Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 5. maj 2007 / 07:00

Dan tabornikov

Kranj - Ob dnevu Zemlje in dnevu tabornikov je Rod Stražnih ognjev ob svoji 55-letnici organiziral tradicionalni taborniški festival. Kranj so popestrili s pionirskimi o...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 21. maj 2007 / 07:00

Novi učenci v podmladku

Podljubelj - Krajevna organizacija Rdečega križa v Podljubelju je pripravila v domu krajanov sprejem za člane, ki so starejši od 80 let. Povabili so jih kar dvajset, k...

Zanimivosti / ponedeljek, 21. maj 2007 / 07:00

S sedežnico na vrh Vitranca

Kranjska Gora - V soboto je pričela voziti sedežnica na vrh Vitranca. Kot so sporočili iz RTC Žičnice Kranjska Gora, bo do 22. junija vozila ob petkih, sobot...

Zanimivosti / ponedeljek, 21. maj 2007 / 07:00

Gasilci z novim praporom

Križ pri Komendi - Na Križu pri Komendi, kjer domačini radi rečejo – 'Kdor ni gasilec, ni Križan! – je bilo v soboto zelo slovesno. Cela vas je namreč praznovala skupa...

Zanimivosti / ponedeljek, 21. maj 2007 / 07:00

Mozaiki s Plečnikovimi motivi

Mengeš - Mestni muzej Mengeš je minuli petek ob mednarodnem dnevu muzejev in Plečnikovem letu pripravil zelo izvirno likovno delavnico, ki je privabila številne Mengšane in tudi...

Zanimivosti / ponedeljek, 21. maj 2007 / 07:00

Mladi srbski folkloristi navdušili

Sora - V soboto je bilo v Domu krajanov v Sori tradicionalno mednarodno srečanje otroških folklornih skupin. Poleg domačih mladih fokloristov iz KUD Oton Župančič Sora sta pred š...