Beluši in holandska omaka

Beluši iz leta v leto postajajo bolj popularni. Nekateri jih pripravljajo zaradi njihovih zdravilnih učinkov (naravni diuretiki, delujejo pomirjevalno, polni fosforja, betakarotena, kalija, folne kisline, vitaminov A in K ter vlaknin) ali pa zgolj zaradi njihovega prijetnega okusa. K belušem pogosto postrežemo holandsko omako; z njo lahko beluše samo prelijemo ali jo uporabimo za pripravo narastka iz belušev.

Potrebujemo: 0,5 kg belušev, 1 čajno žličko soli, ščepec sladkorja

Za omako: 150 g masla, 2 rumenjaka, 1 žličko gorčice, 2 žlici belega vina, 1 žlico limoninega soka, sol in poper, šopek drobnjaka za okras.

Priprava: Belušem odstranimo spodnji oleseneli del in jih operemo. V loncu zavremo 1,5 litra vode, jo osolimo, posladkamo in v njej kuhamo beluše 10 minut. S penovko jih poberemo iz vode in odcedimo.

Priprava omake: Rumenjake in vino penasto umešamo nad vročo vodno kopeljo ter posodo odstavimo. V ponvi raztopimo maslo in ga med stalnim mešanjem dodajamo rumenjakom in vinu. Začinimo s soljo, poprom in gorčico.

Na krožnik položimo kuhane beluše, ki jih prelijemo s holandsko omako ter okrasimo s šopkom drobnjaka.

Nasvet: Nekateri priporočajo, da vodi, v kateri kuhamo beluše, dodamo košček masla.

Za pripravo narastka iz belušev s hrenovko in sirom potrebujemo: 800 g zelenih belušev, 200 g belih belušev, 200 g hrenovk, 200 g naribanega sira, 2 dl holandske omake, sol in poper, maslo za pekač.

Belušem odstranimo olesenel del, jih operemo ter narežemo na 2 cm dolge palčke. Vodo osolimo, zavremo in v njej 10 minut kuhamo beluše. Kuhane odcedimo, splaknemo pod hladno vodo, ponovno odcedimo ter jih osušimo na kuhinjski brisači. Pekač premažemo z maslom in po njem potresemo beluše. Po beluših razporedimo na kolesa narezano hrenovko in tanke rezine sira. Prelijemo s holandsko omako. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 20–30 minut.

Nasvet: Holandsko omako pripravimo po zgornjem receptu. Namesto hrenovke lahko uporabimo pečeno šunko, klobaso, pečene piščančje prsi, koščke šunke …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 16. maj 2007 / 07:00

Potek pobude za spremenjen način obračunavanja stroškov centralnega ogrevanja

Borut Zatler, Svetnik SMS

Objavljeno na isti dan


Bled / sreda, 22. maj 2019 / 22:03

Predsednika parlamentov obiskala Gorenjsko

Radovljica, Bled – Predsednica Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije Marina Carobbio Guscetti, ki je v teh dneh na povabilo predsednika Državnega zbora Dejana Židana na uradnem obisku v Sloven...

Bled / sreda, 22. maj 2019 / 21:57

Še vedno preveč plastike

V Društvu za podvodne dejavnosti (DPD) Bled so minulo soboto v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled in javnim podjetjem Infrastruktura Bled pripravili tradicionalno, že 26. akcijo čiščenja...

Slovenija / sreda, 22. maj 2019 / 21:54

Dokument podpira razvoj zdravstvene nege

Ljubljana – Minister za zdravje Aleš Šabeder je v petek podpisal soglasje k dokumentu Poklicne kompetence in aktivnosti v dejavnosti zdravstvene nege. Kot je pojasnil, dokument pomembno opredeljuje...

Kamnik / sreda, 22. maj 2019 / 21:53

Gorenjski upokojenci se bodo zbrali v Snoviku

Snovik – Organizator letošnjega tradicionalnega srečanja upokojencev Gorenjske je poleg Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske tudi Društvo upokojencev Kamnik, zato se bodo upokojenci zbra...

Gorenjska / sreda, 22. maj 2019 / 21:46

Učenje za življenje

Te dni v Sloveniji poteka teden vseživljenjskega učenja. Tudi na Gorenjskem se vrstijo različne prireditve, ki spodbujajo učenje in druženje, skupaj jih bo do konca junija kar okoli sto os...