
Ne ustrašijo se prav nobenega izziva
Februarja letos smo lahko na Planet TV začeli s spremljanjem prve sezone kuharskega šova Glej, kdo kuha, včeraj pa smo gledali že enajsto oddajo druge sezone. V šovu nas s svojim znanjem navdušujejo mladi kuharji, stari med deset in štirinajst let. Oddajo vodi Katarina Mala, male in velike kuharje pa usmerja šef Branko Podmenik.
Glej, kdo kuha je kuharska oddaja, v kateri v bistvu kuhajo otroci, pri izzivu pa jim pomagajo znana imena slovenske estrade. V vsaki oddaji tako spremljamo dva kuharska para, v katerem seveda večji del odgovornosti nosi mladi šef. Njegov pomočnik in vajenec pa je slovenski estradnik, ki pa si ga mladi šef izbere sam. Tista dvojica, ki se pri nalogi odreže bolje, se potem uvrsti v naslednjo oddajo, kjer se spopade z novim kuharskih parom in novim kuharskim izzivom.
»Šov je poseben tudi zato, ker bodo zvezdniški kuharji nastopili v vlogi, ki je niso ravno vajeni. Postavljeni bodo namreč v podrejen položaj,« je pred začetkom prve sezone povedala voditeljica šova Katarina Mala, ki jo je večina poznala bolj v vlogi pevke.
Male in velike kuharje usmerja kuharski mojster Branko Podmenik, nekdanji član kuharske reprezentance, pedagog in promotor slovenske kuhinje. Na koncu tudi odloči, kdo je zmagovalni par.
Druga sezona šova Glej, kdo kuha pa se je začela sredi maja. Včeraj ste lahko spremljali že enajsto oddajo, dogajanje se prevesilo v drugo polovico. V drugi sezoni mladim in energičnim šefom pomagajo Jernej Tozon, Anika Horvat, Dare Kaurič, Vili Resnik, Špela Grošelj, Jana Koteska, Ula Furlan, Ranko Babič, Nejc Simšič in druga domača zvezdniška imena.
Kuharski mojster Branko Podmenik pred začetkom predvajanja prve sezone: »Z otroki imam kar nekaj izkušenj. Mladi kuharji, ki sem jih spoznal med pripravami na oddajo Glej, kdo kuha, pa so me navdušili tako z znanjem kot z motivacijo. Vedo, da kuhanje ni igra in da je pri delu treba upoštevati precej stroga pravila, tako pri higieni kot pri pripravi. Moje delo bo vse prej kot lahko. Odločale bodo najmanjše podrobnosti.«
In kaj je Podmenik ugotovil v času sodelovanja v šovu?
»Mali chefi se kuharskih tehnik in postopkov zelo uspešno lotevajo po občutku. Niso obremenjeni z nekakšnimi ukalupljenimi navadami in veliko eksperimentirajo. Ne ustrašijo se nenavadnih kombinacij živil. Presenetljivo dobro poznajo sestavine; tudi takšne, ki so dokaj nenavadne v vsakdanji kuhinji. Se pa kuharske sposobnosti posameznih otrok precej razlikujejo. Dosti več znanja imajo otroci, ki izhajajo iz družin, kjer imajo doma 'živo kuhinjo'. Receptov se držijo dosledno, mogoče celo nekoliko preveč, in se je včasih pred začetkom kuhanja z njimi pogovoriti o možnosti uporabe kakšnega dodatnega živila, ker na tak način jed lahko izboljšajo. Bližja jim je priprava sladic in testenin, kar se pa kreativnosti na krožnikih tiče, je pa zelo različno: s kreativnostjo imajo nekateri kar nekaj težav, načeloma pa so bolj ustvarjalna dekleta.«