Andrejin šopek na krožniku

Prijateljica Andreja ima razstavo v Šivčevi hiši. Na katalogu, ki ga je oblikovala druga Andrejka, je na naslovnici čudovit šopek z oranžno rdečimi in rumenimi gerberami, zelenimi vejicami zašiljenih listov, v ozadju pa nad barvami zahajajočega sonca kuka spodaj temno, zgoraj pa svetlo vijolični cvet. Na dnu slike so zabrisani modrikasto rjavkasti toni, iz katerih se blešči srebrnkasta vaza. Na razstavi cvetje, pokrajine, kraški ruj in magični portret konja. Barve, polne sočnosti … Sklenem, da bom Andreji priredila dolgo kosilo z barvami njenega šopka in ocvetličenim klepetom brez mobilnikov. Če hočem zajeti pestrost barv, se bodo hodi zvrstili takole: Dorodošlica: blue curaçao s penino, paradižniki z avokadom, pečena papaja s camembertom, juha iz rumene paprike, roast­beef z zeliščno skorjico in bearneško omako, panna cotta z meliso, limeto in sirupom granatnega jabolka, kava s kardamomom. Z Izbranim sva jedilnik preizkusila. Ne duha ne sluha o kakšni zastrupitvi. Torej lahko razpoš­ljem vabila.

Dobrodošlica v modrem

(V trgovinah z izbranimi pijačami je blue curaçao, modri pomarančni liker, mogoče kupiti.)

Za 1 visok pecljast kozarec potrebujemo: 1/2 cl modrega curaçaa in 1 dl zelo suhe ledeno mrzle penine.

Na dno kozarca previdno nalijemo blue curaçao in dolijemo penino. Blue curaçao je najbolj znan v koktajlu blue lagoon. A ker vsebuje vodko, ki mi ni ljuba, bomo z modrino obarvali mehurčke.

Paradižniki z avokadom

Za 4 osebe potrebujemo: 4 večje paradižnike, 3 do 4 manjše avokade, 1 limeto, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 2 lista mete, 1 manjšo rdečo čebulo, sol, tabasco po okusu, 4 lepe solatne liste, 4 lističe bazilike.

Paradižnike umijemo in jim odrežemo vrhnji del, da je kot ploska kapica, nato jih izdolbemo z žlico, odstranimo peščice in sadeže postavimo na glavo, da se na kuhinjski brisači odtečejo.

Paradižnikovo sredico na drobno narežemo. Avokado olupimo, odstranimo koščice, meso pa zmečkamo z vilicami (in ne s paličnim mešalnikom!) in pokapamo z limetinim sokom, da ne porjavi. Sesekljamo majhno čebulo, peteršilj in meto ter zmešamo z avokadom in paradižnikom.

Začinimo s soljo in tabascom po želji. Napolnimo paradižnike, zmes poravnamo in sadeže pokrijemo s »kapicami«, v katere smo zapičili lističe bazilike. Postrežemo s popečeno čabato.

Juha iz rumene paprike

Za 4 osebe potrebujemo: 2 rumeni papriki, 1 belo čebulo, 1 žlico in pol olja ali masla, 500 ml čiste zelenjavne juhe, 120 g olupljenega krompirja, 1/4 žličke kurkume, 1/4 žličke curryja, sol, bel poper, kajenski poper po okusu, 1 žlico kisle smetane po okusu.

Papriko operemo, po dolgem prerežemo na pol, odstranimo semenje in bele vmesne stene ter opečemo pod žarom, da se naredijo mehurji. Nato jo damo v zmrzovalno vrečko, vrečko zapremo in čez četrt ure papriko zlahka olupimo.

Na žlici olja popražimo sesekljano čebulo in dodamo na majhne kocke narezan krompir in narezano papriko. Zalijemo z juho, dodamo začimbe in kuhljamo, dokler ni kompir kuhan. Juho piriramo in po potrebi dodatno začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 26. maj 2012 / 07:00

Začelo se je z veselico

V Festivalni dvorani na Bledu se je minulo nedeljo predstavilo šest najboljših gorenjskih odraslih folklornih skupin. V goste sta prišli tudi dve skupini iz Ljubljane in Novega mesta.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 3. junij 2013 / 13:02

Ponavljanje razreda

Takole proti koncu šolskega leta je kar nekaj staršev in učencev v veliki stiski. Tudi učiteljem ni lahko, ko se začnemo pogovarjati o tem, da naj bi otrok ponavljal razred. V večini primerov moraj...

GG Plus / ponedeljek, 3. junij 2013 / 13:00

Samopodoba

Ves teden se je Slovenija ukvarjala s Hildo Tovšak. Bila je prva, osrednja, udarna tema. Prizadeto so nas bombardirali z vsem, predvsem z ugibanji, celo videli so jo v Zagrebu. Slišal sem, da je po...

Kranj / ponedeljek, 3. junij 2013 / 12:56

Novoustanovljeni Rotaract za nakup defibrilatorja

Predoslje - Na Brdu pri Kranju so pred tednom dni ustanovili Rotaract klub Kranj. »Rotaract je dobrodelna organizacija za mlade od 18. do 30. leta, ki želijo pomagati ljudem okoli sebe in...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. junij 2013 / 12:55

Predlagajo prostovoljno članstvo

Stranka Nova Slovenija predlaga ukinitev obveznega članstva v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. junij 2013 / 12:17

V krizi še vedno inovativni

Zlata priznanja GZS za Gorenjsko prejele štiri inovacije iz treh podjetij.