Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 27. julij 2013 / 11:36

Polona, Petra in Mitja

Na izboru za naziv mlade kmetice leta sta se potegovali tudi Polona Virnik Karničar in Petra Potočnik, za naziv mladega gospodarja leta pa Mitja Gantar. Petra je bila na koncu druga, Mitja pa tretji.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:57

Svetniki za nevtralno ime

Po burni razpravi so kamniški svetniki potrdili predlog o preimenovanju Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik v Mestno knjižnico Kamnik-Komenda in s tem omogočili širšo razpravo z zbiranjem predlogov, k...

GG Plus / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:55

Za najlepšo šteje Evo

V mislih imamo seveda čoln oziroma »ladjo«, kot čolne, ki nastanejo v njegovi delavnici, naslavlja mojster Janez Marijan Polak, letošnji prejemnik priznanja za najstarejšega obrtnika v Sloveniji. Klju...

Kultura / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:39

Velik format, dva svetova

V Galeriji dr. Ceneta Avguština v kranjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine je na ogled razstava likovnih del akademske slikarke mlajše generacije Veronike Vesel Potočnik z naslovom...

Kamnik / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:28

Šarec: odnos do občin je ponižujoč

Kamniški župan Marjan Šarec je zaradi vse bolj mačehovskega odnosa države do občin na svoje županske kolege iz vse Slovenije naslovil pismo, v katerem jih poziva k uporu, saj bodo – kot poudarja – v n...

Šport / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:24

Zaključila je uspešno kariero

Paraolimpijka iz Praprotnega v Selški dolini Mateja Pintar je na konferenci Sporto v Portorožu minuli teden naznanila, da končuje svojo športno pot, na kateri je doživljala številne uspehe, vrhunca pa...