Andrejin šopek na krožniku

Prijateljica Andreja ima razstavo v Šivčevi hiši. Na katalogu, ki ga je oblikovala druga Andrejka, je na naslovnici čudovit šopek z oranžno rdečimi in rumenimi gerberami, zelenimi vejicami zašiljenih listov, v ozadju pa nad barvami zahajajočega sonca kuka spodaj temno, zgoraj pa svetlo vijolični cvet. Na dnu slike so zabrisani modrikasto rjavkasti toni, iz katerih se blešči srebrnkasta vaza. Na razstavi cvetje, pokrajine, kraški ruj in magični portret konja. Barve, polne sočnosti … Sklenem, da bom Andreji priredila dolgo kosilo z barvami njenega šopka in ocvetličenim klepetom brez mobilnikov. Če hočem zajeti pestrost barv, se bodo hodi zvrstili takole: Dorodošlica: blue curaçao s penino, paradižniki z avokadom, pečena papaja s camembertom, juha iz rumene paprike, roast­beef z zeliščno skorjico in bearneško omako, panna cotta z meliso, limeto in sirupom granatnega jabolka, kava s kardamomom. Z Izbranim sva jedilnik preizkusila. Ne duha ne sluha o kakšni zastrupitvi. Torej lahko razpoš­ljem vabila.

Dobrodošlica v modrem

(V trgovinah z izbranimi pijačami je blue curaçao, modri pomarančni liker, mogoče kupiti.)

Za 1 visok pecljast kozarec potrebujemo: 1/2 cl modrega curaçaa in 1 dl zelo suhe ledeno mrzle penine.

Na dno kozarca previdno nalijemo blue curaçao in dolijemo penino. Blue curaçao je najbolj znan v koktajlu blue lagoon. A ker vsebuje vodko, ki mi ni ljuba, bomo z modrino obarvali mehurčke.

Paradižniki z avokadom

Za 4 osebe potrebujemo: 4 večje paradižnike, 3 do 4 manjše avokade, 1 limeto, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 2 lista mete, 1 manjšo rdečo čebulo, sol, tabasco po okusu, 4 lepe solatne liste, 4 lističe bazilike.

Paradižnike umijemo in jim odrežemo vrhnji del, da je kot ploska kapica, nato jih izdolbemo z žlico, odstranimo peščice in sadeže postavimo na glavo, da se na kuhinjski brisači odtečejo.

Paradižnikovo sredico na drobno narežemo. Avokado olupimo, odstranimo koščice, meso pa zmečkamo z vilicami (in ne s paličnim mešalnikom!) in pokapamo z limetinim sokom, da ne porjavi. Sesekljamo majhno čebulo, peteršilj in meto ter zmešamo z avokadom in paradižnikom.

Začinimo s soljo in tabascom po želji. Napolnimo paradižnike, zmes poravnamo in sadeže pokrijemo s »kapicami«, v katere smo zapičili lističe bazilike. Postrežemo s popečeno čabato.

Juha iz rumene paprike

Za 4 osebe potrebujemo: 2 rumeni papriki, 1 belo čebulo, 1 žlico in pol olja ali masla, 500 ml čiste zelenjavne juhe, 120 g olupljenega krompirja, 1/4 žličke kurkume, 1/4 žličke curryja, sol, bel poper, kajenski poper po okusu, 1 žlico kisle smetane po okusu.

Papriko operemo, po dolgem prerežemo na pol, odstranimo semenje in bele vmesne stene ter opečemo pod žarom, da se naredijo mehurji. Nato jo damo v zmrzovalno vrečko, vrečko zapremo in čez četrt ure papriko zlahka olupimo.

Na žlici olja popražimo sesekljano čebulo in dodamo na majhne kocke narezan krompir in narezano papriko. Zalijemo z juho, dodamo začimbe in kuhljamo, dokler ni kompir kuhan. Juho piriramo in po potrebi dodatno začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 5. november 2009 / 07:00

Srbski dnevi v Kranju

Kranj - Konec oktobra so bili v Kranju Srbski dnevi z več kulturnimi prireditvami: folklornim večerom, dramskim in literarnim večerom ter večerom pesmi pod naslovom Pesmi mojega...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 25. marec 2014 / 15:13

Simpatična nosečka med misicami

Na enem izmed modnih dogodkov v Ljubljani smo naleteli na nasmejano miss Universe Slovenije 2010 Mariko Savšek. Še ne tridesetletni Mariki, ki prihaja iz okolice Litije, nosečnost prav pristoji, bo...

Rekreacija / torek, 25. marec 2014 / 07:00

Gorjanke v Estoniji

Ekipa osnovne šole Gorje se je udeležila Svetovnega šolskega prvenstva v smučarskem teku.

Naklo / torek, 25. marec 2014 / 14:00

Prvi podbreški Fleten večer

Prijetno presenečenje je bila premierna uprizoritev igre Včasih je bilo takole, danes pa čisto drugače.

Nasveti / torek, 25. marec 2014 / 13:08

Povej, kaj sanjaš …

»Bila je tema. Znašla sem se sredi naše vasi, mislim, da sem bila na sprehodu. Ko pridem mimo sosedove hiše, zagledam tri vlomilce, ki so hoteli vlomiti v sosedovo garažo. Bili so maskirani, eden i...

Razvedrilo / torek, 25. marec 2014 / 12:12

Redko izvajani balet Marco Spada neposredno iz Bolšoj teatra

Balet, ki sta ga med nepozabne zapisala koreograf Pierre Lacotte in legendarni plesalec Rudolf Nurejev, v novi postavitvi z najboljšimi plesalci iz Bolšoj teatra. Sveža in zabavna zgodba o razbojniku,...