Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 3. december 2012 / 07:00

Kaj bo decembra?

December 2012 zna biti precej drugačen od tistih, kakršne smo poznali v minulih letih. Tako slabo in negotovo v tej državi še ni bilo. Še zlasti ne decembra. Tudi če je bilo čez leto bolj slabo,...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 9. januar 2019 / 16:27

Kranjski policisti dokončno odpuščeni

Vladna komisija je potrdila izredne odpovedi delovnega razmerja policistom iz afere Marica.

Razvedrilo / sreda, 9. januar 2019 / 16:25

Šestdeseti rojstni dan

Marinka Perič Arh (na fotografiji) z Zgornjega Jezerskega je v začetku lanskega decembra praznovala šestdeseti rojstni dan. Pred vstopom v njen dom obiskovalca na dvorišču domačije najprej...

Kronika / sreda, 9. januar 2019 / 16:22

Na terasi našel zvočnik

Kamnik – V nedeljo je neznani storilec skozi vrata vlomil v gostinski lokal v Kamniku. Pregledal je notranjost lokala, od koder pa ni ničesar odtujil, zato pa je s terase lokala odnesel zvočnik.

Rekreacija / sreda, 9. januar 2019 / 16:14

Novo leto in osebni trener

Začelo se je novo leto. Zgolj zato, ker se je obrnilo koledarsko leto, na splošno kaj drugače ne bo. Družbena omrežja so bila zadnje dni starega in prve dni novega leta polna najlepših žel...

Razvedrilo / sreda, 9. januar 2019 / 16:13

Koncertna komedija z Orleki in Matjažem Javšnikom

Cerklje – Po vrsti koncertov na odprtih prizoriščih Orleki v družbi z Matjažem Javšnikom nadaljujejo turnejo z glasbeno komedijo Frpruh – nastopili bodo v četrtek, 10. januarja, ob 20. uri v Kultur...