Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 30. junij 2017 / 12:40

Danes zadnji dan za ugovor

Kranj – Danes, 30. junija, se izteka rok za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine. Zavezanci, ki so konec maja oziroma v začetku junija po navadni pošti prejeli informativne izračun...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Kriminal

Kuhinja bo nova Valburga - V noči na torek so neznani storilci iz stanovanjske hiše v Valburgi odnesli gospodinjske aparate. Las...

Kronika / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Posebni sodniki za gospodarski kriminal

Z najtežjimi zadevami gospodarskega kriminala naj bi se po novem ukvarjal poseben specializirani oddelek sodnikov.

Tržič / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Odlok o zavodu odložili

Tržič - Občinski svet v Tržiču je dobil v obravnavo predlog Odloka o ustanovitvi Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Tržič. Predviden je bil sprejem po skrajšanem postopk...

Preddvor / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Posojilo za vodovod na Možjanci

Preddvor - Na zadnji seji občinskega sveta v Preddvoru je župan Miran Zadnikar svetnike seznanil z možnostjo, da občina kandidira na razpisu za posojilo pod ugodnimi pogoj...

Kamnik / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Cone ne smejo pozidati v celoti

Občina Komenda je po trinajstih mesecih čakanja le dobila okoljevarstveno dovoljenje za širitev poslovne cone, a 7 hektarov od skupno 75 v tem delu ne smejo pozidati.