Juha iz pečenih paradižnikov in polnjeni paradižniki

Sedaj je sezona paradižnika na vrhuncu in zdaj je čas, da se ga najemo. Le sedaj ima paradižnik dejansko okus po paradižniku, ki se ne more primerjati s tistim uvoženim, ki ga lahko kupimo med letom.

Za pripravo juhe iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 0,5 kg svežih paradižnikov, 1 čebulo, 1 rdečo čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 žličko bazilike, sol in poper, 2 žlici oljčnega olja, 2 dl jušne osnove, žlico kisle smetane, opečen kruh.

Paradižnike operemo in jih večkrat prerežemo. Obe čebuli olupimo ter ju narežemo na krhlje. Manjši pekač premažemo z oljčnim oljem. Nanj razporedimo pripravljene paradižnike, čebulo in olupljene stroke česna. Potresemo z dvema ščepcema soli in s ščepcem popra, z baziliko in z rožmarinom. Z rokami vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 30 minut. Vso pečeno zelenjavo prenesemo v globlji lonec. Zalijemo z jušno osnovo in vse skupaj zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Juho pristavimo na štedilnik, dokler ne zavre. Serviramo skupaj z žlico kisle smetane in z rezino opečenega kruha.

Nasvet: V juho na koncu vmešamo še deciliter smetane za kuhanje.

Za pripravo polnjenih paradižnikov potrebujemo: 5 večjih paradižnikov, 100 g riža, 2 dl jušne osnove, 200 g raznovrstne zelenjave (paprika, korenček, bučke, grah), 1 čebulo, 4 žlice oljčnega olja, 3 žlice naribanega parmezana, sol, baziliko.

Paradižnike operemo in jih prerežemo na polovice. Z žlico previdno izdolbemo sredico. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja ter dodamo preostalo narezano zelenjavo. Malce osolimo in pražimo še nekaj minut, da se zelenjava nekoliko zmehča. Primešamo sredico paradižnikov in riž. Zalijemo z jušno osnovo, premešamo ter kuhamo, dokler riž ne popije vse tekočine in postane mehak. Paradižnike napolnimo z rižoto. Po vrhu jih potresemo z naribanim parmezanom. Manjši pekač premažemo z žlico olja, nanj položimo polnjene paradižnike ter po vrhu na rahlo pokapljamo z oljčnim oljem. Paradižnike pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Pred serviranjem jih potresemo s svežo baziliko.

Nasvet: Paradižnike lahko potresemo tudi s suho baziliko. Za bolj krepak obrok k rižoti dodamo še na koščke narezano meso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 28. november 2016 / 12:16

Helverjeva noč, drama, ki bo razsvetlila

V koprodukciji Prešernovega gledališča in ŠKUC gledališča Ljubljana si bomo danes premierno ogledali krstno slovensko uprizoritev drame Ingmarja Villqista Helverjeva noč v režiji Alena Jelena.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / sreda, 5. januar 2011 / 07:00

Dobra prodaja Renaultovega Masterja

V Renaultovi tovarni blizu Metza v vzhodni Franciji so pred kratkim izdelali že 50 tisoči dostavnik iz družine modela Master. Novi Renault Master so začeli prodajati aprila letos, doslej pa so z...

Mularija / sreda, 5. januar 2011 / 07:00

Otroška peresa

Prišla je zima Prišla je ledenica, lepa lepotica. Nasula je snežinke, lepe potepinke. Otroci vsi veseli na sneg...

Zanimivosti / sreda, 5. januar 2011 / 07:00

Na Beli ljudje občudujejo kamnite jaslice

Srednja Bela - Pohodniki iz Preddvora in okolice, ki se decembra v pričakovanju praznikov z baklami odpravijo na nočni pohod in obiskujejo najbolj zanimive jaslice, so se že drug...

Zanimivosti / sreda, 5. januar 2011 / 07:00

Otroke razveselili z igračami

Kranj - Pri Zavodu za turizem Kranj so v mesecu decembru organizirali zbiranje igrač za otroke iz socialno ogroženih družin. Pri organizaciji so sodelovali s Fakulteto za organiz...

Kronika / sreda, 5. januar 2011 / 07:00

Kriminal

Vlamljal v kleti Medvode - Pred koncem lanskega leta so policisti odvzeli prostost 21-letniku iz Medvod, osumljenemu storitve več kaznivih dejanj veli...