
Vesela triletnica
Znana Vila Podvin iz Mošenj je praznovala tretji rojstni dan.
Rojstnodnevno zabavo so tokrat pripravili na nedeljo, jo obogatili z dogajanjem, kakršnega so njeni obiskovalci vajeni največkrat prvo soboto v mesecu, ko gostijo pravo malo tržnico; pa s kosilom, ki so ga nadgradili tudi s prazničnim jedilnikom s šestimi hodi. Tako smo na enem kupu naleteli na zanimive ponudnike, ki jim je skupna biodinamika. Predstavilo se je namreč nekaj članov združenja Demeter Slovenija.
Biodinamika ni le sonaravni način kmetovanja, temveč način življenja, razmišljanja in dojemanja sveta okoli nas.
Predstavili so se vinarji, spoznali pa smo tudi jagode iz Artič in sir iz Podlipe v občini Izlake. Kmetije iz združenja Demeter so hkrati nosilci ekološkega certifikata in certifikata Demeter. Seveda sta najbolj prepoznavna člana Vile Marcela Klofutar in chef Uroš Štefelin, ki je bil s svojo kulinariko znan že na Bledu, od koder sta se preselila na obrobje, kot pravi Marcela. Tu je pač drugače. Ko sta bila na Bledu, je bilo lažje. »Na periferiji moraš veliko več delati, da privabiš goste.« Nikoli ni dvomila o uspehu. Včasih, pravi, sedi na vrtu Vile in razmišlja, v kaj sta se takrat podala ter da ni prepričana, ali bi se še enkrat 'spustila' v ta projekt. Njuna vizija je bila in ostaja dolgoročna: da Slovenci postanejo ponosnejši in samozavestnejši, da s pomočjo dogodkov povezovanj, vsega, kar Vila nudi, poudarijo slovensko in to najprej predstavijo domačemu gostu, da Slovenci spoznajo, kaj sploh imajo, in začnejo to ceniti.
Marcela in Uroš imata dolgoletne izkušnje v turizmu, spoznala sta velike in male sisteme, in ker razmišljata dolgoročno, strateško in sistemsko, svoje znanje delita tudi z drugimi.