Moje čarovniške skrivnosti …
… niso moje, ampak dostikrat prelistana knjiga francoske avtorice Brigitte Bulard - Cordeau: Mes secrets de sorciere. Rdeča nit: spretna in šarmantna ženstvena coprnica, ki mora zapeljati moško žrtev, a s povsem naravnimi napitki, vse glavne jedi pa imajo pridih afrodizijaka. Sestavin zvečine ni težko najti, le sezono je treba ujeti. Francozinjin 'abrakadabra' je poln brihtnih ženskih zvijač in zelo nazornih postopkov. Kako slastne so marmeladice za zajtrk v dvoje … bučna marmelada z rozinami ali pa jabolčni žele z zelenim čajem mača (na škatlicah v trgovinah z zdravo hrano piše matscha). Avtorica sprašuje bralko, če si želi duhovitega pogovora. Mača čaj namreč velja za najbolj zdrav zeleni čaj in je zmlet v prah. Pomaga, da se bolje koncentriramo in izostrimo svoje dojemanje. Ima pa svojo ceno in je sestavni del japonske čajne ceremonije. Lahko ga dodajamo tudi v sladice. In ko previdno, skoraj pobožno nalivam žele v majhne kozarčke, telefon ... Šest čarovnic bi rado priredilo večerjo s tremi hodi, ne s čimpsom, posebno vešče v kuhi še niso, obvladajo pa juho iz vrečke, špagete in puding. Ampak imena jedi morajo biti grooozna. Obljubim odgovor čez dobro uro. Najbolje, če upoštevam njihove danosti. Juha, špageti, puding. Pajki, črvi, vampirske okončine … Malo pobrskam … Juha – coprniški lončiček s pajki, glavna jed – črni špageti z debelimi črvi, in sladica: ledena roka iz zaklada. Brokolijeva juha je primerne barve, pajki so lahko izrezani iz velikih črnih oliv. Črni špageti se skuhajo po navodilu, zabelijo z zeliščnim maslom in čilijevimi kosmiči, črve pa je mogoče narediti iz kocena kitajskega zelja ali iz konzerviranih kozic. Sladica – ledena roka iz zaklada. Vaniljev puding skuhamo po navodilu (dva zavitka), ga ohladimo, stepemo z metlico, da postane enakomerno gostljat in nato s pomočjo še ene osebe napolnimo dve tenki kirurški rokavici, ju dobro stisnemo z nekaj gumicami, ju damo na raven pladenj in v zmrzovalnik za nekaj ur. Paziti moramo, da se napolnjeni prsti ne dotikajo drug drugega, sicer z njih ne bomo mogli odstraniti rokavice. Kakšno uro pred večerjo vzamemo roki iz zamrzovalnika, ju položimo na servirni krožnik, najbolj efekten je črn, previdno s škarjami in pinceto odstranimo rokavici, zapestje okrasimo z zapestnico iz zlatih sladkornih kroglic, konec zapestja pa prelijemo z rdečim sadnim sirupom, ki spominja na kri. Ko se roka zmehča, jo lahko pojemo.
Jabolčni žele z zelenim čajem mača
Za približno 4 kozarčke po 250 ml potrebujemo: 1,5 kg jabolk, 1,5 l vode, 1 kg sladkorja, sok 1 limone, 1 žlico zmletega mača čaja
Jabolka umijemo in zrežemo na četrtinke. Ne lupimo jih niti ne odstranimo peščevja. Damo jih v lonec in kuhamo 30 minut. V veliko cedilo damo gosto krpo ali gazo, damo cedilo na primerno posodo in precejamo 30-40 minut ter sadeže ožamemo. Na liter soka odmerimo 800 g sladkorja. Sok, sladkor, limonin sok in čaj damo v lonec ter kuhamo približno 20 minut. Žele nalijemo v vroče kozarce in takoj zapremo. Za 5 minut kozarce postavimo na glavo in jih potem pod odejo ohladimo.
Pa dober tek!