Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / ponedeljek, 8. november 2010 / 07:00

Za zdaj le podžupanja

Jesenice - Župan Občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger je za zdaj imenoval le eno podžupanjo: to je Vera Pintar (SD), ki je bila podžupanja že v prejšnjem mandatu. Po...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 16. maj 2015 / 19:50

Samostojnost je treba sproti potrjevati

Ko je oktobra lani predsednik vlade Miro Cerar obiskal nemško kanclerko Angelo Merkel, je ta v pogovorih pozdravila slovenske namere izvesti strukturne reforme in našemu premierju pri tem...

Razvedrilo / sobota, 16. maj 2015 / 19:49

Petdeset polk in valčkov

Alpskemu kvintetu se je po dvajsetih letih pridružil Oto Pestner, okrepljena zasedba pa se bo občinstvu prvič predstavila danes na Alpskem večeru v Bohinju. Pestro bo tudi v Preddvoru, kjer se obeta V...

Kranj / sobota, 16. maj 2015 / 19:44

Pot ob kanjonu Zarica

Na pešpoti ob reki Savi je moč občudovati vse od arheološkega najdišča do alpskih rožic, zaviti v cerkev, spoznavati šparkeljce ali pogledati, kaj je v knjigobežnicah.

Gospodarstvo / sobota, 16. maj 2015 / 19:40

Jaka Vadnjal predsednik uprave Hranilnice Lon

Kranj – Dr. Jaka Vadnjal je ta teden pridobil dovoljenje Banke Slovenije za nastop funkcije predsednika uprave Hranilnice LON iz Kranja, na katero ga je nadzorni svet hranilnice imenoval marca let...

Kronika / sobota, 16. maj 2015 / 19:39

Odpeljali nezaklenjeni kolesi

Kranj – Da so kolesa, ne glede na njihovo vrednost, med tatovi precej iskana roba, vam zna povedati vsak policist. Zato ne čudi, če sta pred dnevi izpred stanovanjskega bloka na Trgu Prešernovih br...