V avški župni cerkvi sv. Martina je oltarna podoba, ki jo je leta 1920 naslikal po krivici pozabljeni portretist Avgust Andrej Bucik. (Foto: Miran Božič)

Avče

Nepozaben dopust v Posočju (1)

Z možem Francijem uživava v naravi – na morju, v hribih in na raznih izletih. Za letošnji poletni dopust se je izkazalo, da bi si morje težko privoščila, a se je vse prav lepo izteklo, ko sta nama ponudila prosto stanovanje v hiši v Avčah moževa sestra Milena in njen mož Dragan.

Avče so stara vasica v Srednjem Posočju med Kanalom in Mostom na Soči. Po vsej Sloveniji so znane po vsaj dveh znamenitostih. Zadnjega dne marca leta 1908 je nedaleč stran v senožet nad dolino hudournika Avšček padel izpodnebnik (meteorit), ki je bil do padca izpodnebnika Jesenice v aprilu lanskega leta prvi in edini izpodnebnik na Slovenskem. Do leta 2007 je le malokdo v Sloveniji vedel zanj. S prireditvami ob 100. obletnici padca, katerih gonilna sila je bil prav svak Dragan, pa se je avški izpodnebnik vtisnil v zavest mnogih Slovencev. Druga zanimivost vasi pa je, da tam od letošnjega leta poskusno obratuje črpalna hidroelektrarna (ČHE) Avče. Gre za prvo tovrstno elektrarno pri nas, katere turbina izmenoma deluje kot črpalka. V času nizke cene električne energije elektrarna črpa vodo iz spodnjega akumulacijskega bazena na Soči v zgornji akumulacijski bazen pri Kanalskem Vrhu na Banjški planoti, v času visoke cene pa s spuščanjem vode iz zgornjega bazena v Sočo proizvaja električno energijo.

Čeprav je vas majhna, ima svojo cerkev, trgovino, gasilski dom in pokopališče ter celo športno-kulturno-turistično društvo, katerega glavna dejavnost je organizacija amaterskih tekmovanj v balinanju, odbojki in malem nogometu ter tradicionalnega mednarodnega tekmovanja v kolesarskem spustu. Vaški zavetnik je sv. Martin, po čigar zaslugi Avčani pijejo svoje vino. Pravijo namreč, da prebivalci naselij, ki ležijo na višji nadmorski višini kot Avče, iz svojega grozdja ne morejo narediti drugega kot kislico. Ker do Avč in Ročinja, ki leži njim nasproti na desnem bregu Soče, še sega močan sredozemski vpliv, tam uspevajo ciprese, palme, lovor, kaki, rožmarin in druge sredozemske rastline. Precej hiš je praznih, saj so mladi odšli v mesta s trebuhom za kruhom, stari pa pomrli. Nekateri se vrnejo po upokojitvi, drugi pa prihajajo v vas kot lastniki hiš. Prav ti obnavljajo svoje stare domove. Tudi otroci Božič (trojčki Dragan, Miran in Zoran ter sestra Alenka) so se odločili, da obdržijo domačijo svojih staršev. Hišo so skupaj skoraj povsem obnovili, tako da ima vsaka družina svoj prostor.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 16. april 2020 / 07:53

Omejujejo delitev dobička

Kranj – V Banki Slovenije so zaradi posledic epidemije koronavirusa sprejeli ukrep, s katerim bankam in hranilnicam začasno omejujejo razdelitev dobičkov. Ukrep, ki bo predvidoma veljal eno leto, z...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 26. julij 2015 / 23:58

Nevarnost širjenja azijskega kozlička

Azijski kozliček je zelo nevaren škodljivec številnih lesnatih rastlin, med katerimi so pomembne gozdne drevesne vrste in gojene lesnate rastline.

Gospodarstvo / nedelja, 26. julij 2015 / 23:57

Občini priznal le navadno terjatev

Stečajni upravitelj Hadesa Trgovine Mirko Filipović Občini Komenda ni priznal izločitvene terjatve za del nedokončanega Centra Komenda, v katerega je občina vložila svoje zemljišče.

Gospodarstvo / nedelja, 26. julij 2015 / 23:56

Država se je ponovno zadolžila

Slovenija se je, že drugič letos, zadolžila za 1,25 milijarde evrov.

Železniki / nedelja, 26. julij 2015 / 23:53

Brez soglasja ni priključka

Bralec iz Martinj Vrha se zaradi nasprotovanja sorodnika, ki ne da soglasja za hišni priključek, ne more priklopiti na optično omrežje, čeprav so ga zgradili tudi z evropskimi sredstvi.

Preddvor / nedelja, 26. julij 2015 / 23:51

Jeseni še drugi del odločb

Še drugi del gospodinjstev v občini Preddvor se bo lahko kmalu priklopil na novo zgrajeno kanalizacijo in čistilno napravo.