Tavče gravče, zelnik, turli tava, kifli, pogače, bodenik, ježevke, baklava in makedonska mastika na makedonski stojnici. Gospa Vaska (desno) je zaupala tudi nekaj preizkušenih receptov. / Foto: Gorazd Kavčič

Z druženjem ob hrani nad predsodke

Na Jesenicah, eni najbolj narodnostno mešanih gorenjskih občin, so že četrtič zapored pripravili kulinarični festival Multi-Kulti-Narika, na katerem skušajo z druženjem in klepetom ob hrani premagovati predsodke in narodnostne razlike.

»Festival je nastal iz poizkusa preganjanja rastoče ksenofobije in nacionalizma skozi okuse življenja naših sosedov. Klepet o pripravi hrane tako nehote veča znanje o kulturnih običajih sosedov in njihovem načinu življenja,« je dejal Andraž Kos, predsednik Društva prostovoljcev EJGA za lepše Jesenice, ki je prejšnjo soboto že četrtič zapored pripravilo kulinarični festival Multi-Kulti-Narika. A če so se prejšnja leta stojnice šibile pod dobrotami iz najrazličnejših, tudi bolj eksotičnih držav, so letos festivalu dali nekoliko drugačno vsebino in podobo. Na več kot dvajsetih stojnicah so predstavljali okuse Slovenije, Srbije, Makedonije in Bosne in Hercegovine, sodelujoči narodi pa so predstavili tudi svojo ljudsko tradicijo. Na svoj račun so tokrat prišli tudi otroci.

Dobrote Balkana

Festivala se vsako leto udeležijo tri jeseniška društva, in sicer Kulturno športno društvo Bošnjakov Biser, Makedonsko KD Ilinden in srbsko KPŠD Vuk Karadžić Radovljica. Gostoljubne članice društev vsako leto pripravijo slastne jedi, ki predstavljajo njihove izvorne dežele. Na makedonski stojnici nam je tako gospa Vaska predstavila ponudbo jedi in celo zaupala nekaj receptov, po katerih je celo noč skupaj z drugimi članicami društva pripravljala dobrote. Tavče gravče, zelnik, turli tava, kifli, pogače, bodenik, ježevke, baklava in makedonska mastika so le nekatere izmed značilnih makedonskih jedi, ki so bile na voljo za okušanje. Zelnik, denimo, je jed iz zelja, za katero se naprej pripravi testo, ki se razdeli na več kupčkov in na dolgi palici razvleče na tenke plasti. Potem se v posodi popražita por in zelje, doda skuta in jajce. Nato gospodinje na poseben način v pekač zlagajo plasti testa in nadeva, poškropijo z raztopljenim maslom in vodo in spečejo. Gospa Vaska je – kar iz glave – narekovala tudi recept za pogačo, imenovano slonovo uho. Potrebujemo kilogram bele moke, en kvas, veliko žlico sladkorja, veliko žlico soli, dve jajci, pol litra mleka, četrt margarine in kavno skodelico olja. Naprej vzhajamo kvas, ostale sestavine vmešamo v moko in dodamo vzhajan kvas. Ko je napol zgneteno, dodamo četrt margarine in gnetemo tako dolgo, da margarina izgine v testu. Nato damo vzhajat, razvaljamo in izrežemo kroge. Vsak krog pomočimo v raztopljeno maslo in na poseben način, v obliki venca zložimo v pekač, premažemo z rumenjakom in posujemo s sezamom. Pečemo pol ure na 170 stopinjah Celzija.

Na gostoljubni srbski stojnici je gospa Radenka hitela nalagati na krožnik tradicionalne srbske dobrote: oblatne, posne, čokoladne in marmeladne 'kifeljčke', krompirušo, uštipke, čupovce, slano gibanico, projice, leno pito ... Vse je bilo – preizkušeno – res slastno! Edino doboš torte je zmanjkalo tako hitro, da je nismo utegnili niti fotografirati.

Dobro obiskana je vsako leto tudi stojnica društva Biser z bosanskimi dobrotami. Gospa Samka je povedala, da so pripravile tradicionalno baklavo, pito s sirom, krompirjem, bučkami, špinačo in mesom, ki v Bosni edina nosi ime burek. Od sladic so bile na stojnici še hurmašice, rožice ...

Od Kosobrina do obare

Več poudarka na letošnjem festivalu so dali tudi slovenski kulinariki, in to v širšem smislu, saj so poleg tradicionalnih slovenskih jedi predstavljali tudi zelišča, medene izdelke, s stojnice Društva za razvoj turizma Jesenice pa je dišalo po stari slovenski delavski kavi – proji. Na stojnici Hiše kulinarike Ejga so ponujali kranjsko klobaso s kislim zeljem in domačimi sirovimi štruklji, s sosednje stojnice restavracije Kazina je dišalo po ajdovih žgancih, izkazali so se Kranjskogorci s ponudbo Kosobrinovega gobovega lonca, pite z gozdnimi sadeži in piškoti tete Pehte. Tradicionalno slovensko obaro oz. 'ajmoht' pa so pripravljali kar otroci, najbolj pridno sta zelenjavo rezali Sara in Nika ob pomoči Alme in Aljaža.

Za zdrave sadne in zelenjavne napitke – smutije – pa so poskrbela dekleta iz Mladinskega centra Jesenice, ki so nam pripravile zeleni smuti. Zanj so uporabile pest belega grozdja, pol banane, pest špinače, žlico lanenih semen in deciliter vode ter vse skupaj zmešale v mešalniku. Na zdravje!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 17. maj 2022 / 11:05

Značilnosti slovenskega čebelnjaka

Bled – Jutri, 18. maja, bo ob 19. uri v Infocentru Triglavska roža Bled potekalo predavanje dr. Boruta Juvanca, arhitekta in raziskovalca, na katerem bo predstavil značilnosti slovenskega čebelnjak...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Ruska legenda v zasluženi pokoj

Po 41 letih bo ruski VAZ, bolj znan pod imenom Lada, iz proizvodnje umaknil legendarno limuzino, ki so jo leta 1970 predstavili z oznako 2101. Avtomobil, ki je bil izdelan na osnovi Fiata 124, so...

Kultura / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Za začetek odlični "solisti"

Loka bo v avgustu spet bogata z glasbenimi dogodki. Preteklo soboto smo si na gradu ogledali predstavo Solistika.

Prosti čas / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Plesni večeri v kamniški kavarni Veronika tudi v avgustu

V kavarni Veronika v Kamniku bodo že drugi mesec zapovrstjo organizirali plesne družabne večere. Ti bodo potekali ob koncu tedna v večernih urah. Ob lepem vremenu na vrtu, ob slabem pa v notranji...

Mularija / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Mednarodni folklorni festival

Pred dnevi se je Otroška folklorna skupina Breznica udeležila tradicionalnega dvanajstega mednarodnega festivala, ki je potekal v italijanski pokrajini Furlaniji. Mladi folklorniki so navdušili vse pr...

Prosti čas / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Vroče-hladno poletje

O nenavadnih vremenskih spremembah to poletje, ko smo priča tako vročinskim valom kot hudim ohladitvam, smo se pogovarjali z meteorologom Brankom Gregorčičem.