Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Pocenitev delnic

Novembra se je na Ljubljanski borzi pocenila večina delnic prve in standardne kotacije.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 23. november 2019 / 15:20

Jeseniški policisti iščejo drzna tatova

Jesenice – Jeseniški policisti poizvedujejo za storilcema drzne tatvine v stanovanjski hiši na Cesti 1. maja v Podmežakli. Neznani moški je v ponedeljek okoli 10. ure z lažjo o gradnji telekomunika...

Zanimivosti / sobota, 23. november 2019 / 15:19

Veseli Janez

Na simpatičnega, vedno nasmejanega Janeza smo naleteli na razgibanem praznovanju v Šenčurju. V sebi združuje vse pozitivne lastnosti slovenskih junakov: pogum Petra Klepca, iznajdljivost Martina Kr...

Nasveti / sobota, 23. november 2019 / 15:18

Kralj kitare

Bilo mu je komaj 66 let. V mehiškem Cancúnu, kjer je pogosto bival, se je s svojima dečkoma igral na plaži, ko je dobil srčni napad. Tudi hitra zdravniška pomoč je bila zaman. Infarkt je bil usoden...

Kronika / sobota, 23. november 2019 / 15:15

Policist in gasilca reševali srno

V zadnjih dneh zelo odmeva zgodba o kranjskem policistu Romanu Andoljšku, ki je v sredo v Kranju s pomočjo kranjskih poklicnih gasilcev rešil srno, zagozdeno v ograjo.

Jesenice / sobota, 23. november 2019 / 15:11

Premik pri gradnji druge cevi Karavank

Jesenice – V sagi o izbiri izvajalca gradnje druge cevi predora Karavanke je bil narejen pomemben premik naprej. Državna revizijska komisija je namreč zavrnila zahtevka za revizijo Gorenjske gradbe...