Kitajski rezanci s piščancem

Sojina omaka je pogosta sestavina v azijski kuhinji, saj jedem prijetno začini okus. Mnogi jo obožujejo zaradi njenega t. i. umami okusa. Zadnja leta se je njena uporaba precej razširila tudi pri nas in tako jo lahko kupimo skoraj že v vsakem marketu. Če jo uporabimo v kombinaciji s kitajskimi jajčnimi rezanci in nekaj dodatki, si bomo pričarali okusen azijski obrok.

Za pripravo kitajskih rezancev potrebujemo (sestavine so predvidene za dve osebi): 250 g kitajskih jajčnih rezancev, 200 g piščančjega fileja, 1 rumeno papriko, 100 g pora, 3 stroke česna, 2 ščepca čilija, 1 žličko naribanega suhega ingverja, 4 žlice sojine omake, pol žličke sladkorja, 4 žlice sojinega olja.

Rezance skuhamo po navodilu iz embalaže. V skodelici zmešamo sojino omako in sladkor. Piščančje meso narežemo na tanke trakove, por na kolesa, papriko na tanke rezine, česen na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem popečemo piščančje meso, da se z vseh strani lepo zapeče. Meso poberemo iz ponve in ga damo na krožnik, ki ga pokrijemo. V isto ponev prilijemo še eno žlico olja in na njem najprej prepražimo česen in ingver. Dodamo por, papriko in potresemo s čilijem. Pražimo toliko, da se zelenjava nekoliko zapeče in malce zmehča. Zelenjavo poberemo iz ponve. Ponovno prilijemo 1 žlico olja, dodamo testenine, jih zalijemo s sojino omako in sladkorjem, premešamo in pražimo 2 do 3 minute, da se testenine na rahlo zapečejo. Na koncu primešamo še pečeno meso in zelenjavo.

Nasvet: Mleti čili lahko nadomestimo s svežim ali pa ga, če nismo ljubitelji pekočih jedi, izpustimo. Ker je sojina omaka dovolj slana, piščanca in zelenjave ne solimo. Za pripravo azijskih jedi je še posebej primerno sojino olje. V primeru, da ga nimamo, ga nadomestimo s klasičnim rastlinskim ali z oljčnim oljem. Pri soljenju moramo biti previdni, saj je že sojina omaka zelo slana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / / 07:00

Anketa: Menjava oblačil varčna in ekološka

Pri KŠK so minulo soboto pripravili tržnico oblačil, ko je vsakdo lahko prinesel, česar ne nosi več, in vzel, če mu je bilo kaj všeč. V tujini je kupovanje in nošenje rabljenih oblačil že navada, zato...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 4. november 2022 / 07:00

Padli tudi temperaturni rekordi

Konec oktobra in začetek novembra sta bila tudi na Gorenjskem izjemno topla.

Gospodarstvo / petek, 4. november 2022 / 07:00

Po spletu največ kupujejo Gorenjci

Ljubljana – Po podatkih, ki jih je včeraj objavil Statistični urad, je v med aprilom 2021 in letošnjim marcem vsaj en spletni nakup opravilo 63 odstotkov prebivalcev. Največji delež spletnih nakupo...

Jesenice / petek, 4. november 2022 / 07:00

Izkopani dve tretjini druge cevi

Hrušica – Turški izvajalec Cengiz Slovenija je do včeraj izkopal 2235 metrov vzhodne cevi predora Karavanke. Kot so nam povedali na Darsu, ki je investitor projekta, gradnja druge cevi poteka sklad...

Gorenjska / petek, 4. november 2022 / 07:00

Obnova malih počivališč na avtocesti

Kranj – Včeraj je Dars odprl prvo prenovljeno malo avtocestno počivališče Studenec sever na primorski avtocesti proti Kopru. V sklopu projekta posodobitve malih avtocestnih počivališč prenavljajo t...

GG Plus / petek, 4. november 2022 / 07:00

Dobrodelnih Pravljičnih sedem

V dobrih štirih letih je dobrodelni literarno-umetniški projekt Pravljičnih 7 presegel vsa pričakovanja, rezultat pa je ravno izdana knjiga Pravljičnih 7. Projekt je prepletel domišljijo skoraj stotih...