Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

Krajani proti onesnaževalcu

Krajani obeh Dobrav, Dobravšc, Todraža, Bačen in Žirovskega Vrha Sv. Urbana v gospodarski coni ne želijo okolju neprijaznih dejavnosti.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 17. april 2024 / 20:58

Subvencija tudi za e-kolesa

Država bo nakupe električnih koles spodbudila s tridesetodstotnimi subvencijami, s čimer želi državljane spodbuditi, da za krajše razdalje namesto avtomobila uporabljajo bolj trajnostne oblike prevoza...

Nasveti / sreda, 17. april 2024 / 20:57

Sladki ali slani prigrizki

V hitrem tempu življenja so prigrizki, ki nas napolnijo z energijo, nepogrešljivi. Še posebej taki, ki so hranljivi in tudi okusni.Za pripravo presnih čokoladnih kroglic potrebujemo: 200 g s...

GG Plus / sreda, 17. april 2024 / 20:56

Zaprta v temačni kleti

»Sestra je imela zaradi nesreče veliko zdravstvenih težav, zato je bil oče do nje vsaj malo prizanesljiv. V letih, ki so sledila, sem bila jaz tista, na kateri je sproščal svoje pijanske f...

Razvedrilo / sreda, 17. april 2024 / 20:56

Nova zgodba, nov začetek

Pumpa pub v Tupaličah pri Preddvoru piše novo zgodbo: odslej bo to projekt družine Krč, vodenje lokala pa so zaupali družinskemu članu Urbanu Krču. Tisto aprilsko torkovo dopoldne, ko je pub na nov...

Gospodarstvo / sreda, 17. april 2024 / 20:55

Uničevanje mejic in grmišč

Lovska inšpekcija opaža, da se je v spomladanskem obdobju zelo povečalo sekanje mejic in grmišč ter uničevanje zarasti ob vodotokih, prav tako pa tudi kurjenje starega travinja.