Tagine
Tagine je arabska jed, ki jo pripravljajo v posebni glineni posodi, imenovani tagine. Ta recept je prilagojen tako, da približek te jedi lahko pripravimo doma. Namesto tagina uporabimo navaden vok ali podobno posodo, zelenjavo in začimbe pa prilagodimo.
Za tagine potrebujemo: 4 razpolovljena piščančja stegna s kožo, 2 žlici olivnega olja, 3-krat po 2 ščepca soli, 1 čebulo, 1 dl vode, 2 ščepca popra.
Začimbe: 2 žlički mlete rdeče paprike, 1 žlička mlete kumine, 1 žlička ingverja, 1 žlička kurkume, 1 žlička cimeta, 1 žlička žafrana, ščepec mletega kajenskega popra.
Zelenjava: 3 korenčke, 5 krompirjev, 2 zeleni papriki, 15 izkoščičenih oliv, 1 paradižnik.
Piščančje meso operemo in osušimo. Začimbe v skledi dobro premešamo ter v tej mešanici povaljamo piščančje meso. To pustimo počivati 1 uro. V tažinu (voku) segrejemo olivno olje, na njem popečemo piščančje meso, tako da je obrnjeno s kožo navzdol. Meso na rahlo osolimo in pečemo 5 minut. Primešamo na kocke narezano čebulo in česen, pokrijemo ter kuhamo 15 minut. Meso obrnemo, ga zalijemo z decilitrom tople vode, posolimo z dvema ščepcema soli. Čez to položimo večje podolgovate olupljene kose krompirja, korenja, paradižnika in paprike (iz zelenjave naredimo nekakšno piramido, tako da je v notranjosti zelenjava, ki se kuha dalj časa, in zunaj zelenjava, ki se kuha manj časa). Po vrhu razporedimo na kolesa narezan paradižnik, posujemo z olivami, popopramo in posolimo. Vse skupaj najprej kuhamo na visoki temperaturi, dokler voda ne zavre. Nato temperaturo znižamo, pokrijemo in kuhamo še, dokler se zelenjava ne zmehča – vsaj dve uri.
Nasvet: Na koncu kuhamo vsaj dve uri. Če bomo čas kuhanja na nizki temperaturi še podaljšali (lahko tudi za celo uro), se bodo okusi še bolj izoblikovali in postali še bolj polni. Priporočljivo je, da jed, preden jo postrežemo, stoji v zaprti posodi še približno pol ure. Jed postrežemo zraven kuskusa. Uporabimo lahko tudi druge dele in vrste mesa. Prav tako prilagodimo zelenjavo.