Borovničeva sladica

Pa so nas končno spet obiskale, sladke male borovnice, ki so brez dvoma eden bolj zdravih in poceni sadežev. Le čas si moramo vzeti, da jih naberemo. Velja poudariti, da te borovnice iz gozda niso ''obogatene'' z nobenimi pesticidi ali podobnimi snovmi. Borovničeva sladica je dovolj dober razlog, da se odpravimo za eno uro v gozd in si tako priskrbimo potrebne borovnice.

Za borovničevo sladico potrebujemo: za podlago: 1 paket tiramisu piškotov, 1 zavitek instant kapučina, 2 žlici ruma; za borovničevo plast: 0,5 kg borovnic, 150 g želirnega sladkorja; za kremo: 200 g maskarpone sira, 200 g kisla smetane, 200 g sladke smetane, 1 vanilin strok, 1 limono, 2 žlici ruma, 3 žlice sladkorja, borovnice za posip.

Tiramisu piškote naložimo v pekač ali v pravokotno posodo. Kapučino pripravimo po navodilu in mu dodamo rum. Piškote enakomerno prelijemo s pripravljenim kapučinom. Borovnice stresemo v posodo, dodamo dve žlici vode in zavremo. Zmanjšamo temperaturo, kuhamo 10 minut in nato primešamo želirni sladkor. Kuhamo še 10 minut, nekoliko ohladimo ter s tem prelijemo piškote. Postavimo na hladno, da se ohladi. Med tem pripravimo kremo: v posodi zmešamo maskarpone sir, kislo smetano, semena iz vaniljinega stroka, sladkor, rum, naribamo limonino lupinico in prilijemo sok limone. Smetano stepemo in jo dodamo zmesi iz maskarponeja. Dobro premešamo. Nadev razporedimo po borovničevem prelivu. Nazadnje okrasimo še s svežimi borovnicami. Sladico postavimo za dve uri v hladilnik.

Nasvet: Velikost pekača ali posode, v kateri pripravljamo sladico, je približno 20 x 30 cm. Sladico lahko naredimo tudi v kozarcih. Če je namenjena otrokom, piškote namočimo s sadnim sokom ali kompotom, v kremi rum izpustimo.

Za podlago lahko tudi spečemo enostaven in zelo sočen biskvit, za katerega potrebujemo: 4 jajca, 4 žlice moke, 4 žlice sladkorja, 4 žlice pomarančnega soka.

Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake in sladkor penasto stepemo, da masa naraste na dvakratno količino. Dodamo 4 žlice pomarančnega soka in nato postopoma 4 žlice moke. Nazadnje vmešamo še sneg beljakov. Maso vlijemo v manjši pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 17. maj 2011 / 07:00

Ribe na žaru

Ribe dobivajo pri peki na žaru vse več privržencev.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 30. oktober 2008 / 07:00

Tudi Kroj v likvidacijo

Kranj - Po Ibi Kranj, Aquasavi, Gorenjskih oblačilih in Vezeninah Bled morda črna usoda čaka tudi škofjeloški Kroj. Podjetje je v prvih osmih mesecih ustvarilo za več kot pol mil...

Slovenija / četrtek, 30. oktober 2008 / 07:00

Po praznikih o mandatarju

Dva tedna sta minila od ustanovne seje državnega zbora, na kateri je bil za predsednika izvoljen Pavel Gantar iz stranke Zares. Kmalu po praznikih nova parlamentarna seja.

GG Plus / četrtek, 30. oktober 2008 / 07:00

Sedmica: Prazne marnje

V primerjavi z državnozborskimi volitvami pred štirimi leti in takratnim (zdaj že pokojnim) predsednikom države Janezom Drnovškom je aktualni predsednik Danilo Türk z imenovanjem mandatarja za se...

GG Plus / četrtek, 30. oktober 2008 / 07:00

Med sosedi 114

Dober večer sosed/Guten abend Nachbar je prireditev, ki jih na predvečer avstrijskega državnega praznika 26. oktobra prirejajo v krajih v dvojezičnem delu Koroške.

GG Plus / četrtek, 30. oktober 2008 / 07:00

Moj stari oče Luka

Stopinje skozi preteklost