
Ribja torta
Prejšnji konec tedna so v Termah Snovik ponovno tekmovali v pripravi jedi iz postrvi. Drugo leto bo tekmovanje praznovalo že petnajsti rojstni dan. Tokrat je zmagala torta.
Tekmovanje v pripravi jedi iz postrvi je namenjeno tako ljubiteljskim kot profesionalnim kuharjem, a letos je bilo že od začetka zastavljeno drugače. K sodelovanju so povabili tudi Janija Jugovica, ki se ga spominjamo iz resničnostnega šova Gostilna išče šefa, z njim pa je prišel tudi zmagovalec prvega slovenskega MasterChefa Sašo Miljušević. Skupaj sta bedela nad tekmovanjem, tekmovalci in seveda končnimi krožniki.
Letos je sodelovalo pet ekip, v katerih sta bila po dva tekmovalca, se je pa letošnje tekmovanje – kot smo že omenili – razlikovalo od preteklih. Sestavine so tekmovalci dobili šele na prireditvi, vmes sta voditelja dodajala nove, obvezne sestavine, skrajšala čas priprave, odpeljala glavnega kuharja ... Tekmovalci so praktično ves čas tekmovanja doživljali takšna in drugačna presenečenja in že kmalu po začetku ugotovili, da tokrat niti za pet minut naprej ne bodo vedeli, kaj jih lahko še doleti. Podobno kot v kakšnem televizijskem kuharskem šovu. Samo okus in postrežba nista bila več dovolj. Je bilo pa zato vse skupaj toliko bolj zanimivo za gledalce. Po končanem tekmovanju tokrat ni bilo dražbe: en krožnik je bil namenjen petčlanski komisiji, v kateri je bila tudi direktorica Term Snovik Petra Zlatoper; drugi pa obiskovalcem, gledalcem.
Med končnimi tekmovalnimi jedmi sta bili tudi juha in torta, pa seveda klasično pečena postrv na žaru z zelenjavno prilogo, po videzu pa je še najbolj izstopala topla predjed, kjer so file na izviren način postregli s kuskusom, zelenjavo in posebno paradižnikovo omako v kozarcu za martini oziroma koktajl. Na koncu je zmagal ženski tandem, ki je pripravil slano ribjo torto.
Jasmina Imamović iz Cerkelj na Gorenjskem in Ljubljančanka Renata Bukovnik sta stari znanki tekmovanja. Da, je bil rahel šok, ko sta videli, da so letos tekmovanje 'začinili'. Zato pa je bila potem zmaga toliko slajša. Njuna slana torta se je začela s spodnjo plastjo polente, kuhane v postrvji osnovi, in se je nadaljevala z različnimi sloji: s pečenim filejem postrvi, 'rižoto' iz kuskusa in zelenjave, leče s pehtranom, spet pečenim filejem, za dekoracijo pa sta uporabili popečeno hrustljavo slanino.