Borovničeva sladica

Pa so nas končno spet obiskale, sladke male borovnice, ki so brez dvoma eden bolj zdravih in poceni sadežev. Le čas si moramo vzeti, da jih naberemo. Velja poudariti, da te borovnice iz gozda niso ''obogatene'' z nobenimi pesticidi ali podobnimi snovmi. Borovničeva sladica je dovolj dober razlog, da se odpravimo za eno uro v gozd in si tako priskrbimo potrebne borovnice.

Za borovničevo sladico potrebujemo: za podlago: 1 paket tiramisu piškotov, 1 zavitek instant kapučina, 2 žlici ruma; za borovničevo plast: 0,5 kg borovnic, 150 g želirnega sladkorja; za kremo: 200 g maskarpone sira, 200 g kisla smetane, 200 g sladke smetane, 1 vanilin strok, 1 limono, 2 žlici ruma, 3 žlice sladkorja, borovnice za posip.

Tiramisu piškote naložimo v pekač ali v pravokotno posodo. Kapučino pripravimo po navodilu in mu dodamo rum. Piškote enakomerno prelijemo s pripravljenim kapučinom. Borovnice stresemo v posodo, dodamo dve žlici vode in zavremo. Zmanjšamo temperaturo, kuhamo 10 minut in nato primešamo želirni sladkor. Kuhamo še 10 minut, nekoliko ohladimo ter s tem prelijemo piškote. Postavimo na hladno, da se ohladi. Med tem pripravimo kremo: v posodi zmešamo maskarpone sir, kislo smetano, semena iz vaniljinega stroka, sladkor, rum, naribamo limonino lupinico in prilijemo sok limone. Smetano stepemo in jo dodamo zmesi iz maskarponeja. Dobro premešamo. Nadev razporedimo po borovničevem prelivu. Nazadnje okrasimo še s svežimi borovnicami. Sladico postavimo za dve uri v hladilnik.

Nasvet: Velikost pekača ali posode, v kateri pripravljamo sladico, je približno 20 x 30 cm. Sladico lahko naredimo tudi v kozarcih. Če je namenjena otrokom, piškote namočimo s sadnim sokom ali kompotom, v kremi rum izpustimo.

Za podlago lahko tudi spečemo enostaven in zelo sočen biskvit, za katerega potrebujemo: 4 jajca, 4 žlice moke, 4 žlice sladkorja, 4 žlice pomarančnega soka.

Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake in sladkor penasto stepemo, da masa naraste na dvakratno količino. Dodamo 4 žlice pomarančnega soka in nato postopoma 4 žlice moke. Nazadnje vmešamo še sneg beljakov. Maso vlijemo v manjši pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / četrtek, 25. julij 2013 / 12:40

Spomin na požig Kokre

Pri spomeniku v Kokri so se poklonili spominu žrtev iz leta 1942, ko so nemški okupatorji požgali vas Kokro, ustrelili več domačinov, druge pa poslali v nemška taborišča.

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 21. maj 2023 / 20:40

Kratko prozo v prvo vrsto

Po več pesniških zbirkah, ki so v petih letih obstoja izšle pri Layerjevi založbi, so v najbolj kulturnem mesecu leta na plan prišli Polževi razmisleki, antologija sodobne slovenske kratke pripovedi m...

GG Plus / nedelja, 21. maj 2023 / 20:39

Zadnje priče

»Videl sem, česar ne bi smel videti ... Česar človek ne bi smel videti. In bil sem majhen ... Videl sem vojaka, ki je tekel, in zdelo se mi je, da se je spotaknil. Padel je. Dolgo se je op...

Radovljica / nedelja, 21. maj 2023 / 20:36

Pesem iz tristotih grl

Koncert pevskih zborov gorenjskih upokojenskih društev je bil letos v Baročni dvorani Radovljiške graščine. Na sobotni prireditvi prejšnji teden je nastopilo enajst zborov, ki so srečanje zaključili s...

Gospodarstvo / nedelja, 21. maj 2023 / 13:23

Semen ne kupujmo na svetovnem spletu

S potovanj po svetu ne prinašamo domov rastlin, semen, plodov, zelenjave in cvetja, v njih se namreč lahko skrivajo rastlinske bolezni in škodljivci. Semen ne kupujemo ne svetovnem spletu, nikakor...

Medvode / nedelja, 21. maj 2023 / 13:22

Izbirajo ime za brv

Brv za kolesarje in pešce čez reko Savo želijo poimenovati z ustvarjalnim imenom.