Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 15. november 2013 / 11:44

Petje je zdravje in druži ljudi

Slavnostni koncert minuli petek v dvorani na Brdu je slavljenca Matevža Fabijana ob njegovi 80-letnici popeljal v čudovite čase, ko je vodil zbore, ki so ubrali čudovit večer slovenske pesmi.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 27. januar 2015 / 12:34

Nesreči v gorah ob močnem vetru

Pod Triglavom in Vršičem sta se v soboto hudo ponesrečila gornik in turni smučar.

Gospodarstvo / torek, 27. januar 2015 / 12:31

Za stečaj Seaway Yachts

Včeraj so predlog za stečaj na sodišče vložili delavci, ki so že več kot tri mesece brez plač.

Kronika / torek, 27. januar 2015 / 12:30

Škode za več deset tisoč evrov

Škofja Loka – Kranjski kriminalisti so po ogledu kraja požara, ki je v četrtek okoli 12.30 izbruhnil v prostorih invalidskega podjetja CSS-IP v Stari Loki, izključili sum kaznivega dejanja oziroma...

Kronika / torek, 27. januar 2015 / 12:29

Zagorela lesena hiša

Ribčev Laz – V nedeljo dopoldne je v Ribčevem Lazu zagorela starejša lesena hiša. Zagorelo je v dimniku, nato pa se je ogenj razširil po objektu. Prostovoljni gasilci iz Bohinjske Bistrice in Stare...

Razvedrilo / torek, 27. januar 2015 / 12:28

Januarske slavljenke

V Domu starejših občanov Naklo je v januarju še posebej veselo, saj rojstne dni praznuje kar deset stanovalk.