Mesne kroglice v paradižnikovi omaki

Receptov za mesne kroglice je malo morje. Na prvi pogled se nam zdijo podobni, vendar se lahko med seboj povsem razlikujejo. V tem receptu mesne kroglice odlično dopolnjujejo paradižnik, bazilika in rožmarin.

Za pripravo mesnih kroglic v paradižnikovi omaki potrebujemo: za mesne kroglice: 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 1 jajce, 3 žlice krušnih drobtin, 1 vejico rožmarina (ali 1 zravnano žličko suhega rožmarina), 5 listov bazilike (ali 1 zravnano žličko suhe bazilike), sol in poper, 3 žlice olja. Za omako: 0,5 kg svežega paradižnika, 1 čebulo, 1 žličko sladkorja, 1 žlico moke, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žličko mlete paprike, 1 lovorjev list, sol in poper.

Priprava kroglic: Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. Prepražimo jo na žlici olja do zlato rjave barve. Meso stresemo v skledo, ga osolimo in popopramo, potresemo z rožmarinom ter baziliko. K mesu ubijemo jajce in ga potresemo z drobtinami. Vse sestavine z rokami dobro pregnetemo. Iz mesne mase oblikujemo za oreh velike kroglice. V posodi segrejemo preostali dve žlici olja ter na njem z vseh strani popečemo mesne kroglice, da dobijo hrustljavo skorjico. Kroglice poberemo iz posode in jih shranimo na toplo.

Priprava omake: Paradižnik narežemo na večje kose in ga s paličnim mešalnikom zmeljemo v pire. Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter jo prepražimo v posodi, kjer smo popekli mesne kroglice. Potresemo z žličko sladkorja, premešamo. Dodamo moko, z metlico dobro premešamo, da ne nastanejo grudice, in zalijemo s polovico paradižnikovega pireja. Omaki primešamo paradižnikov koncentrat, mleto rdečo papriko in lovorjev list. Zalijemo s preostalim paradižnikom, osolimo in popramo po okusu ter zavremo. V omako položimo popečene mesne kroglice in vse skupaj kuhamo še 20–30 minut. Kuhano pustimo počivati 10 minut.

Jed postrežemo s testeninami.

Nasvet: Baziliko in rožmarin lahko dodamo tudi v omako. Kadar imam opravka s paradižnikovimi jedmi ali jedmi s papriko, namesto popra lahko uporabimo mlet čili. Kroglice brez težav pripravimo v večji količini in jih kasneje pogrejemo ali jih zamrznemo. Če ga imamo na voljo, v mesne kroglice vmešamo še žlico mletega parmezana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

O šenčurskih dogodkih pred osemdesetimi leti - nekoliko drugače (1)

Odgovor na članek Francija Ajdovca Šenčurski dogodki 1932 Pisec člankov pod naslovom »Pred osemdesetimi leti v Šenčurju« in s podnaslovom »Šenčurski dogodki« v uvodu navaja, da so se z zgodovino...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 29. september 2009 / 07:00

Lovec oblakov

Oktober je precej filmsko obarvan. Naj vas spomnimo na že 12. Festival slovenskega filma, ki se je v Portorožu začel včeraj in bo trajal do jutri. Na festival se je letos prijavilo 74 film...

Šport / torek, 29. september 2009 / 07:00

Rokomet

1. MIK liga – moški – 3. krog: Krško : Merkur 25:24; 1. B liga – moški: Alples Železniki : Krka 22:23; 2. liga – moški –zahod: Mitol Sežana :...

Šport / torek, 29. september 2009 / 07:00

Kegljanje, rezultati 2. kroga v slovenskih ligah

1. A - ženske: Brest : Eta 2:6 (3263:3359), Ljubelj : Adria 2:6 (3153:3286). 1. B – ženske: Triglav : Avia team 7:1 (3020:2859). 1. A

Šport / torek, 29. september 2009 / 07:00

Mladinci Slovenije dvanajsti

S finalnimi tekmami se je v nedeljo v grški Chaniji končalo letošnje mladinsko evropsko prvenstvo v vaterpolu, na katerem so imeli pravico nastopati igralci rojeni leta 1989 in mlajši.

Prosti čas / torek, 29. september 2009 / 07:00

Filmsko gledališče Kina Sora

Kino Sora Škofja Loka tako kot vsako leto tudi letos organizira Filmsko gledališče – od danes in vsak naslednji petek ob 20. uri do 27. oktobra. Ogledali si boste lahko franc...