Člani kuharske ekipe Fear of the Dark / Foto: A. B.

Spet je dišalo po golažu

Golažijada je kuharsko družabno tekmovanje, na katerega se prijavijo ekipe iz Škofje Loke, njene ožje in širše okolice. Pomerijo se v kuhanju govejega golaža. Jed pripravljajo v kotlu na odprtem ognju.

Mladinski svet Škofje Loke je v soorganizaciji z Rodom svobodnega Kamnitnika na sotočju obeh Sor pred taborniškim domom v Škofji Loki v nedeljo organiziral Golažijado 2016. Glavni pobudnik dogajanja Krištof Ramovš pove, da je Golažijada sicer tradicionalna, a so bila vmes tudi leta, ko je ni bilo. Mladinci so njeno organizacijo prevzeli v svoje roke pred dvema letoma, njen začetek pa sega nekako v leto 1999.

Maja Ručigaj, ki je sicer s Koroške Bele, Ločan je njen njen fant, Martin Trampuš, pravi, da je bila to njena že šestnajsta Golažijada. Skupaj z Martinom sta bila del kuharske ekipe Fear of the Dark, ki je lani pristala na nehvaležnem drugem mestu, letos pa je – kot drugih devet ekip – ponovno poskusila osvojiti naziv najboljšega. Martin pove, da je končni kuharski izdelek sicer pomemben, vendar največ štejeta dobra družba in zabava. Letos se je torej v kuhanju golaža pomerilo deset skupin, čeprav se še spominjajo časov, ko se je na Golažijado prijavilo kar 35 skupin.

Kilogram govejega bočnika, kilogram čebule in kruh je tekmovalnim ekipam priskrbel organizator, drugo je bilo prepuščeno njihovi domišljiji, znanju in izkušnjam. Vsaka ekipa je verjela v svoj kuharski 'X-faktor'. Uporaba krompirja ali česa podobnega ni bila dovoljena, so pa skupine imele proste roke pri uporabi začimb. Lani so slavile Vesele nogice – in tudi letos jim je uspelo. Tako pokal, imenovani zlati kotel, ni menjal lastnika. Vesele nogice ga imajo v lasti že od leta 2012, na Golažijadi pa sodelujejo od leta 2007. Z nekaj prekinitvami je to že njihova tretja zaporedna zmaga. In ravno to je zanimivo, da je komisija med oddanimi vzorci ponovno izbrala njihov golaž, saj dobi predse le krožnike, označene s številkami. Člani komisije, ki so anonimni, ne vedo, čigav golaž okušajo, in svoje glasove namenijo številki oziroma krožniku. Poleg okusa točke prineseta še videz in aroma. Očitno res drži, da je treba biti previden tudi pri zaporedju dodajanja začimb in praženju čebule. Natančen pogled na kurišča tekmovalnih ekip pa je razkril, da se med seboj razlikujejo tudi po načinu nalaganja polen na ogenj pod kotlom.

A če povzamemo bistvo: važno je, da v tekmovanju prav vsi udeleženci uživajo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 16. maj 2008 / 07:00

Že finale je bil podvig

Nogometaši škofjeloške Šole za strojništvo so v finalu ŠKL nogomet sicer morali priznati premoč Ljutomerčanov, vendar pa so prepričani, da je bilo že igranje v finalu zanje letos pravi podvig.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 8. avgust 2024 / 22:52

Pošta

V vrečko sva nasuli nekaj peska in trpotčevih listov, ki je rasel pred hišo. Pod poštni nabiralnik sva postavili poleno, da sva ga lahko dosegli, vanj pa skozi režo s težavo porinili najin...

Preddvor / četrtek, 8. avgust 2024 / 16:57

Zaživel sistem izposoje koles

Preddvor – V sklopu projekta LAS Gorenjska košarica Gorenjska na kolesu je tudi Občina Preddvor pristopila k izgradnji električne kolesarnice, in sicer na parkirišču trgovine Mercator sredi Preddvo...

Kranjska Gora / četrtek, 8. avgust 2024 / 16:56

Ob tako prijetnem druženju tudi spomini oživijo

Eden lepših dogodkov županovanja, še posebno v dneh praznovanja občinskega praznika, je srečanje kranjskogorske županje Henrike Zupan z občani, ki so ali še bodo letos dopolnili devetdeset let.

Razvedrilo / četrtek, 8. avgust 2024 / 16:55

Suški trubadur na Pungertu

Kranj – V Kranj ponovno prihaja Tomaž Hostnik, kantavtor, šansonjer in pesnik, ki je napisal več kot sto skladb in besedil v slovenskem jeziku. Za svoje ustvarjanje je na 14. mednarodnem f...

Kronika / četrtek, 8. avgust 2024 / 16:46

Ustavljanje izjemno nevarno

V poletnih mesecih je na slovenskih avtocestah več prometa in posledično se lahko zgodi tudi več okvar vozil. V družbi Dars in na Agenciji za varnost prometa opozarjajo, da je ustavljanje na odstavnem...