Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 18. december 2021 / 15:36

Do delnic le še do konca leta

Kranj – Državljani so v okviru lastninskega preoblikovanja podjetij in denacionalizacijskih postopkov pridobili delnice in obveznice, ki so bile knjižene na začasni, registrski račun pri KDD – Cent...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 9. november 2022 / 18:24

Dan pravosodja

Na Brdu pri Kranju je bila v petek svečana slovesnost ob dnevu pravosodja, na kateri so zaslužni posamezniki prejeli priznanja za svoje izstopajoče dosežke na področju pravosodja.

Gospodarstvo / sreda, 9. november 2022 / 18:23

Izplačevanje subvencij za hribovska območja

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je 20. oktobra začela izplačevati kmetijam predplačila za kmetovanje na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (OMD). Predplači...

Slovenija / sreda, 9. november 2022 / 18:22

Digitalni boni za mlade veljavni do konca meseca

Kranj – Digitalne bone za nakup računalniške opreme v višini 150 evrov lahko učenci zadnje triade, dijaki in študentje izkoristijo le še do konca meseca. Boni, ki jih je prinesel zakon o spodbujanj...

Zanimivosti / sreda, 9. november 2022 / 18:21

Več kot milijon legokock

Več kot milijon legokock, ki jih je skupina entuziastov v mesecih dela preoblikovala v domišljijske skulpture, je zasedlo prostor tik ob Blejskem jezeru. Na ogled so v razstavnem prostoru v stavbi Cas...

Gorenjska / sreda, 9. november 2022 / 17:12

V torek potrdili 796 okužb s koronavirusom

Ljubljana – V torek so ob 694 PCR in 4281 hitrih testih potrdili 796 okužb s koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih...