Kosilo so ženske v vigenjcih kuhale kar med delom. S kovaško malico, žganci in mlekom so se okrepčali tudi obiskovalci tokratnega Kovaškega šmarna.

Praznovali Kovaški šmaren

Minuli konec tedna je v Kropi potekal dvajseti Kovaški šmaren, v okviru katerega so se odvijali različni kulturni, športni in družabni dogodki ter prikazi nekdanjega dela in življenja v kovaški Kropi.

Kropa – Kroparji so z dvajsetim Kovaškim šmarnom spet obudili staro kovaško življenje ter domačine in obiskovalce popeljali skozi pestro zgodovino svojega kraja, ki velja za zibelko kovaštva. Že v petek so na Šolarjevem travniku postavili oglarsko kopo, ob vigenjcu Vice pa peč za taljenje železove rude. Osrednja prireditev Kovaškega šmarna se je odvijala v soboto, ko so preko celega dne potekali prikazi nekdanjega življenja v kovaški Kropi, tradicionalni pohod na Jamnik in turnir v košarki, prikazi različnih tradicionalnih obrti in jamarskih dejavnosti. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi Muzejsko hišo Fovšaritnico in Kovaški muzej, novost letošnje prireditve pa je bilo odprtje razstave Fotografskega društva Radovljica in razstavljeni izdelki javnega razpisa za izdelavo umetnokovaškega izdelka na Kovaškem šmarnu 2016.

Namen vsakoletne prireditve je med drugimi prikaz težkega dela in življenja kroparskih kovačev, kar so prikazovali v vigenjcu Vice, ki velja za edino v celoti ohranjeno kovačnico za ročno kovanje žebljev. Kovaške družine so v vigenjcih preživele dobršen del svojih dni, saj so bile zaradi slabega gmotnega položaja primorane kovati ves dan. »V vigenjcih so delale tudi ženske in otroci. Že tretji dan po porodu se je ženska morala vrniti v vigenjc, kjer je poleg kovanja tudi dojila otroka in kuhala kosilo. Kosilo se je kuhalo med delom, saj so imeli lonec postavljen kar na ognjišču, vanj pa so dajali, kar so imeli. Kovači so jedli večinoma krompir, polento in žgance, včasih pa tudi žonto, ki je nekakšen jetrni golaž. Zaradi težkega dela, delovnih razmer in slabe hrane so kovači umirali zgodaj. Povprečna življenjska doba je bila le 36 let,« je povedal Silvo Jelenc, ki je na tokratnem Kovaškem šmarnu v vigenjcu Vice ročno koval žeblje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

Jedi za poletne dni

Hobotnica v solati Sestavine: 50 dag hobotnice, pol dl oljčnega olja, pol dl jabolčnega kisa, 3 stroki česna, 1 vejica peteršilja, sol, poper. Pripra...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Za novo leto avto

Jekleni konjiček po izboru žensk, atomična Špela ima nov avto, estradniki se pojavljajo na koledarjih, Oton Župančič bi bil ponosen, Omar Naber je postal platinast, milijonta potnica pa je letela v Mo...

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Novincev ne bo manjkalo

Spomladi se obeta veliko novih, zanimivih štirikolesnih novosti v vseh razredih. Novomeški Revoz prvič med "pravimi" proizvajalci.

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Vrednost elegance

Test: Audi A3 1.9 TDI Ambiente

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Prostočasnik: Voščilnice v prazničnem albumu

Pred časom je začela izhajati revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa Prostočasnik. Izdaja Zima 2006 prinaša veliko idej, ki popestrijo letni čas in praznične dneve – podrobno s...

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Pehta ozdravila Božička

Božiček gozdnim živalim obljubi darila, če se bodo poboljšale. Vse se na moč trudijo, a na koncu presenečeno ugotovijo, da je dobri mož zbolel. Kaj storiti?