Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / sobota, 28. januar 2023 / 15:48

Dobrodelni koncert

Komenda – Prostovoljci Ustanove Petra Pavla Glavarja želijo mladim v Komendi ponuditi programe za kvalitetno preživljanje prostega časa, med drugim tedensko rekreacijo, večmesečni izkustve...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 15. januar 2009 / 07:00

Priznanje za življenjsko delo prejel Zlatko Kavčič

V četrtek so na januarskem srečanju Združenja Manager podelili prestižno priznanje za življenjsko delo na področju managementa, ki ga je prejel dolgoletni predsednik uprave Gorenjske banke Zlatko Kavč...

Zanimivosti / četrtek, 15. januar 2009 / 07:00

Razpis za kamniški spominek

Kamnik - Agencija za razvoj turizma in podjetništva Kamnik je objavila javni natečaj za izbiro turističnih spominkov občine Kamnik, s katero želijo dopolniti ponudbo spominkov, k...

Zanimivosti / četrtek, 15. januar 2009 / 07:00

Drsanje v okolici Tržiča

Tržič - Letošnja zima je zaradi nizkih temperatur spet primerna za ureditev drsališč na prostem. V tržiški občini vabijo ljubitelje drsanja kar v tri kraje. Turistično društvo Po...

Kronika / četrtek, 15. januar 2009 / 07:00

Prvo nočno iskanje s helikopterjem

Gozd-Martuljek - V soboto ob 18. uri so Operativno komunikacijski center Kranj obvestili, da se je na območju med Srednjim vrhom in Visokim vrhom nad Gozd-Martuljkom izgubil plan...

Kronika / četrtek, 15. januar 2009 / 07:00

Izteklo 26 kubičnih metrov goriva

Trzin - V soboto okoli 18. ure so iz podjetja Periteks v industrijski coni Trzin obvestili ljubljanski regijski center za obveščanje o izlitju kurilnega olja iz rezervoarja. Do i...