Juha iz pečenih paradižnikov in polnjeni paradižniki

Sedaj je sezona paradižnika na vrhuncu in zdaj je čas, da se ga najemo. Le sedaj ima paradižnik dejansko okus po paradižniku, ki se ne more primerjati s tistim uvoženim, ki ga lahko kupimo med letom.

Za pripravo juhe iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 0,5 kg svežih paradižnikov, 1 čebulo, 1 rdečo čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 žličko bazilike, sol in poper, 2 žlici oljčnega olja, 2 dl jušne osnove, žlico kisle smetane, opečen kruh.

Paradižnike operemo in jih večkrat prerežemo. Obe čebuli olupimo ter ju narežemo na krhlje. Manjši pekač premažemo z oljčnim oljem. Nanj razporedimo pripravljene paradižnike, čebulo in olupljene stroke česna. Potresemo z dvema ščepcema soli in s ščepcem popra, z baziliko in z rožmarinom. Z rokami vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 30 minut. Vso pečeno zelenjavo prenesemo v globlji lonec. Zalijemo z jušno osnovo in vse skupaj zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Juho pristavimo na štedilnik, dokler ne zavre. Serviramo skupaj z žlico kisle smetane in z rezino opečenega kruha.

Nasvet: V juho na koncu vmešamo še deciliter smetane za kuhanje.

Za pripravo polnjenih paradižnikov potrebujemo: 5 večjih paradižnikov, 100 g riža, 2 dl jušne osnove, 200 g raznovrstne zelenjave (paprika, korenček, bučke, grah), 1 čebulo, 4 žlice oljčnega olja, 3 žlice naribanega parmezana, sol, baziliko.

Paradižnike operemo in jih prerežemo na polovice. Z žlico previdno izdolbemo sredico. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja ter dodamo preostalo narezano zelenjavo. Malce osolimo in pražimo še nekaj minut, da se zelenjava nekoliko zmehča. Primešamo sredico paradižnikov in riž. Zalijemo z jušno osnovo, premešamo ter kuhamo, dokler riž ne popije vse tekočine in postane mehak. Paradižnike napolnimo z rižoto. Po vrhu jih potresemo z naribanim parmezanom. Manjši pekač premažemo z žlico olja, nanj položimo polnjene paradižnike ter po vrhu na rahlo pokapljamo z oljčnim oljem. Paradižnike pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Pred serviranjem jih potresemo s svežo baziliko.

Nasvet: Paradižnike lahko potresemo tudi s suho baziliko. Za bolj krepak obrok k rižoti dodamo še na koščke narezano meso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 15. januar 2009 / 07:00

Utrjevanje samozavesti

Novi Mitsubishi Colt stavi predvsem na zrelejši videz.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 2. april 2012 / 07:00

Taborniki so tekmovali v nočni orientaciji

Vodice - Po gozdovih v okolici Vodic je v soboto in nedeljo, 24. in 25. marca, potekalo nočno orientacijsko tekmovanje, ki so ga že 35. zapored organizirali taborniki rodu Močvir...

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. april 2012 / 07:00

Polycom se širi v Črnomelj

Zaradi novih kupcev in novih projektov poljanski Polycom širi proizvodno-skladiščne prostore v Črnomelj. V Poljanah ostaja jedro podjetja, gradnja v bližnjem Dobju bo na vrsti ob stabilizaciji svetovn...

Zanimivosti / ponedeljek, 2. april 2012 / 07:00

Jubilej kamniških gorskih reševalcev

Kamnik - Člani Društva gorska reševalna služba Kamnik v letošnjem letu praznujejo devetdeseto obletnico ustanovitve, visoki jubilej pa so počastili na nedavnem občnem zboru. Kot...

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. april 2012 / 07:00

Novi vodja svetovalne službe

Gorenjsko kmetijsko svetovalno službo od sredine marca vodi Tomaž Cör.

Kranj / ponedeljek, 2. april 2012 / 07:00

Vse manj prijav divjih odlagališč

Za nepravilno odlaganje odpadkov v naravnem okolju je za lastnike teh odpadkov zagrožena kazen od dva do pet tisoč evrov. Kršiteljev najpogosteje ne odkrijejo.