Juha iz pečenih paradižnikov in polnjeni paradižniki

Sedaj je sezona paradižnika na vrhuncu in zdaj je čas, da se ga najemo. Le sedaj ima paradižnik dejansko okus po paradižniku, ki se ne more primerjati s tistim uvoženim, ki ga lahko kupimo med letom.

Za pripravo juhe iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 0,5 kg svežih paradižnikov, 1 čebulo, 1 rdečo čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 žličko bazilike, sol in poper, 2 žlici oljčnega olja, 2 dl jušne osnove, žlico kisle smetane, opečen kruh.

Paradižnike operemo in jih večkrat prerežemo. Obe čebuli olupimo ter ju narežemo na krhlje. Manjši pekač premažemo z oljčnim oljem. Nanj razporedimo pripravljene paradižnike, čebulo in olupljene stroke česna. Potresemo z dvema ščepcema soli in s ščepcem popra, z baziliko in z rožmarinom. Z rokami vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 30 minut. Vso pečeno zelenjavo prenesemo v globlji lonec. Zalijemo z jušno osnovo in vse skupaj zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Juho pristavimo na štedilnik, dokler ne zavre. Serviramo skupaj z žlico kisle smetane in z rezino opečenega kruha.

Nasvet: V juho na koncu vmešamo še deciliter smetane za kuhanje.

Za pripravo polnjenih paradižnikov potrebujemo: 5 večjih paradižnikov, 100 g riža, 2 dl jušne osnove, 200 g raznovrstne zelenjave (paprika, korenček, bučke, grah), 1 čebulo, 4 žlice oljčnega olja, 3 žlice naribanega parmezana, sol, baziliko.

Paradižnike operemo in jih prerežemo na polovice. Z žlico previdno izdolbemo sredico. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja ter dodamo preostalo narezano zelenjavo. Malce osolimo in pražimo še nekaj minut, da se zelenjava nekoliko zmehča. Primešamo sredico paradižnikov in riž. Zalijemo z jušno osnovo, premešamo ter kuhamo, dokler riž ne popije vse tekočine in postane mehak. Paradižnike napolnimo z rižoto. Po vrhu jih potresemo z naribanim parmezanom. Manjši pekač premažemo z žlico olja, nanj položimo polnjene paradižnike ter po vrhu na rahlo pokapljamo z oljčnim oljem. Paradižnike pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Pred serviranjem jih potresemo s svežo baziliko.

Nasvet: Paradižnike lahko potresemo tudi s suho baziliko. Za bolj krepak obrok k rižoti dodamo še na koščke narezano meso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 27. november 2014 / 12:28

Sto let Kovačeve Micke

V četrtek, 20. novembra, je svoj stoti rojstni dan praznovala Marija Vertnik iz Lahovč, že dan prej pa jo je v prostorih občine sprejel župan Franc Čebulj.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 18. marec 2017 / 20:51

O dopolnilnih dejavnostih na kmetiji

Škofja Loka – Kmetijska svetovalna služba bo v sredo, 22. marca, ob 15. uri pripravila v gasilskem domu na Trati pri Škofji Loki predavanje o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji. Predavala bo Vanja...

Gospodarstvo / sobota, 18. marec 2017 / 20:51

Predavanje o boreliozi

Škofja Loka – Društvo podeželskih žena Lubnik in kmetijska svetovalna služba bosta v petek, 24. marca, ob 15.30 pripravila v gasilskem domu na Trati predavanje o boreliozi. Predaval bo zeliščar Ben...

Kranj / sobota, 18. marec 2017 / 20:50

Po informacije na stojnico

Kranj – Na kranjski mestni upravi so sklenili, da bodo ob sobotah med 9. in 12. uro delali kar na stojnici v središču Kranja. Tako bodo tam uslužbenci iz različnih uradov. Minulo soboto, ko so bili...

Kamnik / sobota, 18. marec 2017 / 20:47

Pisana folklora Gorenjske

V Domu kulture Kamnik so v nedeljo gostili srečanje folklornih, pevskih in godčevskih skupin manjšinskih etničnih skupnosti Gorenjske, ki se je izkazalo za bolj množičnega, kot so organizatorji sprva...

GG Plus / sobota, 18. marec 2017 / 20:46

Bodo stolp odpeljali v dolino?

»Aljažev stolp je spomenik slovenstva in Aljaževa dediščina. To je naša zgodovina in nič ni narobe, če se na njem pozna zob časa. Ne moremo na vrh Triglava postaviti neke replike, ki se bo lepo svetil...