Šparglji
O beluših smo pisali že v prejšnji številki. Njim zelo podobni (če ne enaki) so šparglji. Nekako velja, da so šparglji divji sorodnik belušev. Kakorkoli, oboje lahko pripravimo na enak način.
Za pripravo rižote s šparglji potrebujemo: 180 g riža, 1 šopek špargljev (približno 250 g), 1 čebulo, 1 žlico masti ali masla, 2 stroka česna, 0,5 dl belega vina, 0,5 l goveje jušne osnove, 3 žlice olivnega olja, 1 ščepec popra, pol žličke soli, 1 pest naribanega parmezana, 3 žlice sladke smetane za kuhanje.
Riž stresemo v cedilo in ga speremo pod tekočo vodo. V posodi segrejemo mast in na njej prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo nasekljan česen, prelijemo z vinom. Ko vino izpari, dodamo opran riž, ki ga na hitro prepražimo. Prilijemo jušno osnovo, premešamo in kuhamo 15 minut oziroma toliko časa, kot piše na embalaži riža. Ko je riž kuhan, mu primešamo eno žlico olivnega olja ter ga pustimo stati v pokriti posodi. Šparglje operemo in narežemo na krajše palčke. V ponev dodamo preostali dve žlici olivnega olja, pripravljene šparglje, posolimo, popopramo in jih dušimo 5–10 minut, dokler ne postanejo mehki. Kuhanem rižu primešamo šparglje, smetano in parmezan. Serviramo in po želji potresemo še s parmezanom.
Nasvet: Da se riž ne bi razkuhal, ga kuhamo eno ali dve minuti manj, kot piše na embalaži. Med tem, ko ga pustimo stati v posodi, bo postal dovolj mehak.
Za pripravo testenin s šparglji potrebujemo: 1 šopek špargljev (približno 250 g), 1 žlico olivnega olja, 2 dl smetane za kuhanje, 100 g pancete ali pršuta, 1 strok česna, 1 ščepec soli + 1 žlička soli za kuhanje testenin, 1 ščepec muškatnega oreščka, 250 g testenin.
Šparglje operemo in jih narežemo na krajše palčke. Panceto ali pršut razrežemo na pol centimetra velike kocke. V ponvi na olju popečemo panceto ali pršut, dodamo šparglje in zalijemo z enim decilitrom vode. Dušimo, da šparglji postanejo mehki (približno 10 minut). Potresemo z nasekljanim česnom, soljo, poprom, muškatnim oreščkom, prilijemo smetano, dobro premešamo ter kuhamo še 5 minut. Omako pustimo pokrito stati 10 minut. Medtem skuhamo testenine v osoljeni vodi, jih odcedimo ter primešamo k omaki. Vse skupaj kuhamo na nizki temperaturi eno minuto, da se testenine povežejo z omako.
Nasvet: po vrhu potresemo parmezan ali drug sir.