Borovničeva sladica

Pa so nas končno spet obiskale, sladke male borovnice, ki so brez dvoma eden bolj zdravih in poceni sadežev. Le čas si moramo vzeti, da jih naberemo. Velja poudariti, da te borovnice iz gozda niso ''obogatene'' z nobenimi pesticidi ali podobnimi snovmi. Borovničeva sladica je dovolj dober razlog, da se odpravimo za eno uro v gozd in si tako priskrbimo potrebne borovnice.

Za borovničevo sladico potrebujemo: za podlago: 1 paket tiramisu piškotov, 1 zavitek instant kapučina, 2 žlici ruma; za borovničevo plast: 0,5 kg borovnic, 150 g želirnega sladkorja; za kremo: 200 g maskarpone sira, 200 g kisla smetane, 200 g sladke smetane, 1 vanilin strok, 1 limono, 2 žlici ruma, 3 žlice sladkorja, borovnice za posip.

Tiramisu piškote naložimo v pekač ali v pravokotno posodo. Kapučino pripravimo po navodilu in mu dodamo rum. Piškote enakomerno prelijemo s pripravljenim kapučinom. Borovnice stresemo v posodo, dodamo dve žlici vode in zavremo. Zmanjšamo temperaturo, kuhamo 10 minut in nato primešamo želirni sladkor. Kuhamo še 10 minut, nekoliko ohladimo ter s tem prelijemo piškote. Postavimo na hladno, da se ohladi. Med tem pripravimo kremo: v posodi zmešamo maskarpone sir, kislo smetano, semena iz vaniljinega stroka, sladkor, rum, naribamo limonino lupinico in prilijemo sok limone. Smetano stepemo in jo dodamo zmesi iz maskarponeja. Dobro premešamo. Nadev razporedimo po borovničevem prelivu. Nazadnje okrasimo še s svežimi borovnicami. Sladico postavimo za dve uri v hladilnik.

Nasvet: Velikost pekača ali posode, v kateri pripravljamo sladico, je približno 20 x 30 cm. Sladico lahko naredimo tudi v kozarcih. Če je namenjena otrokom, piškote namočimo s sadnim sokom ali kompotom, v kremi rum izpustimo.

Za podlago lahko tudi spečemo enostaven in zelo sočen biskvit, za katerega potrebujemo: 4 jajca, 4 žlice moke, 4 žlice sladkorja, 4 žlice pomarančnega soka.

Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake in sladkor penasto stepemo, da masa naraste na dvakratno količino. Dodamo 4 žlice pomarančnega soka in nato postopoma 4 žlice moke. Nazadnje vmešamo še sneg beljakov. Maso vlijemo v manjši pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 7. julij 2020 / 10:53

Volk pokončal kozi, medvedje še mirujejo

Bled – Volkovi in medvedje so letos na Zgornjem Gorenjskem doslej povzročili le eno škodo. Kot je povedal Blaž Černe iz blejske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije, je bilo to sredi junija, k...

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 5. junij 2008 / 07:00

Dupljanke pele v Komnu

Duplje - Ženski pevski zbor Dupljanke iz Dupelj je konec maja pel v Komnu na Krasu, kamor jih je povabil tamkajšnji pevski mešani pevski zbor Cominum, ki praznuje desetletnico de...

Radovljica / četrtek, 5. junij 2008 / 07:00

Zgodovinski uspeh mladih košarkarjev

Mladinska ekipa Košarkarskega kluba Radovljica se je prek kvalifikacij spet uvrstila v prvo ligo.

Radovljica / četrtek, 5. junij 2008 / 07:00

Velika izenačenost ekip

V medobčinski ligi malega nogometa je v vseh štirih skupinah na vrhu lestvice dokaj izenačeno, saj ni ekipe, ki bi posebej izstopala.

Splošno / četrtek, 5. junij 2008 / 07:00

V Alpski šoli

Smučarski klub Radovljica ima Alpsko šolo, ki jo vodi Bojan Kavčič.

Radovljica / četrtek, 5. junij 2008 / 07:00

Zaključek univerze za starejše

Radovljica - Ljudska univerza Radovljica je udeležence tečajev Univerze za tretje življenjsko obdobje v petek, 23. maja, povabila na zaključno predavanje in podelitev potrdil o o...