Kitajski rezanci s piščancem

Sojina omaka je pogosta sestavina v azijski kuhinji, saj jedem prijetno začini okus. Mnogi jo obožujejo zaradi njenega t. i. umami okusa. Zadnja leta se je njena uporaba precej razširila tudi pri nas in tako jo lahko kupimo skoraj že v vsakem marketu. Če jo uporabimo v kombinaciji s kitajskimi jajčnimi rezanci in nekaj dodatki, si bomo pričarali okusen azijski obrok.

Za pripravo kitajskih rezancev potrebujemo (sestavine so predvidene za dve osebi): 250 g kitajskih jajčnih rezancev, 200 g piščančjega fileja, 1 rumeno papriko, 100 g pora, 3 stroke česna, 2 ščepca čilija, 1 žličko naribanega suhega ingverja, 4 žlice sojine omake, pol žličke sladkorja, 4 žlice sojinega olja.

Rezance skuhamo po navodilu iz embalaže. V skodelici zmešamo sojino omako in sladkor. Piščančje meso narežemo na tanke trakove, por na kolesa, papriko na tanke rezine, česen na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem popečemo piščančje meso, da se z vseh strani lepo zapeče. Meso poberemo iz ponve in ga damo na krožnik, ki ga pokrijemo. V isto ponev prilijemo še eno žlico olja in na njem najprej prepražimo česen in ingver. Dodamo por, papriko in potresemo s čilijem. Pražimo toliko, da se zelenjava nekoliko zapeče in malce zmehča. Zelenjavo poberemo iz ponve. Ponovno prilijemo 1 žlico olja, dodamo testenine, jih zalijemo s sojino omako in sladkorjem, premešamo in pražimo 2 do 3 minute, da se testenine na rahlo zapečejo. Na koncu primešamo še pečeno meso in zelenjavo.

Nasvet: Mleti čili lahko nadomestimo s svežim ali pa ga, če nismo ljubitelji pekočih jedi, izpustimo. Ker je sojina omaka dovolj slana, piščanca in zelenjave ne solimo. Za pripravo azijskih jedi je še posebej primerno sojino olje. V primeru, da ga nimamo, ga nadomestimo s klasičnim rastlinskim ali z oljčnim oljem. Pri soljenju moramo biti previdni, saj je že sojina omaka zelo slana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 10. oktober 2018 / 20:10

Jurčki

Čeprav se je zdelo, da se bo sezona gob zaradi nenadnega mraza hitro končala, se je sonce ponovno prikazalo in lahko nadaljujemo gobarsko sezono. Gobe ne potrebujejo veliko dodatkov, da postanejo o...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / četrtek, 10. september 2020 / 15:55

Državi ponudili prostor za dom starejših

Občina Radovljica je državi ponudila stavbo in zemljišče nekdanjega Doma Matevža Langusa, da bi v njej uredili dom starejših občanov.

Železniki / četrtek, 10. september 2020 / 15:55

Planina s čudovitimi razgledi

Na Soriški planini so s poletno sezono zadovoljni. Zadovoljni pa so tudi obiskovalci, ki jih planina in vrhovi v okolici, kjer si lahko ogledajo ostanke rapalske meje, navdušujejo tudi z razgledi.

Jesenice / četrtek, 10. september 2020 / 15:53

Milijon za premoženje železnic

Slovenske železnice prodajajo deset tisoč kvadratnih metrov zemljišč z objekti sredi Jesenic.

Izleti GG / četrtek, 10. september 2020 / 15:37

Po Slovenski poti na Mangart

Za hribe sem se navdušila šele leto ali dve nazaj, ko me je Nejc, ki mu je divja narava in neprehodno skalovje pri srcu že od malega, prepričal, da sem se mu pridružila na nekaj »izletih v neznano«...

Radovljica / četrtek, 10. september 2020 / 15:29

Cesto so popravili

Cesta z Lancovega proti Taležu in Vodiški planini na Jelovici je posebej poleti izjemno obremenjena. Uporabljajo jo tako lastniki počitniških objektov kot dnevni obiskovalci in seveda tudi za gozdarsk...