Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / četrtek, 27. maj 2010 / 07:00

Po petih mesecih spet odprli trgovino

Voklo - V današnjih časih je bolj v navadi, da se trgovine po vaseh zapirajo in ne odpirajo, kakor se je preteklo soboto pripetilo v Voklem. V tamkajšnjem gasilskem domu so namre...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 10. avgust 2024 / 17:32

Srečanje mest na Venerini poti

Turistično društvo Radovljica je preteklo nedeljo že devetindvajsetič zapored pripravilo Srečanje mest na Venerini poti s tržnico izdelkov slovenske domače in umetnostne obrti, delavnicami in srednjev...

Bohinj / sobota, 10. avgust 2024 / 17:31

Nocoj spet Bohinjska noč

Ribčev Laz – Turistično društvo Bohinj danes, 10. avgusta, na prireditvenem prostoru Pod Skalco v Ribčevem Lazu spet pripravlja Bohinjsko noč. Program se bo začel ob 17. uri s tržnico, nek...

Zanimivosti / sobota, 10. avgust 2024 / 17:31

Kmečka ohcet Pr' Vahu

»Oženil, oženil se bom jaz, plesala, veselila se bo cela vas ...« Saj poznate to pesem, kajne? V resničnost jo je v soboto, 3. avgusta, spravil kar Mirko Robič s kmetije Pr' Vahu iz Srednjega Vrh...

Šport / sobota, 10. avgust 2024 / 14:47

Janja Garnbret olimpijska prvakinja v športnem plezanju

Pariz – Janja Garnbret ostaja olimpijska prvakinja v kombinaciji športnega plezanja. Slovenska šampionka je v Franciji tokijskemu dodala še zlato na poletnih olimpijskih igrah v Parizu. V...

Tržič / sobota, 10. avgust 2024 / 06:38

Jubilejni EU ples brez meja

Podljubelj – Občina Tržič in Mestna občina Borovlje vabita na dvajseti EU ples brez meja na prelazu Ljubelj danes, v soboto, 10. avgusta, od 10. ure dalje. Uradni del dogodka se bo začel s...