V Rutah diši po dimu iz kope
Na kopišču v Gozdu - Martuljku so se v petek začeli letošnji oglarski dnevi. Še ves teden pestro dogajanje ob kopi, ki jo štiriindvajset ur na dan čuvajo člani Društva oglarjev Rute.
Gozd - Martuljek – S slovesnim prižigom oglarske kope, obiskom junakov iz Kekčeve dežele in koncertom ansambla Zahod band so se v petek začeli tradicionalni oglarski dnevi v Rutah, ki so v čudoviti ambient ob vznožju mogočnega Špika privabili »vse, kar leze in gre,« kot so v nedeljo malce hudomušno pripomnili Klemen Zupančič - Grizli, Andrej Hegeduš - Sova in Mladen Trstenjak - Orel, člani Društva oglarjev Rute, ki 24 ur na dan skrbijo, da kopa ne ugasne oziroma da ne zagori premočno. »Turisti se večinoma ustavijo ob kopi na poti skozi sotesko do Martuljških slapov. Od vsepovsod so, med tujci je največ Angležev in Čehov, v prihodnjih dneh pričakujemo predvsem Italijane. Domačini pridejo bolj proti večeru.«
V ponedeljek je pri kopi dogajanje s predstavitvijo borilnih veščin popestril Denis Porčič - Chorchyp, danes popoldne bodo pripravili delavnice za otroke, v četrtek pa se bodo okoli 18. ure začele gozdarske igre za otroke in odrasle. V petek ob 14. uri bodo pokazali, kako se dela sir, zadnji v sklopu letošnjih dogodkov na kopišču pa bo delavnica, ki so jo poimenovali Kar tako, za vse ...
Da se bo oglje v kopi skuhalo, je potrebnih več kot teden dni. Ko jo bodo razgrebli, bodo iz nje dobili kaki dve toni kakovostnega oglja, po katerem je, pravijo fantje iz Društva oglarjev Rute, vedno veliko povpraševanja.