Kokosovo pecivo
Preprosto pecivo, ki je kljub enostavni in hitri pripravi okusno.
Za pripravo kokosovega peciva potrebujemo:
Za biskvit: 5 jajc, 12 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 5 žlic olja, 13 dag moke, 1 dl mleka, 1 zravnana žlička pecilnega praška, 2 žlici kakava.
Za namakanje biskvita: 2 dl soka iz kompota ali pomarančnega soka, 2 žlici ruma, 3 žlice marmelade.
Za kremo: pol litra mleka, 10 dag sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 2 žlici moke, 12 dag kokosove moke.
Priprava biskvita: moko pomešamo s pecilnim praškom, rumenjake in beljake ločimo, iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto umešamo, dolijemo mleko ter med stalnim mešanjem dodajamo 3 žlice moke. Prilijemo olje, vmešamo polovico snega. Postopoma dodajamo preostanek moke in nazadnje še drugo polovico snega. Premešamo in maso razdelimo na dva dela. V en del mase zamešamo kakav. Svetlo maso vlijemo v namaščen pekač ali v pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici na 180 °C 10 minut. Biskvit vzamemo iz pečice, prelijemo s temno maso (maso, ki smo ji dodali kakav) in pečemo še 15 minut.
Pečen biskvit nekoliko ohladimo ter ga namočimo z mešanico soka in ruma. Po vrhu ga premažemo z marmelado.
Priprava kreme: v skodelici zmešamo sladkor, vanilin sladkor in moko. Prilijemo deciliter mleka in premešamo. Preostalo mleko zavremo ter dodamo mešanico moke in sladkorja. Med mešanjem kuhamo eno minuto in primešamo kokosovo moko. Kuhamo še 3–5 minut, da se krema zgosti. S pripravljeno kremo prelijemo biskvit ter ga postavimo za dve uri na hladno.
Nasvet: Če je pecivo namenjeno otrokom, ruma za namakanje biskvita izpustimo. V nasprotnem primeru lahko dodamo kakšno žlico ruma tudi v kremo. Za dodatno obogatitev peciva ga ohlajenega prelijemo še s čokoladnim oblivom. V kremi lahko moko nadomestimo z enako količino vaniljevega pudinga.