Beluši in holandska omaka

Beluši iz leta v leto postajajo bolj popularni. Nekateri jih pripravljajo zaradi njihovih zdravilnih učinkov (naravni diuretiki, delujejo pomirjevalno, polni fosforja, betakarotena, kalija, folne kisline, vitaminov A in K ter vlaknin) ali pa zgolj zaradi njihovega prijetnega okusa. K belušem pogosto postrežemo holandsko omako; z njo lahko beluše samo prelijemo ali jo uporabimo za pripravo narastka iz belušev.

Potrebujemo: 0,5 kg belušev, 1 čajno žličko soli, ščepec sladkorja

Za omako: 150 g masla, 2 rumenjaka, 1 žličko gorčice, 2 žlici belega vina, 1 žlico limoninega soka, sol in poper, šopek drobnjaka za okras.

Priprava: Belušem odstranimo spodnji oleseneli del in jih operemo. V loncu zavremo 1,5 litra vode, jo osolimo, posladkamo in v njej kuhamo beluše 10 minut. S penovko jih poberemo iz vode in odcedimo.

Priprava omake: Rumenjake in vino penasto umešamo nad vročo vodno kopeljo ter posodo odstavimo. V ponvi raztopimo maslo in ga med stalnim mešanjem dodajamo rumenjakom in vinu. Začinimo s soljo, poprom in gorčico.

Na krožnik položimo kuhane beluše, ki jih prelijemo s holandsko omako ter okrasimo s šopkom drobnjaka.

Nasvet: Nekateri priporočajo, da vodi, v kateri kuhamo beluše, dodamo košček masla.

Za pripravo narastka iz belušev s hrenovko in sirom potrebujemo: 800 g zelenih belušev, 200 g belih belušev, 200 g hrenovk, 200 g naribanega sira, 2 dl holandske omake, sol in poper, maslo za pekač.

Belušem odstranimo olesenel del, jih operemo ter narežemo na 2 cm dolge palčke. Vodo osolimo, zavremo in v njej 10 minut kuhamo beluše. Kuhane odcedimo, splaknemo pod hladno vodo, ponovno odcedimo ter jih osušimo na kuhinjski brisači. Pekač premažemo z maslom in po njem potresemo beluše. Po beluših razporedimo na kolesa narezano hrenovko in tanke rezine sira. Prelijemo s holandsko omako. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 20–30 minut.

Nasvet: Holandsko omako pripravimo po zgornjem receptu. Namesto hrenovke lahko uporabimo pečeno šunko, klobaso, pečene piščančje prsi, koščke šunke …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 15. avgust 2007 / 07:00

Idej mnogo, a brez sita ne gre

V Gorenjskem muzeju poleti kljub dopustom ne počivajo. Medtem ko muzejske zbirke čakajo na obiskovalce, muzealci že razmišljajo o novih projektih. Tudi v preteklem letu je v muzeju bogato obrodilo, bi...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 24. avgust 2019 / 12:55

Pogrešanega našli na snežišču pod Kredarico

Kredarica – Na snežišču pod Kredarico je prejšnji teden tuji planinec našel moško truplo. Kasneje so ugotovili, da gre za pogrešanega Uroša Šunto iz Boštanja, zato je policija v ponedeljek njegovo...

GG Plus / sobota, 24. avgust 2019 / 12:52

Skrivnosti pod pepelom, I.

Pred 940 leti, leta 79, nad Pompeji neba ni bilo več. Le grozljiv, neprediren velikanski oblak vulkanskega pepela z morjem švistečih plovcev. Cvetoče mesto s pogledom na neapeljski zaliv, ki je ime...

Gorenjska / sobota, 24. avgust 2019 / 12:52

V prodaji subvencionirane dijaške vozovnice

Kranj – Železniški in avtobusni prevozniki so začeli v sredo prodajati subvencionirane enotne vozovnice Integriranega javnega potniškega prometa za dijake in študente za prihodnje šolsko oziroma št...

Kranj / sobota, 24. avgust 2019 / 12:51

Zapora ceste zaradi gradnje krožišča

Kranj – Zaradi del pri asfaltiranju bo od sobote, 31. avgusta, od 5. ure do nedelje, 1. septembra, do polnoči popolna zapora krožišča na Primskovem v Kranju. Vsi kraki krožnega križišča bodo zaprti...

GG Plus / sobota, 24. avgust 2019 / 12:49

V šoli se nagrajuje in kaznuje

Danes se o otrocih pogosto posplošeno govori, da imajo preveč pravic in premalo dolžnosti. Mogoče v družinah, v šoli zagotovo ne. Osnovna otrokova pravica in hkrati dolžnost je obiskovanje pouka in...