Tagine

Tagine je arabska jed, ki jo pripravljajo v posebni glineni posodi, imenovani tagine. Ta recept je prilagojen tako, da približek te jedi lahko pripravimo doma. Namesto tagina uporabimo navaden vok ali podobno posodo, zelenjavo in začimbe pa prilagodimo.

Za tagine potrebujemo: 4 razpolovljena piščančja stegna s kožo, 2 žlici olivnega olja, 3-krat po 2 ščepca soli, 1 čebulo, 1 dl vode, 2 ščepca popra.

Začimbe: 2 žlički mlete rdeče paprike, 1 žlička mlete kumine, 1 žlička ingverja, 1 žlička kurkume, 1 žlička cimeta, 1 žlička žafrana, ščepec mletega kajenskega popra.

Zelenjava: 3 korenčke, 5 krompirjev, 2 zeleni papriki, 15 izkoščičenih oliv, 1 paradižnik.

Piščančje meso operemo in osušimo. Začimbe v skledi dobro premešamo ter v tej mešanici povaljamo piščančje meso. To pustimo počivati 1 uro. V tažinu (voku) segrejemo olivno olje, na njem popečemo piščančje meso, tako da je obrnjeno s kožo navzdol. Meso na rahlo osolimo in pečemo 5 minut. Primešamo na kocke narezano čebulo in česen, pokrijemo ter kuhamo 15 minut. Meso obrnemo, ga zalijemo z decilitrom tople vode, posolimo z dvema ščepcema soli. Čez to položimo večje podolgovate olup­ljene kose krompirja, korenja, paradižnika in paprike (iz zelenjave naredimo nekakšno piramido, tako da je v notranjosti zelenjava, ki se kuha dalj časa, in zunaj zelenjava, ki se kuha manj časa). Po vrhu razporedimo na kolesa narezan paradižnik, posujemo z olivami, popopramo in posolimo. Vse skupaj najprej kuhamo na visoki temperaturi, dokler voda ne zavre. Nato temperaturo znižamo, pokrijemo in kuhamo še, dokler se zelenjava ne zmehča – vsaj dve uri.

Nasvet: Na koncu kuhamo vsaj dve uri. Če bomo čas kuhanja na nizki temperaturi še podaljšali (lahko tudi za celo uro), se bodo okusi še bolj izoblikovali in postali še bolj polni. Priporočljivo je, da jed, preden jo postrežemo, stoji v zaprti posodi še približno pol ure. Jed postrežemo zraven kuskusa. Uporabimo lahko tudi druge dele in vrste mesa. Prav tako prilagodimo zelenjavo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 15. avgust 2019 / 10:26

Balinarskih štirideset let

Balinarji Čirč so praznovali štirideset let delovanja.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 11. april 2011 / 07:00

Baročno kosilo in Hitov žur

Domžalski Radio Hit je praznoval 18. rojstni dan, radovljiški dijaki pa so za vrstnike iz Kranja pripravili baročno kosilo.

Kamnik / ponedeljek, 11. april 2011 / 07:00

Bodo vrtec uredili v OŠ 27. julija?

Kamnik - Občina Kamnik, ki je pred nekaj tedni odprla vrtec Kamenček za 78 otrok, nadaljuje intenzivno reševanje problematike predšolske vzgoje, saj bo malčkov, ki bodo jeseni os...

Prosti čas / ponedeljek, 11. april 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Že kar nekaj časa sem v kriznem obdobju. Veliko sanjam. Stojim z nožem v roki v svojem stanovanju umazana s krvjo. Umorila in zaklala sem vse svoje družinske člane, razen svoje matere, ki je...

Humor / ponedeljek, 11. april 2011 / 07:00

Lviv, tudi malo slovenski

Ko se dve leti kasneje spet spominjam Lviva, mi postane žal, da v njem nismo ostali vsaj dva, tri dni. Žal nas je čas priganjal, mesto s svojimi znamenitostmi pa bo že moralo počakati do prihodnjič.

Nasveti / ponedeljek, 11. april 2011 / 07:00

Vrh z razglednim stolpom

Resevna (682 m) - Tokrat nas bo pot vodila na vrh, ki je tudi del Slovenske planinske poti. Torej, če zbiramo žige, se bomo morali povzpeti tudi na naš današnji izbrani izlet. Ime je dobil po resju, k...