Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 2. december 2007 / 07:00

Dober kruh naredita roka in kmečka peč

Jerca Oman iz Rateč kruh peče že 45 let. Pred kratkim je zanj prejela bronasto priznanje na avstrijskem Koroškem.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 23. februar 2021 / 20:07

Ujeli riso, ki bo šla na Gorenjsko

V prihodnjih letih bodo tudi pri nas spet naselili rise, v načrtu jih je pet. Prvo riso, namenjeno na Gorenjsko, so v Romuniji ujeli sredi meseca. Ris Maks se je iz Notranjske proti Gorenjski konec la...

Razvedrilo / torek, 23. februar 2021 / 19:56

»Picarevolucija« v Kranju

Še danes se jasno spominjam tistih popoldnevov, ko sva z bratom pridivjala iz šole in se je skozi vhodna vrata širil znani vonj po babičini pici. Oh, kakšno veselje! Debelo testo je bilo p...

Šport / torek, 23. februar 2021 / 19:54

Na prvenstvo z odlično popotnico

Vrhunec sezone je pred skakalci, tekači in nordijskimi kombinatorci. Zadnji test pred svetovnim prvenstvom so z odliko opravili v skakalnih vrstah. V Rasnovu je Nika Križnar na posamičnih tekmah osvoj...

Komenda / torek, 23. februar 2021 / 18:12

Seje in odstopa župana (še) ne bo?

Četrtkove izredne seje komendskega občinskega sveta, na kateri naj bi se svetniki seznanili z odstopom Stanislava Poglajna, ne bo, saj je župan na bolniškem dopustu, je sporočila direktorica občinske...

Kranj / torek, 23. februar 2021 / 15:31

Melodije kranjskega zvonika

Od letošnjega kulturnega praznika naprej v zvoniku kranjske župnijske cerkve svetega Kancijana deset malih bronastih zvonov igra petnajst znanih melodij.