Kitajski rezanci s piščancem

Sojina omaka je pogosta sestavina v azijski kuhinji, saj jedem prijetno začini okus. Mnogi jo obožujejo zaradi njenega t. i. umami okusa. Zadnja leta se je njena uporaba precej razširila tudi pri nas in tako jo lahko kupimo skoraj že v vsakem marketu. Če jo uporabimo v kombinaciji s kitajskimi jajčnimi rezanci in nekaj dodatki, si bomo pričarali okusen azijski obrok.

Za pripravo kitajskih rezancev potrebujemo (sestavine so predvidene za dve osebi): 250 g kitajskih jajčnih rezancev, 200 g piščančjega fileja, 1 rumeno papriko, 100 g pora, 3 stroke česna, 2 ščepca čilija, 1 žličko naribanega suhega ingverja, 4 žlice sojine omake, pol žličke sladkorja, 4 žlice sojinega olja.

Rezance skuhamo po navodilu iz embalaže. V skodelici zmešamo sojino omako in sladkor. Piščančje meso narežemo na tanke trakove, por na kolesa, papriko na tanke rezine, česen na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem popečemo piščančje meso, da se z vseh strani lepo zapeče. Meso poberemo iz ponve in ga damo na krožnik, ki ga pokrijemo. V isto ponev prilijemo še eno žlico olja in na njem najprej prepražimo česen in ingver. Dodamo por, papriko in potresemo s čilijem. Pražimo toliko, da se zelenjava nekoliko zapeče in malce zmehča. Zelenjavo poberemo iz ponve. Ponovno prilijemo 1 žlico olja, dodamo testenine, jih zalijemo s sojino omako in sladkorjem, premešamo in pražimo 2 do 3 minute, da se testenine na rahlo zapečejo. Na koncu primešamo še pečeno meso in zelenjavo.

Nasvet: Mleti čili lahko nadomestimo s svežim ali pa ga, če nismo ljubitelji pekočih jedi, izpustimo. Ker je sojina omaka dovolj slana, piščanca in zelenjave ne solimo. Za pripravo azijskih jedi je še posebej primerno sojino olje. V primeru, da ga nimamo, ga nadomestimo s klasičnim rastlinskim ali z oljčnim oljem. Pri soljenju moramo biti previdni, saj je že sojina omaka zelo slana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 3. marec 2014 / 11:42

Prehitro skozi naselje

Vopovlje – Prometni policisti so v sredo zvečer v Vopovljah obravnavali 20-letnega voznika začetnika, ki je v naselju vozil s hitrostjo 93 kilometrov na uro oziroma s skoraj dvakratno dovoljeno hit...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 10. december 2020 / 22:49

Kvalifikacije Eisenbichlerju, na tekmi vsi štirje Slovenci

Na svetovnem prvenstvu v Planici so danes izpeljali dva treninga in kvalifikacije.

Zanimivosti / četrtek, 10. december 2020 / 16:51

Snežaka pred dežjem ščitil Glasov dežnik

Kranj – V uredništvo smo prejeli simpatično fotografijo snežaka, ki mu je naš naročnik Peter posodil dežnik Gorenjskega glasa. Sredi minulega tedna so se namreč še zlasti otroci razveselili v nižin...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2020 / 16:32

Malo cenjena domača drevesca

V božično-novoletnem času je vse manj okraševanja z naravnimi drevesci iz lokalnega okolja. Na to kaže tudi vse manjše število izdanih nalepk za označitev drevesc.

Zanimivosti / četrtek, 10. december 2020 / 16:31

Zgodbe, ki jih piše samota

Vse življenje sem brala, kupovala in zbirala knjige. Bile so vedno moje prijateljice, to so še posebno v trenutkih samote, negotovosti in hudih preizkušenj. Mnogi smo se zaprli med štiri s...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2020 / 16:28

Finančna podpora nevladnim organizacijam

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ob koncu februarja objavilo tri javne razpise o finančni pomoči društvom, zvezam, združenjem in sindikatu kmetov za njihovo delovanje, z...