Kitajski rezanci s piščancem

Sojina omaka je pogosta sestavina v azijski kuhinji, saj jedem prijetno začini okus. Mnogi jo obožujejo zaradi njenega t. i. umami okusa. Zadnja leta se je njena uporaba precej razširila tudi pri nas in tako jo lahko kupimo skoraj že v vsakem marketu. Če jo uporabimo v kombinaciji s kitajskimi jajčnimi rezanci in nekaj dodatki, si bomo pričarali okusen azijski obrok.

Za pripravo kitajskih rezancev potrebujemo (sestavine so predvidene za dve osebi): 250 g kitajskih jajčnih rezancev, 200 g piščančjega fileja, 1 rumeno papriko, 100 g pora, 3 stroke česna, 2 ščepca čilija, 1 žličko naribanega suhega ingverja, 4 žlice sojine omake, pol žličke sladkorja, 4 žlice sojinega olja.

Rezance skuhamo po navodilu iz embalaže. V skodelici zmešamo sojino omako in sladkor. Piščančje meso narežemo na tanke trakove, por na kolesa, papriko na tanke rezine, česen na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem popečemo piščančje meso, da se z vseh strani lepo zapeče. Meso poberemo iz ponve in ga damo na krožnik, ki ga pokrijemo. V isto ponev prilijemo še eno žlico olja in na njem najprej prepražimo česen in ingver. Dodamo por, papriko in potresemo s čilijem. Pražimo toliko, da se zelenjava nekoliko zapeče in malce zmehča. Zelenjavo poberemo iz ponve. Ponovno prilijemo 1 žlico olja, dodamo testenine, jih zalijemo s sojino omako in sladkorjem, premešamo in pražimo 2 do 3 minute, da se testenine na rahlo zapečejo. Na koncu primešamo še pečeno meso in zelenjavo.

Nasvet: Mleti čili lahko nadomestimo s svežim ali pa ga, če nismo ljubitelji pekočih jedi, izpustimo. Ker je sojina omaka dovolj slana, piščanca in zelenjave ne solimo. Za pripravo azijskih jedi je še posebej primerno sojino olje. V primeru, da ga nimamo, ga nadomestimo s klasičnim rastlinskim ali z oljčnim oljem. Pri soljenju moramo biti previdni, saj je že sojina omaka zelo slana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Pisni dogovor s sosedi

Evropska komisija je prejšnji teden obvestila Slovenijo, da lahko nadaljuje s sprejemanjem zakona o soobstoju gensko spremenjenih rastlin (GSR) z drugimi kmetijskimi rastlinami.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 7. januar 2013 / 07:00

Anketa: Prišlo je leto s trinajstico

Konec sveta smo preživeli, trinajstica v letnici in petek trinajsti - letos imamo na koledarju dva: septembra in decembra - ljudi kaj preveč ne ganejo, še najbolj (po)nesrečen dan se je anketirancem z...

Prosti čas / ponedeljek, 7. januar 2013 / 07:00

Veselo po domače

Folklorna skupina Bled je že štirinajstič tradicionalno organizirala decembrsko prireditev polno glasbe, pesmi, humorja in predvsem plesa Veselo po domače. Tokrat so nam folklorniki predstavili tudi n...

Kultura / ponedeljek, 7. januar 2013 / 07:00

V Liparjev spomin

Ob 100. obletnici rojstva slovenskega skladatelja, dirigenta, učitelja, ravnatelja in organizatorja Petra Liparja Glasbena šola Kranj s sodelavci v njegov spomin v prihodnjih dneh pripravlja niz dogod...

GG Plus / ponedeljek, 7. januar 2013 / 07:00

Vaš razgled

 

GG Plus / ponedeljek, 7. januar 2013 / 07:00

Cankar v celovškem gledališču

Krščanska kulturna zveza iz Celovca je v soboto, 8. decembra, v dvorani osrednjega celovškega gledališča uprizorila dramo Ivana Cankarja Za narodov blagor. Z uprizoritvijo Cankarjevega dela je Kr...