Borovničeva sladica

Pa so nas končno spet obiskale, sladke male borovnice, ki so brez dvoma eden bolj zdravih in poceni sadežev. Le čas si moramo vzeti, da jih naberemo. Velja poudariti, da te borovnice iz gozda niso ''obogatene'' z nobenimi pesticidi ali podobnimi snovmi. Borovničeva sladica je dovolj dober razlog, da se odpravimo za eno uro v gozd in si tako priskrbimo potrebne borovnice.

Za borovničevo sladico potrebujemo: za podlago: 1 paket tiramisu piškotov, 1 zavitek instant kapučina, 2 žlici ruma; za borovničevo plast: 0,5 kg borovnic, 150 g želirnega sladkorja; za kremo: 200 g maskarpone sira, 200 g kisla smetane, 200 g sladke smetane, 1 vanilin strok, 1 limono, 2 žlici ruma, 3 žlice sladkorja, borovnice za posip.

Tiramisu piškote naložimo v pekač ali v pravokotno posodo. Kapučino pripravimo po navodilu in mu dodamo rum. Piškote enakomerno prelijemo s pripravljenim kapučinom. Borovnice stresemo v posodo, dodamo dve žlici vode in zavremo. Zmanjšamo temperaturo, kuhamo 10 minut in nato primešamo želirni sladkor. Kuhamo še 10 minut, nekoliko ohladimo ter s tem prelijemo piškote. Postavimo na hladno, da se ohladi. Med tem pripravimo kremo: v posodi zmešamo maskarpone sir, kislo smetano, semena iz vaniljinega stroka, sladkor, rum, naribamo limonino lupinico in prilijemo sok limone. Smetano stepemo in jo dodamo zmesi iz maskarponeja. Dobro premešamo. Nadev razporedimo po borovničevem prelivu. Nazadnje okrasimo še s svežimi borovnicami. Sladico postavimo za dve uri v hladilnik.

Nasvet: Velikost pekača ali posode, v kateri pripravljamo sladico, je približno 20 x 30 cm. Sladico lahko naredimo tudi v kozarcih. Če je namenjena otrokom, piškote namočimo s sadnim sokom ali kompotom, v kremi rum izpustimo.

Za podlago lahko tudi spečemo enostaven in zelo sočen biskvit, za katerega potrebujemo: 4 jajca, 4 žlice moke, 4 žlice sladkorja, 4 žlice pomarančnega soka.

Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake in sladkor penasto stepemo, da masa naraste na dvakratno količino. Dodamo 4 žlice pomarančnega soka in nato postopoma 4 žlice moke. Nazadnje vmešamo še sneg beljakov. Maso vlijemo v manjši pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 7. julij 2018 / 17:15

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 24. januar 2013 / 07:00

Urška Žolnir 2012

Pred kratkim so v ljubljanski operni hiši razglasili Slovenko leta 2012. Tokrat je bila prireditev jubilejna, saj smo dobili že 25. Slovenko leta. Častni naziv je prejela judoistka Urška Žolnir, prva...

Nasveti / četrtek, 24. januar 2013 / 07:00

Veliki biser za veliko zdravja

Prejšnji teden smo kljub nekaterim pomislekom zagnano zobali česen in to kakopak počnemo še naprej. Tokrat pa zarežimo še v njegovo bližnjo biserno sorodnico, ki nas bo spravila do solz. A se sploh ne...

Prosti čas / četrtek, 24. januar 2013 / 07:00

Spoznala sta se na poroki

Tončka in Janez Vrtač z Visokega pri Kranju sta dopolnila pet desetletij skupne življenjske poti.

Kronika / četrtek, 24. januar 2013 / 07:00

Težave s prednostjo in z zatrpanimi potmi

Lani so kranjski poklicni gasilci opravili 750 intervencij, pogosto naletijo na ovire pri dostopu do požarišča.

Zanimivosti / četrtek, 24. januar 2013 / 07:00

Pripravili so koline po starem

Člani Turističnega društva Komenda so v Koželjevi domačiji pripravili praznik kolin in tako že četrto leto zapored številnim obiskovalcem predstavili praznik, ki je nekdaj veljal za enega največjih na...