Borovničeva sladica
Pa so nas končno spet obiskale, sladke male borovnice, ki so brez dvoma eden bolj zdravih in poceni sadežev. Le čas si moramo vzeti, da jih naberemo. Velja poudariti, da te borovnice iz gozda niso ''obogatene'' z nobenimi pesticidi ali podobnimi snovmi. Borovničeva sladica je dovolj dober razlog, da se odpravimo za eno uro v gozd in si tako priskrbimo potrebne borovnice.
Za borovničevo sladico potrebujemo: za podlago: 1 paket tiramisu piškotov, 1 zavitek instant kapučina, 2 žlici ruma; za borovničevo plast: 0,5 kg borovnic, 150 g želirnega sladkorja; za kremo: 200 g maskarpone sira, 200 g kisla smetane, 200 g sladke smetane, 1 vanilin strok, 1 limono, 2 žlici ruma, 3 žlice sladkorja, borovnice za posip.
Tiramisu piškote naložimo v pekač ali v pravokotno posodo. Kapučino pripravimo po navodilu in mu dodamo rum. Piškote enakomerno prelijemo s pripravljenim kapučinom. Borovnice stresemo v posodo, dodamo dve žlici vode in zavremo. Zmanjšamo temperaturo, kuhamo 10 minut in nato primešamo želirni sladkor. Kuhamo še 10 minut, nekoliko ohladimo ter s tem prelijemo piškote. Postavimo na hladno, da se ohladi. Med tem pripravimo kremo: v posodi zmešamo maskarpone sir, kislo smetano, semena iz vaniljinega stroka, sladkor, rum, naribamo limonino lupinico in prilijemo sok limone. Smetano stepemo in jo dodamo zmesi iz maskarponeja. Dobro premešamo. Nadev razporedimo po borovničevem prelivu. Nazadnje okrasimo še s svežimi borovnicami. Sladico postavimo za dve uri v hladilnik.
Nasvet: Velikost pekača ali posode, v kateri pripravljamo sladico, je približno 20 x 30 cm. Sladico lahko naredimo tudi v kozarcih. Če je namenjena otrokom, piškote namočimo s sadnim sokom ali kompotom, v kremi rum izpustimo.
Za podlago lahko tudi spečemo enostaven in zelo sočen biskvit, za katerega potrebujemo: 4 jajca, 4 žlice moke, 4 žlice sladkorja, 4 žlice pomarančnega soka.
Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake in sladkor penasto stepemo, da masa naraste na dvakratno količino. Dodamo 4 žlice pomarančnega soka in nato postopoma 4 žlice moke. Nazadnje vmešamo še sneg beljakov. Maso vlijemo v manjši pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 minut.