Andrejin šopek na krožniku

Prijateljica Andreja ima razstavo v Šivčevi hiši. Na katalogu, ki ga je oblikovala druga Andrejka, je na naslovnici čudovit šopek z oranžno rdečimi in rumenimi gerberami, zelenimi vejicami zašiljenih listov, v ozadju pa nad barvami zahajajočega sonca kuka spodaj temno, zgoraj pa svetlo vijolični cvet. Na dnu slike so zabrisani modrikasto rjavkasti toni, iz katerih se blešči srebrnkasta vaza. Na razstavi cvetje, pokrajine, kraški ruj in magični portret konja. Barve, polne sočnosti … Sklenem, da bom Andreji priredila dolgo kosilo z barvami njenega šopka in ocvetličenim klepetom brez mobilnikov. Če hočem zajeti pestrost barv, se bodo hodi zvrstili takole: Dorodošlica: blue curaçao s penino, paradižniki z avokadom, pečena papaja s camembertom, juha iz rumene paprike, roast­beef z zeliščno skorjico in bearneško omako, panna cotta z meliso, limeto in sirupom granatnega jabolka, kava s kardamomom. Z Izbranim sva jedilnik preizkusila. Ne duha ne sluha o kakšni zastrupitvi. Torej lahko razpoš­ljem vabila.

Dobrodošlica v modrem

(V trgovinah z izbranimi pijačami je blue curaçao, modri pomarančni liker, mogoče kupiti.)

Za 1 visok pecljast kozarec potrebujemo: 1/2 cl modrega curaçaa in 1 dl zelo suhe ledeno mrzle penine.

Na dno kozarca previdno nalijemo blue curaçao in dolijemo penino. Blue curaçao je najbolj znan v koktajlu blue lagoon. A ker vsebuje vodko, ki mi ni ljuba, bomo z modrino obarvali mehurčke.

Paradižniki z avokadom

Za 4 osebe potrebujemo: 4 večje paradižnike, 3 do 4 manjše avokade, 1 limeto, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 2 lista mete, 1 manjšo rdečo čebulo, sol, tabasco po okusu, 4 lepe solatne liste, 4 lističe bazilike.

Paradižnike umijemo in jim odrežemo vrhnji del, da je kot ploska kapica, nato jih izdolbemo z žlico, odstranimo peščice in sadeže postavimo na glavo, da se na kuhinjski brisači odtečejo.

Paradižnikovo sredico na drobno narežemo. Avokado olupimo, odstranimo koščice, meso pa zmečkamo z vilicami (in ne s paličnim mešalnikom!) in pokapamo z limetinim sokom, da ne porjavi. Sesekljamo majhno čebulo, peteršilj in meto ter zmešamo z avokadom in paradižnikom.

Začinimo s soljo in tabascom po želji. Napolnimo paradižnike, zmes poravnamo in sadeže pokrijemo s »kapicami«, v katere smo zapičili lističe bazilike. Postrežemo s popečeno čabato.

Juha iz rumene paprike

Za 4 osebe potrebujemo: 2 rumeni papriki, 1 belo čebulo, 1 žlico in pol olja ali masla, 500 ml čiste zelenjavne juhe, 120 g olupljenega krompirja, 1/4 žličke kurkume, 1/4 žličke curryja, sol, bel poper, kajenski poper po okusu, 1 žlico kisle smetane po okusu.

Papriko operemo, po dolgem prerežemo na pol, odstranimo semenje in bele vmesne stene ter opečemo pod žarom, da se naredijo mehurji. Nato jo damo v zmrzovalno vrečko, vrečko zapremo in čez četrt ure papriko zlahka olupimo.

Na žlici olja popražimo sesekljano čebulo in dodamo na majhne kocke narezan krompir in narezano papriko. Zalijemo z juho, dodamo začimbe in kuhljamo, dokler ni kompir kuhan. Juho piriramo in po potrebi dodatno začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 11. julij 2017 / 12:46

Trg pod gradom brez odloka

Škofja Loka – Medtem ko poteka urejanje trga pri upravni enoti in zraven gradnja otroškega igrišča Zamorc, je potekal tudi postopek poimenovanja novega trga. Občinski svetniki so že aprila med dvem...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 31. oktober 2012 / 07:00

Oča trnovski, skrbi zame ...

Januarja 2013 bo minilo devetdeset let od smrti Ivana Tavčarja. Pa ste vedeli, da je bil prav Fran S. Finžgar tisti, ki je posredoval, da se je stari in bolni liberalni veljak kako leto pred smrtjo na...

GG Plus / sreda, 31. oktober 2012 / 07:00

Cankarjev obisk pri Finžgarju

Konec novembra 1910 je Finžgarja, župnika v Sori, obiskal Izidor Cankar, Ivanov bratranec. Pogovor je zapisal in ga leta 1911 objavil v književni reviji Dom in svet, pozneje še v knjigi z naslovom Obi...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2012 / 07:00

Mešetar

Odkupna cena mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobaviteljev. Mlekar...

Prosti čas / sreda, 31. oktober 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Zakaj se mi kar naprej sanja o možu? Pa nič tako hudega, kakor je bilo za časa njegovega življenja. Ni bil dober mož ne oče, tašča ni bila dobra. Sanja se mi, da je vse podrto in skratka vse nar...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2012 / 07:00

Abanka z izgubo zaradi oslabitev in rezervacij

Ljubljana - Abanka Vipa je v letošnjih prvih devetih mesecih sicer ustvarila 45,1 milijona evrov operativnega dobička, vendar pa je zaradi oblikovanja oslabitev in rezervacij v višini 85,3...