Racionalnost in preračunljivost

Test: SSangyong Korando D20T AWD Comfort

V avtomobilskem svetu se z racionalnostjo ukvarjajo predvsem tisti, ki na bančnem računu nimajo dovolj, da bi si kupovali štirikolesnike zvenečih avtomobilskih znamk. Zato se pač ozirajo po avtomobilih, ki so cenejši, a vendarle ustrezajo svojemu namenu. V teh krogih vozi tudi SSangyongov Korando. Športni terenec je zanimiv za tiste, ki znajo računati ali pa so zgolj preračunljivi.

 

Avtomobil južnokorejskega porekla in znamke, ki se je po kolapsu spet vrnila na površje, ima kar nekaj adutov, s katerimi se lahko odločno postavlja ob bok bolj zvenečim in dražjim tekmecem. Zunanjost so mu ukrojili v priznani italijanski oblikovalski delavnici Giugiaro in v pločevino kar dobro ujeli sedanjo modo. Korando sicer ni avtomobil, ob katerega pojavi bi zastajal dih, vendar je dovolj zanimiv, da si radovedneži na njem preberejo njegovo ime in pripadnost znamki, ki je vsaj poznavalcem še ostala v spominu. Za dober videz poleg smernikov s svetlečimi diodami v stranskih ogledalih skrbijo še dvojni zaključek izpušne cevi, zračni stabilizator na prtljažnih vratih in aluminijasta platišča.

 

Manj smisla za modne tokove so oblikovalci pokazali v notranjosti, saj je nekoliko preveč praznih površin in trde plastike. Že res, da je bilo treba tudi tu paziti na racionalnost, toda malce več kreativnosti ne bi škodilo. Seveda pa to ne pomeni, da so snovalci zgrešili temeljni namen voznikovega delovnega prostora, to je nezahtevnost upravljanja. Prav nasprotno, kajti vsa stikala so na dostopnih mestih, grafika merilnikov je pregledna, upravljanje vseh sistemov logično. Tudi prostornost ni vprašljiva, saj se v Korandu dovolj udobno pelje peterica potnikov, pri čemer se tistim na zadnji klopi, razumljivo, godi nekoliko slabše kot obema spredaj, v zadnjem delu pa je solidno prostoren prtljažnik s terensko visokim nakladalnim robom.

 

Koranda trenutno poganja en sam motor, 2,0-litrski turbodizelski štirivaljnik, ki se s spodobno zalogo moči in navora suvereno spopada z avtomobilovo težo. Zapomniti se ga je mogoče po klenkastem zvoku, dokler ni ogret na delovno temperaturo in za sedanje čase z nekoliko nezmerno porabo plinskega olja. Z naglim pospeševanjem in prožnostjo pozitivno preseneča, tudi sodelovanje s šeststopenjskim ročnim menjalnikom je več kot solidno. Pogonski sklop deluje samodejno in na zdrsljivih podlagah del navora prenese na zadnji kolesni par, voznik pa lahko z gumbom določi tudi fiksno polovično razmerje. Z naštetim je Korando suveren na brezpotjih, 19-centimetrska oddaljenost karoserije od tal vozniku dovoljuje tudi nekaj več poguma.

 

Tehnični podatki

Mere: d. 4,410, š. 1,830, v. 1,675 m, medosje 2,650 m

Prostornina prtljažnika: 404/-

Teža (prazno v./ dovoljena): 1672/2260 kg

Vrsta motorja: štirivaljni, turbodizelski

Gibna prostornina: 1998 ccm

Največja moč pri v/min: 129 kW/175 KM pri 4000

Največji navor pri v/min: 360 pri 2000

Najvišja hitrost: 179 km/h

Pospešek 0-100 km/h: 10,0 s

Poraba goriva po EU norm.: 7,9/ 5,5/ 6,4 l/100 km

Emisija CO2 g/km: 169 (Euro V)

Maloprodajna cena: 22.990 EUR

Uvoznik/zastopnik: SSangyong C.J.I., Ljubljana

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 14. april 2021 / 10:20

Nadaljeval se bo odbojkarski finale

Ljubljana – Znani so termini preostalih tekem velikega finala odbojkarskega državnega prvenstva in tekem za končno tretje mesto. Prvo finalno srečanje med odbojkaricami Calcita Volleyja in Nove KBM...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 7. april 2015 / 15:14

Ob zaključku še podelitev nagrad

Danes zvečer bo v Prešernovem gledališču zaključna slovesnost 45. Tedna slovenske drame.

Gospodarstvo / torek, 7. april 2015 / 12:56

Uvajajo najmodernejšo linijo v Evropi

Škofja Loka – V podjetju Knauf Insulation bodo vendarle izpeljali 25-milijonsko naložbo v popolno prenovo ene izmed treh linij za proizvod­njo kamene volne. Kot smo poročali v začetku leta, so bili...

Kranj / torek, 7. april 2015 / 12:52

Trkljali so pirhe po grabljah

Tradicionalno odprto prvenstvo v sekanju pirhov na Kokrici na velikonočni ponedeljek je več kot tekmovanje. Je ohranjanje starih običajev, kot je valicanje oz. trkljanje, in je tudi druženje.

Nasveti / torek, 7. april 2015 / 12:51

Pirhi in potica

Velikonočni prazniki so mimo. Z velikonočnim ponedeljkom so le podaljšan vikend, saj bodo kmalu prvomajski prazniki. Velika noč je za nas obiskovanje obredov in seveda navad, ki jih vztraj...

Razvedrilo / torek, 7. april 2015 / 12:51

Jubilejni skoki v ledeno lužo

Za adrenalinsko in mokro slovo od smučarske sezone na Krvavcu je poskrbelo pestro dogajanje na jubilejni deseti družabni prireditvi Luža.