Kitajski rezanci s piščancem

Sojina omaka je pogosta sestavina v azijski kuhinji, saj jedem prijetno začini okus. Mnogi jo obožujejo zaradi njenega t. i. umami okusa. Zadnja leta se je njena uporaba precej razširila tudi pri nas in tako jo lahko kupimo skoraj že v vsakem marketu. Če jo uporabimo v kombinaciji s kitajskimi jajčnimi rezanci in nekaj dodatki, si bomo pričarali okusen azijski obrok.

Za pripravo kitajskih rezancev potrebujemo (sestavine so predvidene za dve osebi): 250 g kitajskih jajčnih rezancev, 200 g piščančjega fileja, 1 rumeno papriko, 100 g pora, 3 stroke česna, 2 ščepca čilija, 1 žličko naribanega suhega ingverja, 4 žlice sojine omake, pol žličke sladkorja, 4 žlice sojinega olja.

Rezance skuhamo po navodilu iz embalaže. V skodelici zmešamo sojino omako in sladkor. Piščančje meso narežemo na tanke trakove, por na kolesa, papriko na tanke rezine, česen na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem popečemo piščančje meso, da se z vseh strani lepo zapeče. Meso poberemo iz ponve in ga damo na krožnik, ki ga pokrijemo. V isto ponev prilijemo še eno žlico olja in na njem najprej prepražimo česen in ingver. Dodamo por, papriko in potresemo s čilijem. Pražimo toliko, da se zelenjava nekoliko zapeče in malce zmehča. Zelenjavo poberemo iz ponve. Ponovno prilijemo 1 žlico olja, dodamo testenine, jih zalijemo s sojino omako in sladkorjem, premešamo in pražimo 2 do 3 minute, da se testenine na rahlo zapečejo. Na koncu primešamo še pečeno meso in zelenjavo.

Nasvet: Mleti čili lahko nadomestimo s svežim ali pa ga, če nismo ljubitelji pekočih jedi, izpustimo. Ker je sojina omaka dovolj slana, piščanca in zelenjave ne solimo. Za pripravo azijskih jedi je še posebej primerno sojino olje. V primeru, da ga nimamo, ga nadomestimo s klasičnim rastlinskim ali z oljčnim oljem. Pri soljenju moramo biti previdni, saj je že sojina omaka zelo slana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 29. april 2008 / 07:00

Najvišji vrh Krasa

Snežnik (1796 m) - O njem je Valvasor zapisal: "Ta gora, ki ima za soseda grad z istim imenom, je čisto šiljasta in pravi nebni sveder, saj te tako poviša, da se z njenega vrha po vsej deželi naokoli...

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 18. avgust 2023 / 22:42

Nova stanovanja, nove težave za kranjske šole

Kranjski župan Matjaž Rakovec je že pred časom napovedal, da bo v Kranju do leta 2026 zgrajenih vsaj tisoč novih stanovanj. Kje se bodo šolali novopriseljeni otroci, če se že sedaj v več kranjskih šol...

Zanimivosti / petek, 18. avgust 2023 / 22:37

Uspehe poganjata sodelovanje in prijateljstvo

Kletni prostori Bežkove vile v Kranju vsak četrtek zvečer oživijo. Na tedenskem društvenem sestanku se za dolgo konferenčno mizo zberejo mladi in stari, vsi v živobarvnih puhastih bundah in športnih j...

Vodice / petek, 18. avgust 2023 / 22:35

Tudi v Vodicah posledice poplav

Vodice – Voda je po županovih podatkih zalila več kot sedemdeset objektov, pretežno kletne prostore, nekje pa tudi bivalne. Na občinski infrastrukturi je največ škode nastalo na cestah. »Gre za pre...

Zanimivosti / petek, 18. avgust 2023 / 22:32

V stiku z naravo in vesoljem

Kaj imata skupnega vesolje in labirint? Oboje je skrivnostno in razburljivo za raziskovanje, pravi Luka Kastelic, ki je letos v Krtini, kraju v bližini Domžal, uresničil idejo o koruznem vesolju.

Izleti GG / petek, 18. avgust 2023 / 22:23

S kolesi in barko po otokih (3. del)

Otok Korčula se razprostira vzporedno z bližnjim kopnim v smeri zahod–vzhod. Dolžina otoka je 46,8 kilometra, širina je od 5,3 do 7,8 kilometra, površina je od 270 kvadratnih kilometrov, t...