Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / četrtek, 14. december 2017 / 08:15

Jubilej bohinjskih gorskih reševalcev

Bohinjski gorski reševalci so sedemdesetletnico delovanja počastili prejšnji petek s slovesnostjo v Bohinjski Bistrici.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 3. januar 2015 / 23:23

Na Trsteniku za dober namen

Domači in gostujoči glasbeniki, pevci in humoristi so sodelovali na nedeljskem dobrodelnem koncertu trsteniškega Rdečega križa.

Nasveti / sobota, 3. januar 2015 / 23:18

Osamljeno smučišče

Šija (1880 m)

GG Plus / sobota, 3. januar 2015 / 23:09

Hararijev Sapiens

»Pred približno 13,5 milijarde leti so v prapoku nastali snov, energija, čas in prostor. Zgodba o teh temeljnih lastnostih našega vesolja se imenuje fizika. Snov in energija sta se približno 300.00...

Slovenija / sobota, 3. januar 2015 / 22:59

Novo leto po svetu

Očiščevanje od grehov, preganjanje zla, gašenje in ponovno prižiganje vseh ognjev, obhodi našemljencev – rajnikov, obredno pričakovanje prihoda duš prednikov … Za vse to naj bi šlo ob novem letu v sta...

Gospodarstvo / sobota, 3. januar 2015 / 22:57

V oglasih obvezni energetski kazalniki

Od 1. januarja dalje so pri oglaševanju stavb oz. stanovanj za prodajo ali za oddajo v najem obvezni tudi podatki o njihovi energetski učinkovitosti.