Beluši in holandska omaka

Beluši iz leta v leto postajajo bolj popularni. Nekateri jih pripravljajo zaradi njihovih zdravilnih učinkov (naravni diuretiki, delujejo pomirjevalno, polni fosforja, betakarotena, kalija, folne kisline, vitaminov A in K ter vlaknin) ali pa zgolj zaradi njihovega prijetnega okusa. K belušem pogosto postrežemo holandsko omako; z njo lahko beluše samo prelijemo ali jo uporabimo za pripravo narastka iz belušev.

Potrebujemo: 0,5 kg belušev, 1 čajno žličko soli, ščepec sladkorja

Za omako: 150 g masla, 2 rumenjaka, 1 žličko gorčice, 2 žlici belega vina, 1 žlico limoninega soka, sol in poper, šopek drobnjaka za okras.

Priprava: Belušem odstranimo spodnji oleseneli del in jih operemo. V loncu zavremo 1,5 litra vode, jo osolimo, posladkamo in v njej kuhamo beluše 10 minut. S penovko jih poberemo iz vode in odcedimo.

Priprava omake: Rumenjake in vino penasto umešamo nad vročo vodno kopeljo ter posodo odstavimo. V ponvi raztopimo maslo in ga med stalnim mešanjem dodajamo rumenjakom in vinu. Začinimo s soljo, poprom in gorčico.

Na krožnik položimo kuhane beluše, ki jih prelijemo s holandsko omako ter okrasimo s šopkom drobnjaka.

Nasvet: Nekateri priporočajo, da vodi, v kateri kuhamo beluše, dodamo košček masla.

Za pripravo narastka iz belušev s hrenovko in sirom potrebujemo: 800 g zelenih belušev, 200 g belih belušev, 200 g hrenovk, 200 g naribanega sira, 2 dl holandske omake, sol in poper, maslo za pekač.

Belušem odstranimo olesenel del, jih operemo ter narežemo na 2 cm dolge palčke. Vodo osolimo, zavremo in v njej 10 minut kuhamo beluše. Kuhane odcedimo, splaknemo pod hladno vodo, ponovno odcedimo ter jih osušimo na kuhinjski brisači. Pekač premažemo z maslom in po njem potresemo beluše. Po beluših razporedimo na kolesa narezano hrenovko in tanke rezine sira. Prelijemo s holandsko omako. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 20–30 minut.

Nasvet: Holandsko omako pripravimo po zgornjem receptu. Namesto hrenovke lahko uporabimo pečeno šunko, klobaso, pečene piščančje prsi, koščke šunke …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 19. junij 2021 / 12:32

Nik Zupančič se vrača

Nekdanji odličen hokejist, zdaj pa uspešen trener Nik Zupančič bo v novi sezoni znova vodil ekipo SIJ Acroni Jesenice.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 22. junij 2024 / 18:40

Podaljšanje veljavnosti vozovnic za upokojence

Kranj – Subvencionirane vozovnice za prevoz v potniškem prometu za upokojence bodo samodejno podaljšane še za eno leto. Veljavnost vozovnic poteče julija, samodejno podaljšanje se bo izvedlo v sist...

Zanimivosti / sobota, 22. junij 2024 / 18:37

Najboljša mlada voznika

Urša Brumec iz Mengša in Bine Frelih iz Zgornje Sorice sta v izboru Avto-moto zveze Slovenije postala najboljša mlada voznika Slovenije. Mladim in tudi drugim voznikom polagata na srce, naj bodo za vo...

Zanimivosti / sobota, 22. junij 2024 / 18:35

V senco

Za razgretost v teh dneh skrbi nogometna vročica, ki je zajela tudi Slovenijo. Nimamo pa samo razgretih src, ampak tudi pregreta telesa. Po precej negotovem in mokrem začetku meteorološkega poletja...

Nasveti / sobota, 22. junij 2024 / 18:32

Apiterapija

Preizkusila sem nekaj novega, spanje s čebelami. Temu lahko rečemo apiterapija. Čebele in njihovi produkti lahko človeku, živalim in rastlinam pomagajo do boljšega zdravja in dobrega počutja. Ti pr...

Kronika / sobota, 22. junij 2024 / 18:32

Krasijo jih pogum, volja, vztrajnost ...

Minuli konec tedna je na območju Bleda in Bohinja vnovič potekal Pohod razuma, volje in moči – Brajnikov memorial. Tekmovanje je leta 1993 prvič organiziral gorenjski policist in gorski reševalec Mitj...