Vodja Jezerškovega kreativnega tima Ana Šušteršič pri mizi, kjer so pripravljali in stregli medvedje stegno v divjačinski omaki s prilogami. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.

Podjetje Nimrod iz Škofje Loke, ki odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso, je 20-letnico delovanja proslavilo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, kjer so tamkajšnji kuharski mojstri v živo predstavili pripravo jedi iz vrhunskega divjačinskega mesa. Dogodka so se udeležili tudi člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance.

Divjačino strežejo tudi vrhunske restavracije, ki prisegajo le na najbolj kakovostne surovine in uveljavitev slovenskega divjačinskega mesa na tujih trgih. Slovenska divjačina je danes v tujini med najbolj cenjenimi, kar priča o dobrem delu vseh členov verige, ki jo je zgradilo podjetje Nimrod, ki je z lovci prvi v verigi poti divjadi iz gozda do gosta, kot se je slikovito izrazil eden od govornikov na slovesnosti. Divjačina je najbolj naravno od vseh vrst mesa, z majhno vsebnostjo maščob, brez veterinarskih zdravil in je v vseh pogledih bio živilo, njena priprava pa ni nič težja od priprave drugih vrst mesa. Kuharski mojstri pri Jezeršku so ponudili vse vrste divjačine: srno, jelena, divjega prašiča in celo medveda. Dušeno medvedje stegno se je v divjačinski omaki družilo s kruhovimi cmoki, črno čokolado in brusnicami. Medaljon prašičkove ribice so ovili s slanino in ponudili s čemažem in zapečenim pekarskim krompirjem. In takih idej je bilo kar nekaj. Vse skupaj so začeli z jelenovim tatarcem in srninim karpačom, brbončice je vznemirila fazanova juha, na voljo pa je bilo tudi obilo suhih divjačinskih mesnin. Tudi sladice so bile »iz gozda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Spoznajmo Slovenijo

Vsako jesen organizirajo tradicionalni VIP turistični rally. Tokrat je potekal po nenavadnih poteh v čudovite predele Zasavja in Savinjske doline. Cosmobejba pa je posebna bejba, ki predstavlja del vs...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 17. december 2011 / 07:00

Toliko umetnosti iz ene knjige

Literatura, glasba, likovnost, ples ... Najprej so bile skladbe, potem pa je njihov avtor, pianist in skladatelj Blaž Pucihar odprl še druge svoje umetniške registre, napisal pravljico in rime ... in...

Bohinj / sobota, 17. december 2011 / 07:00

Smučarje vabijo na Vogel

Ribčev Laz - Iz Turizma Bohinj so nas obvestili, da je danes pričelo obratovati smučišče Vogel, saj je ponoči zapadlo približno pol metra snega. Obratujeta vlečnica Storeč in sed...

Kronika / sobota, 17. december 2011 / 07:00

Oropali banko v Cerkljah

Cerklje – Včeraj popoldne so oropali poslovalnico Gorenjske banke v Cerkljah. Policija uradnih informacij še ni posredovala, izvedeli pa smo, da v ropu ni bil nihče poškodovan.

Prosti čas / sobota, 17. december 2011 / 07:00

Hrvatje v Kranju in Blow Up na Jesenicah

Transtation Squat - v Kranju pri železniški postaji bo danes ob 21. uri gostil perspektivni mladi bend iz sosednje Hrvaške Beetan Tone. Gre za kombinacijo mladih glasbenikov iz Šibeni...

Zanimivosti / sobota, 17. december 2011 / 07:00

Tudi starejši širijo obzorja

Škofja Loka je ta teden gostila prvi mednarodni festival Znanje in kultura v tretjem življenjskem obdobju.