Šparglji

O beluših smo pisali že v prejšnji številki. Njim zelo podobni (če ne enaki) so šparglji. Nekako velja, da so šparglji divji sorodnik belušev. Kakorkoli, oboje lahko pripravimo na enak način.

Za pripravo rižote s šparglji potrebujemo: 180 g riža, 1 šopek špargljev (približno 250 g), 1 čebulo, 1 žlico masti ali masla, 2 stroka česna, 0,5 dl belega vina, 0,5 l goveje jušne osnove, 3 žlice olivnega olja, 1 ščepec popra, pol žličke soli, 1 pest naribanega parmezana, 3 žlice sladke smetane za kuhanje.

Riž stresemo v cedilo in ga speremo pod tekočo vodo. V posodi segrejemo mast in na njej prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo nasekljan česen, prelijemo z vinom. Ko vino izpari, dodamo opran riž, ki ga na hitro prepražimo. Prilijemo jušno osnovo, premešamo in kuhamo 15 minut oziroma toliko časa, kot piše na embalaži riža. Ko je riž kuhan, mu primešamo eno žlico olivnega olja ter ga pustimo stati v pokriti posodi. Šparglje operemo in narežemo na krajše palčke. V ponev dodamo preostali dve žlici olivnega olja, pripravljene šparglje, posolimo, popopramo in jih dušimo 5–10 minut, dokler ne postanejo mehki. Kuhanem rižu primešamo šparglje, smetano in parmezan. Serviramo in po želji potresemo še s parmezanom.

Nasvet: Da se riž ne bi razkuhal, ga kuhamo eno ali dve minuti manj, kot piše na embalaži. Med tem, ko ga pustimo stati v posodi, bo postal dovolj mehak.

Za pripravo testenin s šparglji potrebujemo: 1 šopek špargljev (približno 250 g), 1 žlico olivnega olja, 2 dl smetane za kuhanje, 100 g pancete ali pršuta, 1 strok česna, 1 ščepec soli + 1 žlička soli za kuhanje testenin, 1 ščepec muškatnega oreščka, 250 g testenin.

Šparglje operemo in jih narežemo na krajše palčke. Panceto ali pršut razrežemo na pol centimetra velike kocke. V ponvi na olju popečemo panceto ali pršut, dodamo šparglje in zalijemo z enim decilitrom vode. Dušimo, da šparglji postanejo mehki (približno 10 minut). Potresemo z nasekljanim česnom, soljo, poprom, muškatnim oreščkom, prilijemo smetano, dobro premešamo ter kuhamo še 5 minut. Omako pustimo pokrito stati 10 minut. Medtem skuhamo testenine v osoljeni vodi, jih odcedimo ter primešamo k omaki. Vse skupaj kuhamo na nizki temperaturi eno minuto, da se testenine povežejo z omako.

Nasvet: po vrhu potresemo parmezan ali drug sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 26. julij 2010 / 07:00

Dan D in Edo Maajka z novimi spoti

Od 19. julija lahko na kanalu MTV spremljate spota slovenske skupine Dan D za pesem Moj Problem in znanega hrvaškega hip hoperja Eda Maajke Ove Godine. Spot za pesem Moj...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 3. maj 2008 / 07:00

Golica je tudi jeseniška

Občina Jesenice je bila glavni pokrovitelj koncertov Zlatega Avsenikovega abonmaja. Župan napoveduje zanimivo srečanje na Golici.

Splošno / sobota, 3. maj 2008 / 07:00

Risanke, Martin Krpan in Roza

Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora je v petek, 18. aprila, spet presenetil in navdušil. April je namreč mesec za tradicionalni spomladanski koncert, in če je bila lani rdeča nit filmska glas...

Splošno / sobota, 3. maj 2008 / 07:00

Kekčevo srečanje

V dvorani jeseniškega gledališča je 17. in 18. aprila potekalo letošnje Kekčevo srečanje, že petnajsto po vrsti. Gre za medobmočno srečanje otroških gledaliških skupin v organizaciji Javnega skla...

Splošno / sobota, 3. maj 2008 / 07:00

Janezova Iskanja

Iskanja je naslov fotografske razstave Janeza Pipana, ljubiteljskega fotografa z Jesenic, ki že dobrega pol stoletja beleži foto utripe, ne nazadnje tudi za Jeseniške novice. Avtor je tokr...

Splošno / sobota, 3. maj 2008 / 07:00

Šepetanja letnih časov

V galeriji kulturnega doma Farnega kulturnega društva Koroška Bela so 15. aprila odprli zanimivo razstavo likovnih del znane ljubiteljske slikarke in članice DOLIK-a Marjete Žohar. Naslov razstav...