Kitajski rezanci s piščancem

Sojina omaka je pogosta sestavina v azijski kuhinji, saj jedem prijetno začini okus. Mnogi jo obožujejo zaradi njenega t. i. umami okusa. Zadnja leta se je njena uporaba precej razširila tudi pri nas in tako jo lahko kupimo skoraj že v vsakem marketu. Če jo uporabimo v kombinaciji s kitajskimi jajčnimi rezanci in nekaj dodatki, si bomo pričarali okusen azijski obrok.

Za pripravo kitajskih rezancev potrebujemo (sestavine so predvidene za dve osebi): 250 g kitajskih jajčnih rezancev, 200 g piščančjega fileja, 1 rumeno papriko, 100 g pora, 3 stroke česna, 2 ščepca čilija, 1 žličko naribanega suhega ingverja, 4 žlice sojine omake, pol žličke sladkorja, 4 žlice sojinega olja.

Rezance skuhamo po navodilu iz embalaže. V skodelici zmešamo sojino omako in sladkor. Piščančje meso narežemo na tanke trakove, por na kolesa, papriko na tanke rezine, česen na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem popečemo piščančje meso, da se z vseh strani lepo zapeče. Meso poberemo iz ponve in ga damo na krožnik, ki ga pokrijemo. V isto ponev prilijemo še eno žlico olja in na njem najprej prepražimo česen in ingver. Dodamo por, papriko in potresemo s čilijem. Pražimo toliko, da se zelenjava nekoliko zapeče in malce zmehča. Zelenjavo poberemo iz ponve. Ponovno prilijemo 1 žlico olja, dodamo testenine, jih zalijemo s sojino omako in sladkorjem, premešamo in pražimo 2 do 3 minute, da se testenine na rahlo zapečejo. Na koncu primešamo še pečeno meso in zelenjavo.

Nasvet: Mleti čili lahko nadomestimo s svežim ali pa ga, če nismo ljubitelji pekočih jedi, izpustimo. Ker je sojina omaka dovolj slana, piščanca in zelenjave ne solimo. Za pripravo azijskih jedi je še posebej primerno sojino olje. V primeru, da ga nimamo, ga nadomestimo s klasičnim rastlinskim ali z oljčnim oljem. Pri soljenju moramo biti previdni, saj je že sojina omaka zelo slana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 17. september 2008 / 07:00

Triatlonski praznik na Bledu

Bled - Triatlonci iz 12 držav so se v soboto udeležili Garmin triatlona Bled. Tekmovali so v šestih različnih kategorijah in na različnih razdaljah. Začelo se je z Lumpi triatlon...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Prireditve ob prazniku

Preddvor – Jutri, 1. septembra, se ob 8. uri na platoju pred Jelovico s tekmovanjem voznikov gasilcev začenja niz prireditev ob prazniku občine Preddvor. 2. septembra bo ob 8...

Tržič / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Čevljarska in sejemska tradicija

Pojutrišnjem bo v Tržiču že 40. Šuštarska nedelja. Njen glavni podpornik je družba Peko, ki skrbi tudi za prireditve.

Šport / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Večina junakov svetovnega prvenstva doma

Brnik - Potem ko so se naši atleti izvrstno odrezali na 11. svetovnem prvenstvu v Osaki, so prvi že v sredo zvečer prispeli domov. Med njimi sta bila tudi Brežičan Primož Kozm...

Šport / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Reprezentanca jutri v Bratislavo

Kranj - Potem ko so se člani naše vaterpolske reprezentance konec prejšnjega tedna udeležili močnega turnirja na Slovaškem in izgubili vse tri tekme s Slovaki (6:13), Grki (7:11)...

Šport / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

V finalu dva naša čolna

München - Na svetovnem prvenstvu v veslanju, ki ta teden poteka v Münchnu, se je v jutrišnji veliki finale (ob 11.25) z zmago v polfinalu uspelo uvrstiti Iztoku Čopu in Luki Špiku v...