Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / petek, 9. december 2011 / 07:00

Slovenski podeželski parlament

Ob dvajsetletnici Republike Slovenije je bilo že veliko slovesnosti. V sredo jo je na svoj poseben in izviren način počastilo tudi slovensko podeželje: "uboga gmajna" se je zbrala in sklenila, da odsl...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 25. avgust 2016 / 17:47

Jahanje – rekreacija za dušo in telo

»Kdor aktivno jaha, ve, kakšne bolečine v mišicah so lahko že po polurnem treningu dresure. Inštruktorji pogosto slišimo komentarje, kako je jahanje enostavno, saj samo sediš in že gre. Kam gre in kak...

Razvedrilo / četrtek, 25. avgust 2016 / 17:45

Neverjeten občutek

Na Gorenjskem imamo eno prvih profesionalnih skupin v žongliranju v Sloveniji. Večina je že slišala za Čupakabro, njeni nastopi pa so iz leta v leto bolj priljubljeni. Tokrat so dobili obisk z Japonsk...

Nasveti / četrtek, 25. avgust 2016 / 17:44

Morje

Še vzdihljaj ali dva in počitnice bodo za nami. Večina konča z dopustom po 15. avgustu. Tudi srednješolski učitelji se tedaj vrnemo v šolo. Imam problem z dopustom. Preveč ga imam in vedno...

Kronika / četrtek, 25. avgust 2016 / 17:43

V gorah umrlo že enajst planincev

Mojstrana – V soboto popoldan je v plezalni smeri Milijarde v Rjavini nad Mojstrano prišlo do tragičnega padca dveh plezalcev, ki sta obvisela v navezi. Iz Uprave RS za zaščito in reševanje so spor...

Rekreacija / četrtek, 25. avgust 2016 / 17:42

Greben dušnega miru

Prvi Vogel (2181 m) – Srednji Vogel (2226 m) – Zadnji Vogel (2327 m) – Greben nad obljudeno potjo, ki vodi proti koči na Prehodavcih. Blizu, a dovolj daleč, da se v svetu brez markacij naužijemo dušne...