Mesne kroglice v paradižnikovi omaki

Receptov za mesne kroglice je malo morje. Na prvi pogled se nam zdijo podobni, vendar se lahko med seboj povsem razlikujejo. V tem receptu mesne kroglice odlično dopolnjujejo paradižnik, bazilika in rožmarin.

Za pripravo mesnih kroglic v paradižnikovi omaki potrebujemo: za mesne kroglice: 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 1 jajce, 3 žlice krušnih drobtin, 1 vejico rožmarina (ali 1 zravnano žličko suhega rožmarina), 5 listov bazilike (ali 1 zravnano žličko suhe bazilike), sol in poper, 3 žlice olja. Za omako: 0,5 kg svežega paradižnika, 1 čebulo, 1 žličko sladkorja, 1 žlico moke, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žličko mlete paprike, 1 lovorjev list, sol in poper.

Priprava kroglic: Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. Prepražimo jo na žlici olja do zlato rjave barve. Meso stresemo v skledo, ga osolimo in popopramo, potresemo z rožmarinom ter baziliko. K mesu ubijemo jajce in ga potresemo z drobtinami. Vse sestavine z rokami dobro pregnetemo. Iz mesne mase oblikujemo za oreh velike kroglice. V posodi segrejemo preostali dve žlici olja ter na njem z vseh strani popečemo mesne kroglice, da dobijo hrustljavo skorjico. Kroglice poberemo iz posode in jih shranimo na toplo.

Priprava omake: Paradižnik narežemo na večje kose in ga s paličnim mešalnikom zmeljemo v pire. Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter jo prepražimo v posodi, kjer smo popekli mesne kroglice. Potresemo z žličko sladkorja, premešamo. Dodamo moko, z metlico dobro premešamo, da ne nastanejo grudice, in zalijemo s polovico paradižnikovega pireja. Omaki primešamo paradižnikov koncentrat, mleto rdečo papriko in lovorjev list. Zalijemo s preostalim paradižnikom, osolimo in popramo po okusu ter zavremo. V omako položimo popečene mesne kroglice in vse skupaj kuhamo še 20–30 minut. Kuhano pustimo počivati 10 minut.

Jed postrežemo s testeninami.

Nasvet: Baziliko in rožmarin lahko dodamo tudi v omako. Kadar imam opravka s paradižnikovimi jedmi ali jedmi s papriko, namesto popra lahko uporabimo mlet čili. Kroglice brez težav pripravimo v večji količini in jih kasneje pogrejemo ali jih zamrznemo. Če ga imamo na voljo, v mesne kroglice vmešamo še žlico mletega parmezana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 10. julij 2023 / 10:07

Sofoklejeva Antigona v stripu

»Ko sem zaradi predelave v stripovsko obliko ponovno bral Sofoklejevo dramo, sem sklenil, da morajo imeti bralci pred seboj celotno besedilo, brez skrajšav. Zavedam se, da bi v primeru skr...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 19. junij 2010 / 07:00

Nostalgija, vroče sonce in klima

Rok Kosmač je za vroče poletje pripravil novo skladbo Poletna noč, že julija pa se odpravlja na festivalski oder.

Kultura / sobota, 19. junij 2010 / 07:00

Muzej, poletje, noč

Vseslovenska akcija Poletna muzejska noč bo popestrila večerni junijski utrip tudi na Gorenjskem, v Kranju, na Jesenicah, v Bohinju, Kranjski Gori, Kamniku in še kje.

GG Plus / sobota, 19. junij 2010 / 07:00

Da bo moj otrok odgovoren (1)

Odgovornost je čudna beseda, šele zadnje čase spet moderna. Rajši jo imamo, kadar govorimo o drugih ljudeh, ko iščemo krivce za naše življenje ali za situacije, v katerih se znajdemo. Osebna odgo...

Šport / sobota, 19. junij 2010 / 07:00

Tudi Gorenjca na Ultrabalaton

Kranj - Danes ob 10. uri se bo na obali Blatnega jezera v sosednji Madžarski začela ena najtežjih tekaških ultramaratonskih preizkušenj. Tekmovalci bodo morali namreč preteči 212-kilometrs...

Kranj / sobota, 19. junij 2010 / 07:00

Nevarna in razširjena lymska borelioza

S povzročiteljem lymske borelioze so okuženi klopi po vsej Sloveniji, po nekaterih podatkih naj bi bilo pri nas okuženih okrog petindvajset odstotkov odraslih klopov. Bolezen se zdravi z antibiotiki,...