Lepotici pod Golico, fotografirani prejšnji petek / Foto: Andraž Sodja

Kl'učavn'ce najlepše cvetijo

Travnike pod Golico so že pobelile narcise oziroma kl'učavn'ce, kot jim rečejo domačini. Vrhunec majskih prireditev bo jutri, v soboto, ko bodo izbirali tudi mis narcis.

Planina pod Golico – »Narcise oziroma kl'učavn'ce, kot jim pravimo domačini, prav v teh dneh najlepše cvetijo, sploh v Planini pod Golico in na širšem območju vasi pod Golico. Na vrhu Španovega vrha in na Golici pa bodo po pričakovanjih zacvetele v drugi polovici maja,« je povedal predsednik Turističnega društva Golica Klemen Klinar o tem, ali so travniki pod Golico že pobeljeni: pa ne več s snegom, ampak s preprogami belih cvetov. V turističnem društvu so letos majsko dogajanje raztegnili kar na tri konce tedna, vrhunec dogajanja pa bo jutri, v soboto, ko bo že ob 9. uri start gorskega teka 6 ur Španovega vrha. V popoldanskem času bo na osrednjem prireditvenem prostoru v Planini pod Golico ob 14. uri nastopila Mestna godba Novo mesto, poskrbljeno bo za otroški program, kasneje bo obiskovalce zabaval ansambel Biseri. Izbirali bodo tudi mis narcis, ki bo za eno leto prevzela naziv najlepše med narcisami. Na prireditvenem prostoru bo na stojnicah zagotovljena ponudba spominkov in lokalnih proizvodov. Med 8. in 22. uro bo vozil brezplačen avtobus med železniško postajo Jesenice in Planino pod Golico. Po besedah Klemena Klinarja organizatorji upajo, da bo vreme zdržalo, v primeru res slabih vremenskih razmer pa bodo prireditev prestavili.

Dogajanje se bo nadaljevalo v nedeljo, 15. maja, ko bo popoldne nastopil ansambel Kdr voč, potekal bo tudi Pohod po stari rudni poti. Oba dneva bo na območju Savskih jam na ogled tudi živa uprizoritev likov iz zgodovine rudarstva in fužinarstva, v prostorih krajevne skupnosti bo odprta tudi turistično-informacijska pisarna.

In kakšne so razmere na Golici? Po besedah Janka Rabiča iz Planinskega društva Jesenice je bilo še pred prvim majem na Golici skoraj meter snega, zato so kočo odprli šele 7. maja. A zdaj je sneg povečini skopnel, planinske poti so urejene, koča pa je odprta. Oskrbnica Bojana Hiti z ekipo se trudi, da so vsi planinci prijazno sprejeti, največji obisk pa pričakujejo v drugi polovici meseca, ko bodo tudi v višjih legah narcise najlepše cvetele.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Vodice / sobota, 23. april 2016 / 20:53

Občutno manj odpadkov

V Vodicah se letos v primerjavi z lani nadejajo občutnega znižanja trajno odloženih odpadkov.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / petek, 13. maj 2016 / 13:52

Kl'učavn'ce najlepše cvetijo

Travnike pod Golico so že pobelile narcise oziroma kl'učavn'ce, kot jim rečejo domačini. Vrhunec majskih prireditev bo jutri, v soboto, ko bodo izbirali tudi mis narcis.

Bled / petek, 13. maj 2016 / 12:55

Vojašnici odpirata vrata

Kranj, Bohinjska Bela – Jutri med 9.30 in 17. uro bo v Vojašnici Petra Petriča v Kranju potekala tradicionalna prireditev Dan odprtih vrat. Ob 10. uri pripravljajo tudi slovesnost od dnevu Slovensk...

Kronika / petek, 13. maj 2016 / 12:52

Poudarek na varni vožnji

Naklo – Moto klub Ptički brez gnezda bo jutri, v soboto, pripravil peti Moto dan v Naklem. Prireditev se bo začela ob 10. uri, v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa pa pripravljajo z...

Gospodarstvo / petek, 13. maj 2016 / 12:52

Energija narave spet odpira vrata

Na jutrišnjem dnevu odprtih vrat v Todražu pri Gorenji vas boste lahko izvedeli vse o tem, na kaj morate biti pozorni pri ogrevanju z lesnimi peleti.

Šport / petek, 13. maj 2016 / 12:51

Na krilih največjega uspeha

Košarkarji Šenčurja Gorenjske gradbene družbe so z uvrstitvijo med osem najboljših ekip dosegli zgodovinski uspeh in na prvi četrtfinalni tekmi skorajda presenetili Krko. V četrtfinalu je tudi škofjel...