Tagine

Tagine je arabska jed, ki jo pripravljajo v posebni glineni posodi, imenovani tagine. Ta recept je prilagojen tako, da približek te jedi lahko pripravimo doma. Namesto tagina uporabimo navaden vok ali podobno posodo, zelenjavo in začimbe pa prilagodimo.

Za tagine potrebujemo: 4 razpolovljena piščančja stegna s kožo, 2 žlici olivnega olja, 3-krat po 2 ščepca soli, 1 čebulo, 1 dl vode, 2 ščepca popra.

Začimbe: 2 žlički mlete rdeče paprike, 1 žlička mlete kumine, 1 žlička ingverja, 1 žlička kurkume, 1 žlička cimeta, 1 žlička žafrana, ščepec mletega kajenskega popra.

Zelenjava: 3 korenčke, 5 krompirjev, 2 zeleni papriki, 15 izkoščičenih oliv, 1 paradižnik.

Piščančje meso operemo in osušimo. Začimbe v skledi dobro premešamo ter v tej mešanici povaljamo piščančje meso. To pustimo počivati 1 uro. V tažinu (voku) segrejemo olivno olje, na njem popečemo piščančje meso, tako da je obrnjeno s kožo navzdol. Meso na rahlo osolimo in pečemo 5 minut. Primešamo na kocke narezano čebulo in česen, pokrijemo ter kuhamo 15 minut. Meso obrnemo, ga zalijemo z decilitrom tople vode, posolimo z dvema ščepcema soli. Čez to položimo večje podolgovate olup­ljene kose krompirja, korenja, paradižnika in paprike (iz zelenjave naredimo nekakšno piramido, tako da je v notranjosti zelenjava, ki se kuha dalj časa, in zunaj zelenjava, ki se kuha manj časa). Po vrhu razporedimo na kolesa narezan paradižnik, posujemo z olivami, popopramo in posolimo. Vse skupaj najprej kuhamo na visoki temperaturi, dokler voda ne zavre. Nato temperaturo znižamo, pokrijemo in kuhamo še, dokler se zelenjava ne zmehča – vsaj dve uri.

Nasvet: Na koncu kuhamo vsaj dve uri. Če bomo čas kuhanja na nizki temperaturi še podaljšali (lahko tudi za celo uro), se bodo okusi še bolj izoblikovali in postali še bolj polni. Priporočljivo je, da jed, preden jo postrežemo, stoji v zaprti posodi še približno pol ure. Jed postrežemo zraven kuskusa. Uporabimo lahko tudi druge dele in vrste mesa. Prav tako prilagodimo zelenjavo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorje / ponedeljek, 24. junij 2024 / 07:22

Dan odprtih vrat v soteski Vintgar

Gorje – Jutri, v torek, 25. junija, bodo v Vintgarju državni praznik počastili z dnevom odprtih vrat, ki so ga poimenovali Praznik narave. Obiskovalce bodo sprejeli ob 10.30 na centralnem parkirišč...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Skakalci na poletne tekme

Z današnjimi večernimi kvalifikacijami se v Hinterzartnu začenja Poletna velika nagrada v smučarskih skokih, v Nemčiji pa ne bodo manjkali naši orli.

Kultura / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Velika narava dveh

Lancovo - Galerija Brigita na Lancovem nad Radovljico z vmesnim premorom deluje že skoraj 20 let, vsako leto pa njena lastnica, akademska slikarka Brigita Požegar - Mulej v njej...

Kronika / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Ostali brez letalskih vozovnic

Oškodovanki nista poleteli na Tajsko, ker preko spleta plačanih letalskih vozovnic sploh nista prejeli.

Gospodarstvo / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Sibo: v 15 letih dve tovarni

V podjetju Sibo so programe tehničnih komponent in zapiral nadgradili s čisto proizvodnjo za farmacijo in medicino. V letu in pol bodo svoj promet podvojili.

Kranj / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Najprej obup, sedaj veselje

Petčlanska družina Jagodic-Kaštrun, ki je sredi maja po požaru ostala brez svojega doma, se je v torek vselila nazaj v prenovljeno najemniško stanovanje na Planini.