Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 18. junij 2022 / 17:11

Ni šlo za ugrabitev

Jesenice – Jeseniški policisti so v sredo obravnavali prijavo suma ugrabitve najstnika. Poklical jih je občan, da naj bi se dva moška pripeljala z osebnim avtomobilom, pristopila do najstnika, ga p...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 13. januar 2024 / 17:39

Gregorčič: zima doslej pretopla

Lanski december je bil najtoplejši vsaj od leta 1950. Na sneg po nižinah bo treba še počakati.

Zanimivosti / sobota, 13. januar 2024 / 17:34

Leto 2023 je zaobjela ujma

V izboru besede leta je največ glasov prejela ujma. Kretnja preteklega leta je solidarnost.

Nasveti / sobota, 13. januar 2024 / 17:32

Jaslice

Božič in jaslice so neločljivo povezani. So najstarejši simbol novega leta in novega rojstva. Vse drugo – novoletna jelka, adventni venec, z lučkami okrašena okolica, ognjemet, božične zve...

Kultura / sobota, 13. januar 2024 / 17:32

Kako je živela družina Šterk

V ljubljanskem Kinodvoru je bila v torek zvečer premiera slovenskega filma Šterkijada, pogumnega, odkritega in intimnega portreta družine jadralca Jureta Šterka skozi oči njegovega sina Igorja, ki se...

Gorenjska / sobota, 13. januar 2024 / 17:27

Zimski virusi na pohodu, bolnišnice so polne

Do zdaj so tako na Kliniki Golnik kot v Splošni bolnišnici Jesenice še lahko sprejeli oziroma oskrbeli vse bolnike z okužbami dihal. Skrbi pa jih morebiten dodaten porast teh okužb v prihajajočih tedn...