo polnjenih paradižnikov potrebujemo: 5 večjih paradižnikov, 100 g riža, 2 dl jušne osnove, 200 g raznovrstne zelenjave (paprika, korenček, bučke, grah), 1 čebulo, 4 žlice oljčnega olja, 3 žlice naribanega parmezana, sol, baziliko.

Paradižnike operemo in jih prerežemo na polovice. Z žlico previdno izdolbemo sredico. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja ter dodamo preostalo narezano zelenjavo. Malce osolimo in pražimo še nekaj minut, da se zelenjava nekoliko zmehča. Primešamo sredico paradižnikov in riž. Zalijemo z jušno osnovo, premešamo ter kuhamo, dokler riž ne popije vse tekočine in postane mehak. Paradižnike napolnimo z rižoto. Po vrhu jih potresemo z naribanim parmezanom. Manjši pekač premažemo z žlico olja, nanj položimo polnjene paradižnike ter po vrhu na rahlo pokapljamo z oljčnim oljem. Paradižnike pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Pred serviranjem jih potresemo s svežo baziliko.

Nasvet: Paradižnike lahko potresemo tudi s suho baziliko. Za bolj krepak obrok k rižoti dodamo še na koščke narezano meso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / četrtek, 12. december 2013 / 13:39

Ob bistrem potoku je mlin ...

Sloveniji je narava dodelila najlepši kraj sredi Evrope. Naravne lepote in bogastvo voda odlikujejo to našo zemljo, na katero smo resnično lahko ponosni. Obkrožajo nas čudovite gore z očak...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / petek, 5. februar 2010 / 07:00

Dnevi kulture ob odprtju Petrovčeve hiše

Cerklje - Jutri ob 15. uri bodo v središču Cerkelj tudi uradno odprli obnovljeno Petrovčevo hišo. Slavnostni govornik bo župan Franc Čebulj, prisotne pa bo nagovorila tudi...

Kranj / petek, 5. februar 2010 / 07:00

Domovi bodo dražji od marca

Domovi za ostarele bodo po sklepu ministrstva lahko podražili svoje storitve, vendar zaradi zapletenega postopka šele prihodnji mesec.

Kultura / petek, 5. februar 2010 / 07:00

Razstava lanskih nagrajencev

Včeraj so v Galeriji Prešernove hiše odprli tradicionalno razstavo Prešernovi nagrajenci 2009, posvečeno lanskim nagrajencem.

Prosti čas / petek, 5. februar 2010 / 07:00

Pridi, dala ti bom cvet

V soboto so predstavili novo skladbo ter videospot skrivnostne izvajalke z umetniškim imenom LadyBird. ´Pikapolonica´ je predstavila priredbo uspešnice iz leta 1970.

Zanimivosti / petek, 5. februar 2010 / 07:00

Visok jubilej Božidarja Štolcarja

Gorje - Najstarejši občan Gorij Božidar Štolcar je 28. januarja praznoval 99. rojstni dan. Kot pravi, še sam ne more verjeti, da je dočakal toliko let. Živi pri sinu Nikolaju, ki...