Juha iz pečenih paradižnikov in polnjeni paradižniki

Sedaj je sezona paradižnika na vrhuncu in zdaj je čas, da se ga najemo. Le sedaj ima paradižnik dejansko okus po paradižniku, ki se ne more primerjati s tistim uvoženim, ki ga lahko kupimo med letom.

Za pripravo juhe iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 0,5 kg svežih paradižnikov, 1 čebulo, 1 rdečo čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 žličko bazilike, sol in poper, 2 žlici oljčnega olja, 2 dl jušne osnove, žlico kisle smetane, opečen kruh.

Paradižnike operemo in jih večkrat prerežemo. Obe čebuli olupimo ter ju narežemo na krhlje. Manjši pekač premažemo z oljčnim oljem. Nanj razporedimo pripravljene paradižnike, čebulo in olupljene stroke česna. Potresemo z dvema ščepcema soli in s ščepcem popra, z baziliko in z rožmarinom. Z rokami vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 30 minut. Vso pečeno zelenjavo prenesemo v globlji lonec. Zalijemo z jušno osnovo in vse skupaj zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Juho pristavimo na štedilnik, dokler ne zavre. Serviramo skupaj z žlico kisle smetane in z rezino opečenega kruha.

Nasvet: V juho na koncu vmešamo še deciliter smetane za kuhanje.

Za pripravo polnjenih paradižnikov potrebujemo: 5 večjih paradižnikov, 100 g riža, 2 dl jušne osnove, 200 g raznovrstne zelenjave (paprika, korenček, bučke, grah), 1 čebulo, 4 žlice oljčnega olja, 3 žlice naribanega parmezana, sol, baziliko.

Paradižnike operemo in jih prerežemo na polovice. Z žlico previdno izdolbemo sredico. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja ter dodamo preostalo narezano zelenjavo. Malce osolimo in pražimo še nekaj minut, da se zelenjava nekoliko zmehča. Primešamo sredico paradižnikov in riž. Zalijemo z jušno osnovo, premešamo ter kuhamo, dokler riž ne popije vse tekočine in postane mehak. Paradižnike napolnimo z rižoto. Po vrhu jih potresemo z naribanim parmezanom. Manjši pekač premažemo z žlico olja, nanj položimo polnjene paradižnike ter po vrhu na rahlo pokapljamo z oljčnim oljem. Paradižnike pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Pred serviranjem jih potresemo s svežo baziliko.

Nasvet: Paradižnike lahko potresemo tudi s suho baziliko. Za bolj krepak obrok k rižoti dodamo še na koščke narezano meso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 13. december 2007 / 07:00

Dobili bodo nove garderobe

Nogometaši ŠD Kondor so zagotovo eni izmed tistih, ki imajo najslabšo infrastrukturo. Po sanaciji igrišča bodo prihodnje leto začeli graditi še objekt, v katerem bodo tudi nove garderobe.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 19. januar 2020 / 19:09

Brez povračila stroškov za cepljenje proti gripi

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje z veseljem ugotavljajo, da je letos zanimanje za cepljenje proti gripi veliko. Mnogi so se za cepljenje odločili takoj, ko je bilo prve dni novembra to mog...

Slovenija / nedelja, 19. januar 2020 / 19:05

Prva lovska krvodajalska akcija

Kranj – V ponedeljek se je v Sloveniji začela prva lovska krvodajalska akcija, pri kateri sodelujejo Lovska zveza Slovenije, Lovsko dobrodelno združenje Diana in Rdeči križ Slovenije. Akcija bo tra...

GG Plus / nedelja, 19. januar 2020 / 19:03

Anton Šinkovec, utemeljitelj vrvarstva

V Duplici pri Kamniku se je 15. januarja 1859 Jožefu Šinkovcu in Tereziji Kastelic rodil Anton Šinkovec, podjetnik in občinski svetnik, ki je v Kranju postal utemeljitelj slovenskega vrvar...

Zanimivosti / nedelja, 19. januar 2020 / 19:00

Osamosvojitev približati mladim

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenije Kamnik - Komenda so v prostorih Osnovne šole Marije Vere v Kamniku pripravili razstavo z naslovom Vojna za Slovenijo 1991.

Kronika / nedelja, 19. januar 2020 / 18:57

Reševalci niso taksisti

Kranjska Gora – V sredo popoldan so se pri sestopu z Razorja zaradi teme zaplezali trije planinci. V dolino so jih prepeljali s helikopterjem. To je bila že tretja intervencija letos, da smo nudili...